Izložba „Fiume Fantastika: Fenomeni grada“, koja je u Exportu na riječkoj Delti u sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture otvorena još samo do nedjelje, 20. prosinca 2020.g., među svojim brojnim posjetiteljima ugostila je i znatan broj srednjoškolaca koji su zajedno s kustosima istraživali prostor izložbe i Rijeku kao temu.

U sklopu posjeta srednjoškolaca izložbi, proveden je i jedan mali kreativni zadatak s učenicima Prve riječke hrvatske gimnazije.

Naime, učenici prvih razreda Prve riječke hrvatske gimnazije nakratko su razred zamijenili prostorom izložbe „Fiume Fantastika“, a školski sat istraživanjem postava izložbe. Tema je bila fotografija, a njihov zadatak – istražiti fotografije koje su dio postava te napraviti svoju verziju plakata za izložbu.

Uz stručno vodstvo profesorice likovne umjetnosti Dajane Rosatti te članice kustoskog tima izložbe Morane Matković i snimatelja Hrvoja Franjića, učenici su krenuli u svoje istraživanje. Rezultati su bili odlični, a među odličnima izabrani su i najbolji. Najbolja rješenja plakata napravili su Romano Žic (1.a), Iva Mršić (1.b), Lara Vrgoč (1.c), Karmen Grgurić (1.d) i Ira Crljen (1.e) koji će biti nagrađeni poklon paketima Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Najbolje ocijenjeni plakati, ali i ostala kreativna rješenja učenika mogu se razgledati u prostoru Exporta na ulazu u izložbu još samo ove subote i nedjelje 19. i 20. prosinca 2020.g. u redovno radno vrijeme Exporta od 11.00 do 20.00 sati.

Dodajmo, pojedinačna cijena ulaznice na izložbu „Fiume Fantastika“ je 30 kuna. Ulaz je slobodan za djecu do 7 godina, te nezaposlene i umirovljenike uz predočenje važećih dokumenata. Djeca i mladi do 18 godina, studenti, zaposlenici Sveučilišta u Rijeci te članovi strukovnih udruga i organizacija uz predočenje važećih dokumenata ostvaruju popust od 50% na pojedinačnu ulaznicu.