Rijeka, 13. studenog 2019.g.

OBJAVA ZA MEDIJE

 

GOOGLE PRIJE GOOGLA –  IZLOŽBA „OBRISI STVARI KOJE DOLAZE“

U ZAVIČAJNOM MUZEJU DRENOVA

 

U četvrtak, 14. studenog 2019. godine u 19 sati susjedstvo Drenova Europske prijestolnice kulture organizira izložbu „Obrisi stvari koje dolaze“ u prostoru Zavičajnog muzeja Drenova. Izložba je rezultat suradnje između Susjedstva Drenova i Bibliografskog arhiva Mundaneum iz belgijskoga grada Monsa, Europske prijestolnice kulture 2015, kroz programski pravac 27 susjedstava, Rijeke EPK 2020.

Ova izložba, po prvi put u ovom dijelu svijeta, otkriva mnoge tajne i ishodišta modernih tehnologija bez kojih više ne možemo živjeti. Priča je to o dvoje fascinantnih ljudi – Paulu Otletu i Henri La Fontaineu koji su početkom 20. stoljeća promišljali bolji i pravedniji svijet. Belgijski enciklopedist i internacionalist Paul Otlet (1868.-1944.) je u svom Mundaneumu u Bruxellesu započeo utopijski projekt mapiranja svjetskog znanja, ne samo u smislu katalogiziranja svega što je objavljeno, već i doslovno, objedinjavanja svega znanja u vizualnu sintezu. Možda je najveći rezultat rada Otleta i La Fontainea osnivanje Mundaneum institucije i kreiranje UDC sustava. UDC je univerzalna decimalna klasifikacija. Riječ je o bibliografskoj klasifikaciji koja predstavlja sustavni raspored svih grana ljudskog znanja i organizirana kao koherentan sustav u kojem su polja znanja strukturirana i međusobno povezana. Danas se smarta da je Mundaneum bio konceptualna prethodnica Googlea i čitave znanosti prikupljanja i obrade podataka, anticipacija mnogih današnjih tehnologija poput Interneta i internetskih pretraživača, popularno rečeno – Google prije Googlea!

Ova analogna i digitalna izložba u Zavičajnom muzeju Drenove, kroz četiri poglavlja prikazuje odabir ilustracija koje su napravili Otlet i njegov tim u Mundaneumu početkom prošlog stoljeća, a svako je poglavlje posvećeno jednoj zbirci ilustracija koje se međusobno razlikuju po obliku, vizualnom jeziku kao i po prirodi informacija koje vizualiziraju (enciklopedijske, bibliografske, društvene i političke).

U Rijeci ovim povodom boravi Mundaneum delegacija od 13. do 15. studenog, a članovi delegacije su:

  • JEAN –PAUL DEPLUS, ravnatelj Mundaneum arhiva
  • HENRIETTE REGINE, voditeljica odnosa s javnošću, Mundaneum arhiv
  • STEPHANIE MANFROID, glavna arhivistica i znanstvenica, Mundaneum arhiv

Delegaciji se pridružuje i NICOLAS HANOT, Predstavnik za akademsku i kulturnu povezanost Wallonie – Bruxelles International (WBI)

Delegacija Mundaneum arhiva će se za vrijeme boravka u Rijeci susresti i sa pročelnikom gradskog Odjela za kulturu Ivanom Šararom, direktoricom Rijeke 2020 Eminom Višnić i direktoricom partnerstava i komunikacija Irenom Kregar Šegota. Sastanku će također prisustvovati i glavna voditeljica programskog pravca 27 susjedstava Branka Cvjetičanin.