Međunarodna karnevalska povorka koja će u centar Rijeke u nedjelju, 23. veljače 2020. od 12 sati privući desetke domaćih i stranih maškaranih skupina bit će najveća do sada, a uključuje karnevalske skupine iz gradova pred kojima je nošenje titule EPK.

Ulaskom u zadnji tjedan mesopusta, tzv. „petog godišnjeg doba“, završavaju se sve pripreme za centralni događaj Riječkog karnevala – Međunarodnu karnevalsku povorku, a kulminaciju maškaranih aktivnosti u Salonu Grada Rijeke najavili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, direktorica TD Rijeka 2020 Emina Višnić, Meštar Toni i aktualna Kraljica Riječkog karnevala Dora Pilepić, predsjednik Rotary kluba Rijeka – Sv. Vid Zlatan Carte predstavnici sponzora, Ivan Kodrnja iz Erste banke i Nikola Praštalo iz INA-e.

„Karneval se bliži kraju, ali očekuje nas uzbudljiv vikend 37. Riječkog karnevala, najvećeg i najzanimljivijeg do sada, uz velik broj grupa, veselje, zabavu i prema prognozama dobro vrijeme“, rekao je gradonačelnik Obersnel, pozvavši sve da se priključe desetku tisuća ljudi u povorci i desecima tisuća posjetitelja u gradu, te da na Riječkom karnevalu budu ono što jesu i što žele biti.

U nedjeljnoj povorci sudjelovat će čak 116 grupa, među kojima se nalazi 14 hrvatskih grupa koje dolaze izvan Primorsko-goranske županije te rekordne 24 skupine iz inozemstva, među kojima se nalaze i gosti iz Rijeci prijateljskih gradova, bivših i budućih EPK gradova kao što su irski Galway, luksemburški Esch, litvanski Kaunas, mađarski Veszprem i talijanske Matere, maškare iz drugih europskih gradova, ali i sudionici iz Indije, Japana i SAD-a.

Međunarodnu karnevalsku povorku u Rijeci, kao krunu karnevalskih svečanosti na Kvarneru u 2020. godini, svojim lokalnim običajima i svojom maštovitošću posebno obogaćuju inozemne karnevalske skupine iz gradova Europskih prijestolnica kulture.

U Rijeku dolaze sljedeće karnevalske skupine iz EPK gradova:

 

  • MACNAS (Galway 2020) – Iz divljeg neba

Macnas iz Irske (Galway 2020) je međunarodno priznata kazališna trupa specijalizirana za spektakle i velike, interaktivne nastupe. Osnovani su 1986. godine, a za svoj rad osvojili su brojne nagrade. Često surađuju s međunarodnim i domaćim umjetnicima i zajednicama, a iz Macnasove, više od 30 godina duge karijere, izdvaja se suradnja s bendom U2 na jednoj od njihovih svjetskih turneja, nastupi na MTV music awards, i tako dalje.

U Rijeku iz Galwaya stiže deveteročlana karnevalska grupa bubnjara, a naziv maske kojom se predstavljaju je Iz divljeg neba. Svoj nastup opisuju ovim riječima: “Između bijele vatre zvijezda i šume koja šapće čut ćete bubnjare kako bubnjaju životom – pljeskaju i udaraju pulsom, dahom i glasom.”

Macnasovi bubnjevi uzbudljivi su i dinamični, poznati po visoko energičnim i jedinstvenim nastupima, stvaraju čarobne svjetove koji publiku ostavljaju bez daha.

 

  • KAUNAS 2020 (Kaunas 2020) – Buđenje mitskih zvijeri Kaunasa

Grupa Kaunas 2022 dolazi iz Litve, grada Kaunas koji će 2022. biti Europska prijestolnica kulture.  Oformljena je posebno za sudjelovanje na Međunarodnoj karnevalskoj povorci Riječkog karnevala te broji čak 32 člana koji će svojim nastupom i maskom imena Buđenje mitskih zvijeri Kaunasa pokušati prenijeti duh grada Kaunasa te posjetiteljima približiti svoju ideju Kaunasa 2022 EPK.

Simona Savickaitė, vođa karnevalske skupine Kaunas 2020 kaže:Umjesto da kopa po svojoj staroj tradiciji, Kaunas radi na stvaranju nove. Novi Mit o Kaunasu je priča o svemu što je bilo u Kaunasu, i svemu što nije bilo – ali je moglo biti. Grad je sklopio ugovor sa Zvijeri pod uvjetom da se Princeza zaljubi u njega. Zvijer će se pojaviti na vrijeme, a kako bi je vidjeli – morate posjetiti Kaunas 2022 godine.”

 

  • KaGePe (Esch 2022) – Karnevalski Pétange

Iz Luksemburga stiže karnevalska grupa KaGePe koja predstavlja grad/kanton Esch, Europsku prijestolnicu kulture 2022, ali i najveći karneval u Luksemburgu. Grupa je osnovana 1955. godine, dolazi iz grada Pétange koji je dio kantona Esch, a nastupa pod nazivom Karnevalski Pétange i  pod sloganom “Vjetrovi Pétangea pušu!”

Grupu čini čak 47 članova koji će održati plesnu točku, a s njima će biti i kralj i kraljica njihovog karnevala 2020.

