Rijeka, 4. listopada 2019.g.

OBJAVA ZA MEDIJE

 

ČUJEMO LI NAŠE STARIJE?

 PROGRAM PROIZAŠAO IZ AKTIVNOG UKLJUČIVANJA GRAĐANA U PROJEKT EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE

Koliko su osobe starije životne dobi integrirane u društvo, koliko ih uvažavamo i razumijemo, bila je tema radionice „Čujemo li naše starije?“ održane povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba u klubu umirovljenika Sv. Nikola Turnić u sklopu programa „Rispekt – jačanje i reintegracija marginaliziranih osoba treće životne dobi“.

Taj se program provodi zahvaljujući projektu Europske prijestolnice kulture u kojem su građani prijavljivali svoje ideje u okviru sudioničkog programa Civilne inicijative, koji se realizira sredstvima EPK.

Na radionici „Čujemo li naše starije?“ koju je posjetilo petnaestak umirovljenika i koju je vodila psihologinja Katarina Banov razgovaralo se o uključenosti, odnosno vidljivosti umirovljenika u društvu. „Često se stječe dojam da su oni nevidljivi, da ih okolina ne razumije i ne sluša, a na ovom predavanju govorili smo o tome kako takve situacije prebroditi sa što manje opterećenja, ali i kako jedni drugima mogu biti podrška. Oni su često dojma da ih se diskvalificira zbog godina, da njihovo mišljenje nije važno pa ovakvim programima nastojimo to barem malo promijeniti“, objasnila je Banov.

A da su umirovljenici itekako zainteresirani za aktivno sudjelovanje u današnjem društvu otkrio je drugi dio radionice koji je bio posvećen upoznavanju korištenja interneta i modernih tehnologija. „Imali smo već u Matici umirovljenika cijeli ciklus radionica posvećen korištenju pametnih telefona i to ih jako zanima. To im omogućava komunikaciju s obitelji koja često živi daleko, a najviše da mogu komunicirati s unucima. Uporni su i dobro to svladavaju, jer kod njih postoji velika volja i želja“, istaknula je Banov.

Klub umirovljenika Sv. Nikola okuplja oko 160 članova, a prema riječima predsjednice, Rože Butković ove radionice koje vodi psihologinja uvijek su najposjećenije. „Provodimo mi i brojne druge aktivnosti, imamo kreativne radionice, igramo tombolu, organiziramo razna predavanja, ali najvažnije od svega je da se družimo i to članovima jako puno znači“, kaže Butković.

Program Rispekt – jačanje i reintegracija marginaliziranih osoba treće životne dobi kao program proizašao iz aktivnog uključivanja građana u projekt Europske prijestolnice kulture pokazuje da postoji svijest o važnosti snažnijeg uključivanja osoba starije životne dobi u društvene aktivnosti i svakodnevicu grada.