Venice Baroque Orchestra, sastav prepoznat kao jedan od najboljih ansambala posvećenih baroknoj glazbi i baroknim instrumentima, i Giuliano Carmignola, talijanski violinist koji više od bilo kojega drugog violinista izvodi repertoar baroka i ranog klasicizma, posebice Vivaldija, donose gala koncert violini u povodu izložbe Violinom iznad granica koja se istodobno održava u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka

Jedan od ponajboljih baroknih ansambala, jedan od ponajboljih violinista baroka nastupit će 14. veljače 2020. u riječkom HNK Ivana pl. Zajca. Organizator koncerta je Generalni konzulat Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj (Rijeka) u partnerstvu s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca Rijeka, a program financijski podržavaju Generalni konzulat Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj (Rijeka) i Infobip d.o.o. (Vodnjan).

Venice Baroque Orchestra osnovao je 1997. ekspert za baroknu glazbu i čembalist Andrea Marcon (IT). Njihova glazbena misija temelji se na posvećenosti popularizaciji remek djela 17. i 18. stoljeća te su zahvaljujući ovom orkestru mnoga barokna djela doživjela svoje nove premijere, poput L’Orione Francesca Cavallija, Atenaide Antonia Vivaldija i La morte d’Adone Benedetta Marcella.

Giuliano Carmignola dugi niz godina surađuje sa svjetski poznatim dirigentima i orkestrima, među kojima je i Venice Baroque Orchestra. Riječkoj će se publici predstaviti djelima Antonija Vivaldija.

Venice Baroque Orchestra hvaljen je za svoje koncertne i operne nastupe diljem Sjeverne Amerike, Europe, Južne Amerike, Japana i Koreje, Tajvana i Kine. Orkestar je nastupio u više gradova Sjedinjenih Američkih Država od bilo kojega drugog baroknog sastava u povijesti. Zahvaljujući specijalima i prijenosima televizija BBC, ARTE, NTR (Nizozemska) i NHK, sastav je poznat diljem svijeta. Mogu se pohvaliti i bogatom diskografijom u kojoj se ističe nosač zvuka s izvedbama arija Nicole Porpore, za Erato Label, u suradnji s Philippeom Jarousskym (FR), koji je osvojio i nominaciju za Emmyja. Za svoj rad osvojili su i mnoge nagrade kao što su Diapason d’Or, Echo Award i Edison Award.

Na programu riječkog koncerta bit će djela Vivaldija, Corellija i Geminianija.

 

Program:

VIVALDI             Koncert za gudače i basso continuo u G-duru, RV 146

Allegro, Andante e sempre piano, Presto

VIVALDI Koncert za gudače i basso continuo u d-molu, RV 127

                        Allegro, Adagio, Allegro                                                                                                                                       

CORELLI Concerto grosso u D-duru, Op. VI, br. 4

Adagio – Allegro, Adagio, Vivace, Allegro

GEMINIANI Concerto grosso u d-molu “La follia” (iz A. Corelli Op. V br. 12)

Adagio – Allegro – Adagio – Vivace – Allegro– Andante – Allegro – Adagio – Adagio – Allegro – Adagio – Allegro

[30’]

*************

VIVALDI Koncerti Op. 8, br. 1 – 4 „Četiri godišnja doba“:

Koncert u E-duru Op. 8, br. 1 za violinu, gudače i basso continuo „Proljeće“

Allegro, Largo, Allegro

Koncert u g-molu Op. 8, br. 2 za violinu, gudače i basso continuo, „Ljeto“

Allegro non molto, Allegro, Presto

Koncert u F-duru Op. 8, br. 3 za violinu, gudače i basso continuo „Jesen“

Allegro, Adagio molto, Allegro

Koncert u f-molu Op. 8, br. 4 za violinu, gudače i basso continuo „Zima“

Allegro non molto, Largo, Allegro

[40’]

 

Opširnije o izvođačima:

GIULIANO CARMIGNOLA

Rođen u Trevisu, studirao je sa svojim ocem, zatim s Luigijem Ferrom, a nakon toga s Nathanom Milsteinom i Francom Gullijem na Glazbenoj akademiji Chigiana te s Henrykom Szeryngom na Konzervatoriju u Genevi.

Karijeru je započeo kao solist pod palicom dirigenata kao što su Claudio Abbado, Eliahu Inbal, Peter Maag i Giuseppe Sinopoli, a nastupao je u svim najprestižnijim koncertnim dvoranama svijeta. Surađivao je s dirigentima kao što su Umberto Benedetti Michelangeli, Daniele Gatti, Andrea Marcon, Christoph Hogwood, Trevor Pinnok, Franz Brüggen, Ivor Bolton, Richard Egarr, Giovanni Antonini i Ottavio Dantone.

