Rijeka, 4. prosinca 2019.g.

OBJAVA ZA MEDIJE

 

KONCERTOM RIJEKA, MOJ GRAD USUSRET EUROPSKOJ PRIJESTOLNICI KULTURE

2020. godina u kojoj Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture, sve je bliža i tim povodom RIJEKA 2020 u suradnji s Novim listom koji proslavlja veliku jubilarnu obljetnicu – 120 godina postojanja, poziva sve građane Rijeke, kao i zainteresirane iz cijele Hrvatske na prosinačko glazbeno druženje u centru Rijeke.

Na Trgu 128. brigade HV-a, u ponedjeljak, 16. prosinca s početkom u 19 sati Rijeka – Europska prijestolnica kulture i Novi list organiziraju glazbeno druženje s građanima, koncert Rijeka, moj grad na kojem će nastupiti riječki super band Ri-Val, Let 3, Turisti, Nord i Gerila.

Uoči 2020. godine koja je izuzetno važna za Rijeku, riječki Ri-Val ponovno se okupio i to nakon čak 22 godine i ispjevao pjesmu Moj grad, jednu od najljepših posveta Rijeci. Riječ je o pjesmi koja nosi tipičan prepoznatljiv riječki rock zvuk, pjesmi koja govori o Rijeci kao slobodnom i otvorenom gradu, vrijednostima koje veliki dio Riječana osjeća i živi, a upravo takva Rijeka će se iduće godine pod sloganom Luka različitosti predstaviti Europi kroz projekt Europske prijestolnice kulture.

Posjetitelji koncerta premijerno će moći pogledati i spot za pjesmu Moj grad, a bit će predstavljen i značajniji dio kulturno-umjetničkog programa koji se u Rijeci održava tijekom čitave iduće godine.

 

Rijeka šalje poruku slobodnog i otvorenog grada

„Na koncertu Rijeka, moj grad, očekuje nas jedan veliki riječki rock tulum, a Ri-Val će sa svima nama podijeliti svu svoju prštavu energiju i emociju. Pjesma govori o srcu i duši jednog grada i emociji kojeg on nosi, govori o načinu na koji se u Rijeci živi i šalje jednostavnu, ali jasnu poruku da živimo u gradu u koji su svi dobrodošli“, istaknula je direktorica RIJEKE 2020, Emina Višnić.

Osoba koja je najzaslužnija za to što se Ri-Val nakon duge 22 godine ponovno okupio je autor pjesme Moj grad, Vlado Simcich Vava. „Moram reći da je bio dovoljan samo jedan telefonski poziv svim sudionicima ovoj projekta, svi su odmah pristali, bez ikakvog razmišljanja. Pjesmu sam napisao prema svojoj vlastitoj emociji koju imam za ovaj grad u kojem sam rođen i koji je svakako obilježio moj identitet. Pjesma govori o gradu o kojem ja volim razmišljati kao o mjestu koje nije omeđeno linijom mržnje i nekakve nesnošljivosti. Projekt Europske prijestolnice kulture je vjerojatno nešto što se događa jednom u životu i mogu reći da sam sretan što pripadam generaciji koja će tome i svjedočit“, rekao je Vava.

Ri-Val već više od 30 godina svjedoči o zajedništvu riječke rock scene i to u trenucima koji su važni za grad i regiju. Na predstojećem koncertu premijerno će biti prikazan i video spot koji je nastao pod redateljskom palicom Radislava Jovanova Gonza, a koji je sniman na riječkim lokacijama – u zgradi bivšeg Exportdrva, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, na krovu zgrade bivšeg Ivex-a na Delti kao i na brojnim drugim prepoznatljivim riječkim lokacijama u centru grada.

Pjesma Moj grad u izvedbi je okupila, simbolično, 20 pjevača: Zoran Badurina (Jonathan), Sandro Bastiančić (En Face), Luka Benčić (My Buddy Moose), Stane Grdaković (The Siids), Valter Kocijančić (ex-Paraf), Edi Kraljić (Denis&Denis), Davor Lukas (Fit), Ivona Maričić Kukuljan (E.N.I.), Ivanka Mazurkijević (Mr.Lee & Ivanesky), Iva Močibob (Turisti), Marina Perazić (Denis&Denis), Zoran  Prodanović Prlja (Let 3), Mihael Prosen (ex-Father, NORD), Marko Rogić (White on White), Leo Rumora (ex-Ogledala, Fiumens), Dean Škaljac (ex-Grad, Gerila), Boris Štok, Darko Terlević (The Siids), Elena Tomeček Zdjelar (E.N.I.) i Nikolina Tomljanović (E.N.I.).  Za instrumentalni dio bili su zaduženi Vlado Simcich Vava (ex-Laufer, Turisti), Damir Martinović Mrle (ex-Termiti, Let 3, Mr.Lee & Ivanesky) Bobo Grujičić (Turisti, Kojoti), Darko Terlević (The Siids), Vladimir Tomić Mosk (Moskva) i producent Matej Zec (Let 3).

