U četvrtak, 6. veljače 2020.g. u 9.30 sati u RiHubu (Ivana Grohovca 1a, Rijeka) održat će se konferencija za medije na kojoj će biti najavljena Zvončarska simfonija, festival susjedstva Čavle Europske prijestolnice kulture.

Na konferenciji za medije sudjeluju:

  • Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije
  • Ivana Cvitan Polić, načelnica Općine Čavle
  • Emina Višnić, direktorica RIJEKE 2020
  • Branka Cvjetičanin, glavna voditeljica programa 27 susjedstava RIJEKE 2020
  • Antonio Mlinar, predstavnik Grobničkih dondolaša
  • Nikola Kolja Vrančić, predstavnik udruge Palentar i autor izložbe Tradicijskih maski Europe
  • Zoran Majstorović, skladatelj i multiinstrumentalist

 

U Čavlima, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, ove se nedjelje 9. veljače 2020.g. održava prvi u nizu Festivala susjedstava.  Riječ je o Zvončarskoj simfoniji, koja ujedno i otvara Festivale susjedstava što se tijekom 2020. godine održavaju diljem Primorsko-goranske županije.

Od OŠ Čavle, predvođena Karlovačkim bubnjarima, glasna će i impresivna povorka od 500-tinjak europskih i hrvatskih zvončara u 12 sati krenuti do Trga hrvatskih branitelja, a na trasi kretanja pratit će ih mnogobrojni gledatelji te voditelji na čak tri pozornice.
Na čelu povorke zvončara bit će njemački partneri susjedstva Čavle, zvončarske grupe Vorstandschaft des Klausen i Bärbele Verein iz Immenstada iz Njemačke, a na začelju domaćini, Grobnički dondolaši. Ostali sudionici povorke su: Bušari iz Mađarske, bugarski Survakari te Griški krabunosi, Didi s Kamešnice, Kukuljanski zvončari, Crnoluški pesniki, Ćićski zgončari, Zametski zvončari, Žejanski zvončari i udruga Črna sraka iz Hrvatske. Njima će se kao predstavnici Riječkog karnevala pridružiti i Meštar Toni te ovogodišnja kraljica Dora Pilepić.

Po dolasku ove povorke na Trg hrvatskih branitelja, bit će izvedena jedinstvena Zvončarska simfonija pod dirigentskom palicom riječkog jazz glazbenika, gitarista, multiinstrumentalista, aranžera i kompozitora Zorana Majstorovića, samih zvončara te Karlovačkih bubnjara!