Rijeka, 16. rujna 2019.

OBJAVA ZA MEDIJE

 

FLASH MOB NA RIJEČKOM KORZU U OKVIRU PROMOCIJE EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE

 PRIVUKAO PAŽNJU BROJNIH RIJEČANA I GOSTIJU

 

               Na riječkom Korzu, u subotu 14. rujna 2019.g., u sklopu promocije projekta Europske prijestolnice kulture, izveden je Flash mob, plesni nastup u kojem su sudjelovali plesači i plesačice Plesnog centra K2K.

 

Atraktivan nastup, koji je u tri navrata izveden kao dio promotivnih aktivnosti projekta Europske prijestolnice kulture, privukao je brojne građane koji su se zatekli na riječkom Korzu, a vrijedni EPK volonteri podijelili su okupljenima informativne brošure o projektu Europske prijestolnice kulture koje donose i dio programa najavljenog za 2020. godinu.

 

Snimku subotnjeg riječkog Flash mob-a, možete preuzeti na poveznici: https://youtu.be/fCyZSrscsko, a važno je naglasiti kako će se ovi plesni nastupi, u sklopu promocije Rijeke – Europske prijestolnice kulture, izvoditi i u drugim gradovima Hrvatske. Osim plesača i plesačica koji sudjeluju u koreografiji, svi su prolaznici slobodni pridružiti se plesom na ulici u slobodnoj formi, te tako podržati i naglasiti važnost plesa, i uopće – kulture – za život grada.

 

Plesači i plesačice nastupaju u koreografiji voditeljice plesnog ansambla K2K, Kristine Paunovski, uz glazbu autora Sandija Bratonje, multiinstrumentalista iz Rijeke te vokal Borisa Štoka.

Plesni centar K2K čiji je atraktivni nastup ugodno iznenadio Riječane i Riječanke, iza sebe ima brojne nagrade sa međunarodnih i svjetskih natjecanja,  organizacije internacionalnih radionica, festivala i predstava. Kristina Paunovski je o konceptu svoje koreografije rekla da se oslanja na Luku različitosti kao ideju vodilju čiju simboliku u plesnom izričaju postiže kroz nekoliko vizualnih i koreografskih motiva. Uključujući djecu, mlade, muškarce i žene koreografkinja je na ulice dovela zanimljiv plesni nastup sa dozom dječje ljupkosti, mladenačkog trenda, dječačkog suprotstavljanja i ženske stabilnosti” – kako je sama opisala.

Sandi Bratonja, autor glazbe na koju su plesači izveli svoje nastupe, inače surađuje s Damirom Urbanom kao član glazbenog sastava “4”. Osnovao je i vlastiti bend te istoimenu umjetničku udrugu “Sinteza” u sklopu koje organizira više klupskih nastupa i glazbenih radionica za djecu osnovnih škola. Sklada za teatar i film, a u glazbi koju je napravio posebno za ovaj promotivni nastup, pojavljuje se i vokal riječkog glazbenika Borisa Štoka. Kako je autor glazbe naveo, cijela harmonija i ideja inspirirana je pjesmom grupe Grad “Ima li nešto da nas pokrene”. – U vidu ove moderne izvedbe odlučio sam ponuditi odgovor na to pitanje  – navodi Bratonja. A odgovor je akcija odnosno plesni pokret.