Uz Ri-Val na koncertu će nastupiti i riječki bendovi Let 3, Turisti, Nord i Gerila, čiji su pojedini članovi dio i Ri-Vala.

 

Pripremljen bogat kulturno – umjetnički program za 2020. godinu

Na druženju 16. prosinca, posjetiteljima će kroz kratku video animaciju biti predstavljeni i najznačajniji dijelovi programa Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu tijekom koje se očekuje više od 600 pojedinačnih događanja, a valja istaknuti i kako se grade i obnavljaju zgrade i objekti u Rijeci koji će redom biti namijenjeni kulturi.

Iz bogatog programa koji je pripremljen za iduću godinu mogu se izdvojiti gala izvedbe opernih diva današnjice, Eline Garanče i Karite Matile, izložbe David Maljković „S kolekcijom“, Nepoznati Klimt: Ljubav, smrt i ekstaza“. Programski pravac Kuhinja različitosti za iduću godinu među ostalim priprema Festival svjetske glazbe i gastronomije Porto Etno kao i Festival kratke priče i Hay Festival. Djeca će i u idućoj godini moći uživati u već dobro poznatom festivalu Tobogan, a programski pravac Dječja kuća, zacijelo će one male, ali i one malo veće razveseliti prvom ikada postavljenom velikom izložbom posvećenoj popularnom Profesoru Balthazaru. Velika međunarodna skupna izložba „Usijano more“ koja se bavi nevidljivim ekonomijama povezanim uz more te niz popratnih izložbi, okupit će u Rijeci neke od najvažnijih osoba iz područja suvremene filozofije rada i budućnosti tehnologija. Program EPK u Rijeku dovodi i robotsku operu, koncert robota te neobične goleme mehaničke instalacije. Svih sedam programskih pravaca Europske prijestolnice kulture pripremilo je mnoštvo zanimljivih programa među kojima će svatko moći pronaći nešto sebi interesantno.

Koncert Rijeka, Moj grad dio je prosinačke manifestacije Rijeka Advent koji se u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke i ove godine održava u centru Rijeke.

„Veliko mi je zadovoljstvo što smo dio ove specifične riječke priče, koncerta Rijeka, moj grad i vjerujem kako upravo ovakva događanja na najbolji mogući način svim riječkim gostima dočaravaju što Rijeka jest, kakva je energija koja nosi ovaj naš grad i koliko je snažno zajedništvo različitih organizacija kada su okupljeni oko kvalitetnih projekata kao što je ovaj Europske prijestolnice kulture. Kao partneri ovog projekta radujemo se 2020. godini i svemu što nam u području kulture ona donosi, a također ću iskoristiti priliku da čestitam i Novom listu – našem listu, veliku 120. obljetnicu postojanja“, istaknula je ispred Turističke zajednice grada Rijeke, Ines Boban Štiglić.

 

Novi list u 2020. slavi svoj veliki 120. rođendan

Novi list je 2. siječnja 1900. godine osnovao hrvatski novinar, publicist i političar Frano Supilo. Kao osnivač i glavni urednik Novog lista, Supilo se pokazao reformatorom hrvatskog novinarstva te s Novim listom postavio put modernim novinskim tiskovinama u Hrvatskoj. Uoči obilježavanja te visoke, 120. obljetnice postojanja te uoči godine u kojoj Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture, Novi list zajedno s RIJEKA 2020, organizira u Rijeci ovaj veliki rock koncert proslavljajući godinu kulture koja dolazi i veliki 120. rođendan najčitanije novine u gradu.

Bit će to slavlje kakvo i priliči Rijeci – u srcu grada, Novi list zajedno sa svojim čitateljima, i RIJEKA 2020 zajedno sa svojim sugrađanima, stanovnicima Europske prijestolnice kulture!