Rijeka, 21. studenog 2019.g.

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

 

TITULA EUROPSKE PRIJESTOLNICE KUTLURE POTICAJ RAZVOJU KULTURNOG TURIZMA GRADA RIJEKE I HRVATSKE

 

Na poziv Hrvatske gospodarske komore danas se u Zagrebu predstavlja projekt Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture u kontekstu razvoja kulturnog turizma grada Rijeke, ali i cijele Hrvatske.

 

U četvrtak, 21. studenog u prostorijama Hrvatske gospodarske komore održava se plenarna sjednica Zajednice kulturnog turizma HGK na kojoj se predstavljaju primjeri dobre prakse koji unapređuju ponudu kulturnog turizma u Hrvatskoj, a bit će prezentirani i projekti iz javnog te privatnog sektora kojima se radi na razvijanju ovog oblika turizma. Projekt Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture te Rijeku kao grad kulturnog turizma predstavlja Irena Kregar Šegota, direktorica Sektora komunikacija i partnerstava RIJEKE 2020.

 

Grad Rijeka već godinama bilježi trend povećanja broja posjetitelja, a projekt Europske prijestolnice kulture prilika je za pozicioniranjem Rijeke, ali i države kao poželjne destinacije kulturnog turizma. Osim što će se kroz kulturno-umjetnički program u 2020. godini realizirati preko 600 pojedinačnih događaja, u sklopu EPK projekta stvara se i novi Art kvart na području bivšeg industrijskog kompleksa Benčić koji se potpuno obnavlja. Tu će svoje mjesto naći značajne kulturne ustanove grada Rijeke – Muzej grada uselit će u Palaču Šećerane, revitalizirani T-objekt postat će Gradska knjižnica, a tu se gradi i Dječja kuća, jedinstven objekt u Hrvatskoj namijenjen razvijanju dječje kreativnosti. U sklopu kompleksa Benčić svoje mjesto je našao i Muzej moderne i suvremene umjetnosti koji je već otvoren u jesen 2017. godine. Novi kulturni centar RiHub koji se nalazi na drugom kraju grada, otvoren je prošle godine, a ugošćuje sve više freelancera koji ovdje pronalaze svoje mjesto za rad. Veliki broj co-workera u RiHubu upravo su stranci i turisti kojima RiHub pruža mjesto za privremeni rad. Jedna od najuzbudljivijih priča današnje turističke Rijeke zbog koje u Rijeku dolaze brojni strani novinari svakako je i brod Galeb koji će nakon obnove, zahvaljujući projektu Europske prijestolnice kulture, postati prvoklasna kulturno-turistička atrakcija.

 

Osim riječkog EPK projekta, predstavnici Ministarstva turizma i Ministarstva kulture danas na sjednici prezentiraju Akcijski plan razvoja kulturnog turizma te projekt Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma, dok će Turistička zajednica grada Zagreba predstaviti ovogodišnji program Adventa i ostale kulturne manifestacije za sezonu 2019/20. Kao zanimljivi primjeri dobre prakse pokazat će se i kulturna ruta Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla, novi projekti i program događanja za 2020. godinu Tvrđave kulture Šibenik i glazbeni projekt Lazarus Hrvatskog glazbenog centra čiji je cilj revitalizacija, promocija i prezentacija hrvatske glazbene baštine, dok baštinu jadranskog podmorja predstavlja Zajednica ronilačkog turizma HGK. Predstavnici Parka prirode Medvednica predstavit će novi Centar za posjetitelje Medvedgrad, a također će biti riječi o turističkom pozicioniranju Muzeja Ivana Meštrovića, odnosno Atelijera Meštrović.

 

Zajednica kulturnog turizma HGK  je osnovana 2004. godine u obliku strukovnog povezivanja članica Hrvatske gospodarske komore s ciljem razmjene znanja, unapređivanja rada, kao i zastupanje zajedničkih interesa. Razvoj novih sadržaja kulturnog turizma priobalnog područja Hrvatske te razvoj kontinentalnih područja Hrvatske kao cjelogodišnje kvalitetne i atraktivne destinacije ono je što Zajednica u svome radu zagovara, kao i širenje svijesti o očuvanju baštine te propagiranje manje konzumerističkog pristupa turizmu.

 

Jedan od glavnih uspjeha Zajednice je i danas vrlo prepoznatljiv projekt Noć muzeja.

 

U djelovanje Zajednice se mogu uključiti sve zainteresirane turističke agencije koje u svoje programe uključuju kulturne sadržaje, hoteli baština, turistički vodiči, razne kulturne i turističke institucije, udruge, pojedinci i svi drugi zainteresirani za razvoj kulturnog turizma.