Rijeka, 10. listopada 2019.

POZIV ZA MEDIJE

 

Prva konferencija o održivosti prehrambenog sustava u organizaciji Rijeke 2020

Dvodnevni Retox: Lokalna hrana i održivost

 

U petak, 11. listopada 2019. godine, s početkom u 14 sati, u RiHubu, Grohovčeva 1a – Rijeka, održat će se dvodnevna konferencija Retox: Lokalna hrana i održivost, u organizaciji Rijeke 2020. Na konferenciji će se kroz panele, radionice i predavanja govoriti o održivoj lokalnoj proizvodnji, distribuciji hrane te povezivanju proizvođača i kupaca kroz lance kratke opskrbe i solidarne modele međusobne podrške. Konferencija okuplja znanstvenike iz područja okoliša, ekonomiste razvoja, nutricioniste, agronome i sociologe, kao i iskusne praktičare iz civilnog društva i društvenih pokreta.

Glavni gost konferencije, Francesco Ajena, agroekolog iz Međunarodnog vijeća stručnjaka za sustave održive hrane IPES – Food, bit će dostupan za intervjue i izjave u petak u 11 sati u prostoru, a drugi sudionici konferencije za izjave će biti na raspolaganju u pauzi konferencije, u petak u 16.30 sati.

Molimo Vas da interes za razgovorom s Francescom Ajanom najavite mailom na nela.simic@rijeka2020.eu u četvrtak do 19 sati, kako bismo razgovor organizirali tijekom jutra u petak. Interes za izjave ostalih sudionika, u vremenu pauze konferencije, možete također najaviti mailom ili iskazati u vrijeme pauze na licu mjesta.

 

Program Retox konferencije u subotu, 12. listopada

Terenski posjeti vrtovima i distribucijskim centrima

Prostore možete posjetiti u subotu u sljedećem terminu:

           10:30-12h Školski vrt OŠ Gornja Vežica (Gornja Vežica 31, 51000, Rijeka)

           15-15:30h Centar autohtonih proizvoda Kašetica (Krojačka 1, na prvom katu Primorske kuće)

           16-17h Prvi riječki zajednički urbani vrt (Brašćine, nedaleko ulice Zeleni put, sjeverno od riječke zaobilaznice)

18:00h Radionica za članove inicijativa koje se bave hranom / Voditelj: Francesco Ajena

Radionica je zamišljena kao otvorena platforma za razmjenu iskustava i predlaganje rješenja za aktiviste i članove inicijativa koji organiziraju urbane vrtove i distribuciju lokalne hrane. Ponudit će se alati za samoorganizaciju i vođenje sustava vrtova u zajednici, distribucijskih lanaca, za stimulaciju i motivaciju članova i šire lokalne zajednice, te zagovaranje ideja, na tragu primjera dobrih praksi diljem svijeta.