ŠKOLA ZNANJA I VJEŠTINAU SUSJEDSTVU MATULJI EPK KAO INSPIRACIJA BUDUĆIM GENERACIJAMA, ALI I EUROPSKIM UMJETNICIMA

Prepuna posjetitelja i prepuna sadržaja bila je u petak navečer Zvončarska muzejska zbirka u Rukavcu, čime je vrlo uspješno najavljen subotnji nastavak festivala Zvona su spona susjedstva Matulji, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture.

Program u Zvončarskoj muzejskoj zbirci točno u 18sati započeo je multimedijalnim performansom Rog, tanac šumskeh duhi i zvonci, u kojem su uz mlade plesače sudjelovali i najmlađi zvončari ovog kraja, na ponos okupljenih mještana i na radost svih njihovih gostiju.

„Ne dajte da se tradicija zaboravi, pokažimo koliko poštujemo svoje, jer ćemo onda znati poštivati i svu baštinu naših europskih susjeda“, rekla je na samom početku programa zamjenica načelnika Općine Matulji Eni Šebalj, obraćajući se mnogobrojnoj publici.

Njene su riječi čuli i članovi tima europskog susjedstva Matulji, profesori i studenti Katedre alternativnog i lutkarskog teatra na DAMU – Akademiji izvedbenih umjetnosti iz Praga,jednoj od najvažnijih institucija iz područja izvedbenih umjetnosti, koji su prisustvovali programu Škole znanja i vještina i iz njega crpili inspiraciju za buduće projekte.

Sva ona akumulirana stoljetna znanja koja su ovdašnjem stanovništvu ostavljena u naslijeđe, predstavljena su kroz višesatni program Škole znanja i vještina, upravo kako bi se osvijestile i sačuvale jedinstvene priče koje će se, nema sumnje, prenositi na buduće generacije.
Glazba, ples, gastronomija, likovna i scenska umjetnost te stari zanati susrelisu se na jednom mjestu i otvorili mogućnost aktivnogsudjelovanja publike. Upravo zbog sposobnosti karnevala da svaki put iznova stvara jedinstveni društveni prostor i da gradi kolektivni identitet zajednice, nastala je ideja za stvaranjem ovog jedinstvenog radioničkog centra, koji jeove večeri biomjesto kreativnosti, susreta, mjesto stvaranja i realiziranja novih (i starih) ideja, a sve sa zajedničkim nazivnikom – pust ili karneval.

Zvona su spona, festival susjedstva Matulji Europske prijestolnice kulture, koji će se održavati do 25. veljače, a u kojem sudjelujudvadeset i dva mjesna odbora Općine Matulji i udruge Općine Matulji te10 zvončarskih grupa s UNESCO-ve liste nematerijalne kulturne baštine svijeta, nastavlja se u subotu od 12 sati, svečanim otvorenjem i tradicionalnom 25. Zvončarskom smotrom, koja će okupiti više od 2000 sudionika, od čega više od 1000 zvončara.