Rijeka, 26. studeni 2019. godine

NAJAVA ZA MEDIJE

 

Međunarodna mreža aktivista i istraživača u Rijeci se okuplja kako bi izradila on line priručnik zajedničkog sustava skrbi za najranjivije skupine u društvu

Trebamo svjesno učiti kako biti nježni jedni prema drugima dok nam to ne postane navika

 

Piratska skrb (Pirate.Care) je istraživački projekt koji se provodi u sklopu umjetničkog programa Europske prijestolnice kulture te u Rijeci od 25. do 30. studenog 2019. godine okuplja međunarodnu mrežu aktivista i istraživača koji se protive kriminalizaciji solidarnosti i rade na izgradnji zajedničkih sustava skrbi za ljude. Naglasak njihovog rada je na ispreplitanju „skrbi“ i „piratstva“ čime na nove i zanimljive načine nastoje nadvladati neke od najvažnijih izazova naše epohe u područjima kao što su zdravstvo, stanovanje, dostupnost obrazovanja, pravo na azil, sloboda kretanja i socijalne naknade za najranjivije skupine.

Nakon tri susreta čitalačkih grupa za građane koji su se u Omladinskom kulturnom centru Palach u Rijeci održavali od rujna,  u sklopu projekta Piratska skrb sada se okupljaju odabrani aktivisti i stručnjaci kako bi kreirali zajednički online silabus sastavljen od tekstualnog materijala, izvora i referenci koji će dokumentirati prakse skrbi i ponuditi način za prijenos tih znanja kroz procese radikalne pedagogije. Sudionici projekta će silabus u nastajanju javnosti predstaviti na okruglom stolu, koji će se održati u četvrtak 28. studenog 2019. u 19 sati u velikoj dvorani Filodrammatice.

Projekt Piratska skrb

Projekt Piratska skrb posjetitelji će kroz izložbeni program i niz popratnih razgovora moći vidjeti u 2020. godini. Izjava Audrea Lordea „trebamo svjesno učiti kako biti nježni jedni prema drugima dok nam to ne postane navika“ najbolje opisuje cilj projekta Piratska skrb koji se bavi danas često kriminaliziranim praksama skrbi, brige ljudi jednih za druge, te piratstva kao čina skrbništva u digitalnoj sferi. Primjere skrbi nalazimo u kriminalizaciji spasilačkih misija migranata diljem Sredozemnog mora, kada se zatvorskim kaznama kažnjavaju humanitarni radnici koji pomažu njihov ilegalni ulaz u Europu istovremeno im spašavajući život. Primjer piratstva povezanog uz skrb pronalazimo u pojavi piratskih online knjižnica.

Voditelji projekta Piratska skrb su Valeria Graziano, Tomislav Medak i Marcell Mars sa Sveučilišta Coventry, koji „piratskom skrbi“ nazivaju sve oblike neposluha i solidarnosti koji sežu od pomoći izbjeglicama i migrantima, zdravlja, reproduktivnih prava, zdravlja trans osoba, samoorganiziranja brige o djeci i starijima, borbi za pravo na stanovanje, borbe protiv policijskog nasilja i rasizma, blokiranja ekološki štetnih projekata, do piratstva u području dostupnosti znanja i kulture. Uz Valeriju Graziano, Marcella Marsa i Tomislava Medaka, na izradi silabusa rade Laura Benitez Valero, Emina Bužinkić, Rasmus Fleischer, Maddalena Fragnito, Mary Maggic, Iva Marčetić, Power Makes Us Sick (PMS), Zoe Romano, Ivory Tuesday i Ana Vilenica.

Biografije svih sudionika u radu na silabusu nalaze se na poveznici http://drugo-more.hr/en/pirate-care-syllabus/