Njegove značajne suradnje uključuju suradnju s Rimskim virtuozima tijekom 70-ih i tadašnjim orkestrima poput Orchestra da camera di Mantova, Sonatori della gioiosa Marca, Venecijanskog baroknog orkestra, Orkestra Mozart, Orchester des Champs Elysées, Kammerorchester Basel, Il Giardino Armonico, Ciriškog komornog orkestra, Akademije antičke glazbe, Orchestre de Chambre de Paris, Concerto Köln, Accademia Bizantina i druge.

Većinu njegovih brojnih diskografskih produkcija potpisuju Sony Classical i Deutsche Grammophon. Njegovo je posljednje glazbeno izdanje Sonatas and Partitas BWV 1001-1006 J. S. Bacha (DG – 2018). Također je snimio razne CD-ove s diskografskom kućom Erato i Divox Antiqua. Njegove glazbene snimke osvojile su brojne međunarodne nagrade.

Nekoliko je godina, povrh svojih koncertnih aktivnosti, predavao na Glazbenoj akademiji Chigiana u Sieni i na Hochschule u Luzernu.

Titulu akademika dodijelile su mu Bolonjska kraljevska filharmonijska akademija i Akademija Santa Cecilia.

VENECIJANSKI BAROKNI ORKESTAR

Otkada ga je 1997. godine osnovao istraživač baroka i čembalist Andrea Marcon, Venecijanski barokni orkestar prepoznat je kao jedan od vrhunskih ansambala posvećen sviranju povijesnih instrumenata. VBO je već dugo posvećen ponovnom otkrivanju remek-djela 17. i 18. stoljeća. Pod vodstvom gospodina Macrona, orkestar je ostvario suvremene premijere L’Orione Francesca Cavallija, Vivaldijeve Andromeda liberata, La morte d’Adone i Il trionfo della poesia e della musica Benedetta Marcella i Boccherinijeve La Clementina, Cimarosaove L’Olimpiade, Handelove Siroe i Galuppijeve L’Olimpiade te ponovno izveo Siroe na Bruklinskoj glazbenoj akademiji u New Yorku, u prvoj cjelovitoj izvedbi te opere u Sjedinjenim Državama.

Orkestar nastupa redovito u nekim od vodećih svjetskih koncertnih dvorana, kao što su Royal Albert Hall (Proms), Centar Barbican, Dvorana Wigmore, Théâtre des Champs- Élysées, Théâtre du Châtelet, Berlin Konzerthaus, Concertgebouw u Amsterdamu, bečki Musikverein i Konzerthaus, Dvorana Carnegie, Centar Lincoln, Tokyo Opera City, Dvorana Kioi, Koncertna dvorana Tchaikovski, Kazalište Mariinsky u St. Petersburgu, Alte Oper Frankfurt i Teatro Colón.  VBO surađuje s brojim umjetnicima, uključujući sljedeće: Avi Avital, Cecilia Bartoli, Mario Brunello, Gautier Capuçon, Giuliano Carmignola, Franco Fagioli, Vivica Genaux, Roberta Invernizzi, Philippe Jaroussky, Magdalena Kožená, Katia i Marielle Labèque, Sara Mingardo, Victoria Mullova, Anna Netrebko, Patricia Petibon, Andreas Scholl.

Cijeli svijet imao je priliku vidjeti orkestar u nekoliko njemu posvećenih televizijskih emisija, uključujući filmove koje su snimili BBC, ARTE, NTR (Nizozemska) i NHK, a njihovi nastupi prikazani su na švicarskoj nacionalnoj televiziji u dokumentarnom filmu Vivaldi u Veneciji redatelja Richarda Dindoa.

Nekoliko snimki opsežne diskografije Venecijanskog baroknog orkestra ovjenčano je nagradama, uključujući nagrade Diapason d’Or, Choc du Monde de la Musique, Echo Klassik Award, Edison Music Award, kao i nominacijom za nagradu Grammy.

SASTAV VENECIJANSKOG BAROKNOG ORKESTRA ZA KONCERT U RIJECI

PRVE VIOLINE: Gianpiero Zanocco (koncertni majstor), Giacomo Catana, Mauro Spinazzè, Matteo Marzaro

DRUGE VIOLINE: Giorgio Baldan, Francesco Lovato, Anna Fusek, Giuseppe Cabrio

VIOLE: Alessandra Di Vincenzo, Meri Skejic

VIOLONČELA: Massimo Raccanelli, Federico Toffano

KONTRABAS: Alessandro Pivelli

LUTNJA: Ivano Zanenghi

ČEMBALO: Lorenzo Feder