 

  • LUTKARSKO KAZALIŠTE KABOCA + SVEUČILIŠTE PANONIJA (Veszprem 2023) – Berba grožđa i vjenčanje na stijenama

Karnevalska grupa koja u Rijeku dolazi iz mađarskog Veszprema je nastala posebno za ovu prigodu. Veszprem 2023 je objavio javni poziv temeljem kojeg je odabrao grupu koja će predstaviti njihov grad u Rijeci. Odabrana grupa broji 45 članova, čine je članovi lutkarskog kazališta Kaboca i Sveučilišta Panonija te tematizira svadbenu povorku mladog para koja veselo prolazi kroz grad, a koju ometaju čavke. Povorku od ptica brane naoružani čuvari, a u pratnji imaju i alegorijska kola u obliku čarobne svadbene kočije kojom upravljaju studenti Sveučilišta Panon, predstavljajući grožđe. Oni će izvoditi impresivne koreografije koje će biti atrakcija za posjetitelje.

Iz Veszprema 2023 poručuju: “Jako smo sretni što pobjednička prijava ne predstavljaja samo tradiciju i povijest, već će istaknuti i glavnu atrakciju ove regije, vinsku kulturu.”

 

  • MREŽA LUKANIJSKIH KARNEVALA (Matera 2019) – Maske Tricarica, Lavella i Montescagliose

Grupa sastavljana od predstavnika karnevalske mreže iz Lukanije koja broji 45 članova. Predstavit će se karneval iz Tricarica, Lavella i Montescagliosa, svaki sa svojim karakterističnim maskama.

Tricarico karneval otvara se 17. siječnja i posvećen je Svetom Antunu. Obilježava se tako što u zoru krene povorka koja budi selo neprekidnim zvonjenjem kravljeg zvona.

Domini iz Lavella svake subote navečer rade „zabave“, mjesta stvorena za tu prigodu, na kojem sudjeluju grupe maskiranih ljudi, skrivajući svoj identitet.

Cucibocce iz Montescagliosa su tajanstvene figure odjevene u tamne ogrtače ili stare kapute koji lutaju noći u potrazi za tišinom. “Tišina je draga tako da život nije gorak” kažu ove figure noći.

 

Program povorke pratit će voditelji na šest pozornica postavljenih uzduž trase, ali i nikad veći broj akreditiranih novinara iz Hrvatske i Europe te mnoštvo organiziranih turističkih grupa iz cijelog svijeta koje u Rijeku dolaze pogledati što to ovdašnje maškare imaju za pokazati.

„Siguran sam da ćemo potvrditi da Riječki karneval spada među top manifestacije hrvatskog turizma i da ćemo opravdati brojne nagrade koje smo kroz godine dobili“, rekao je direktor TZGR Petar Škarpa koji je pozvao sve da dođu na Korzo i upoznaju različitost karnevalskih skupina iz cijelog svijeta na jednom mjestu. Maškaranu povorku najavili su i zaštitna lica Riječkog karnevala – Meštar Toni i kraljica Dora Pilepić koji su naveli kako su,nakon prošlomjesečnog obilaska maškara u svim okolnim krajevima,konačno dočekali i veliku povorku ljubavi i veselja, pozvavši sve posjetitelje da dođu pozdraviti i podržati maškare koje se cijelu godinu pripremaju da bi se na Riječkom karnevalu mogle predstaviti pred tisućama ljudi.

Najavljen je i tradicionalni, 21. Humanitarni karnevalski bal, koji će se u održati u subotu, 22. veljače u Guvernerovoj palači. U organizaciji bala uz Grad Rijeku i Turističku zajednicu grada Rijeke sudjeluju i Rotary Club Rijeka – Sv. Vid te Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, a sredstva prikupljena prodajom ulaznica, koje se po cijeni od 400 kuna za dvije osobe mogu kupiti u Turističkom informativnom centru (TIC, Korzo 14), namijenjena su nabavci specijalno prilagođenog kombi vozila (minibusa) za prijevoz osoba s invaliditetom. Prema riječima gradonačelnika Obersnela, na balu se očekuje dosad najveći broj uzvanika, uključujući i najavljenih 11 stranih veleposlanika te predstavnike Rijeci prijateljskih gradova poput Estea, Faenze, Kawasakija, Neussa, Karlsruhea, Rostocka, Cetinja.

Vikend program karnevalskih zbivanja započinje već u petak navečer glazbeno-zabavnim programom, a uz sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, nakon što je u Čavlima održana „Zvončarska simfonija“ kao prvi Festival susjedstava, u Matuljima od 21. do 25. veljače slijedi još jedno zvončarsko okupljanje pod nazivom „Zvona su spona“, tradicionalna manifestacija koja će u riječkoj EPK godini doživjeti svoje prošireno i međunarodno izdanje.

Na najavnoj konferenciji za medije, predstavnici sponzora Ivan Kodrnja iz Erste banke i Nikola Praštalo iz INA-e naveli kako maškarana povorka utjelovljuje vrijednosti riječke luke različitosti te kako će ovi poslovni subjekti nastaviti svoju dugogodišnju podršku Riječkom karnevalu.

Prijenos Međunarodne karnevalske povorke s Korza već će se tradicionalno moći pratiti putem TV signala Kanala RI i online livestreama, a ove godine i na 4. programu HRT-a.