U PREPUNOM SUSJEDSTVU MATULJI, UZ JUBILARNU 25. ZVONČARSKU SMOTRU,

OTVOREN FESTIVAL ZVONA SU SPONA

Jubilarnom25. Zvončarskom smotrom Općine Matulji, fotografiranjem za Prvu mićukartulinu za 100 let za velu vremensku kapsulu i Pusnim retrovizorom- parkom pokretnih maski,uz tisuće posjetitelja, maškara i zvončara, u subotu je svečano otvoren festival susjedstva Matulji pod nazivom Zvona su spona, u sklopu programa 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture.

Pusni retrovizor, u parku ispred zgrade Općine Matulji, plijenio je pažnju i izazvao veliko oduševljenje djece i odraslih. Maske velikih dimenzija koje su izrađene prema idejama i nacrtima „domaćeh pusneh inžinjeri“ Udruge Vavek parićani prikazale su retrospektivu pokretnih maski posljednjih 30-ak godina.

Na istom mjestu, intervenciju u prostoru – postavljeni barkod tradicijskih zvončarskih puteva s koordinatama polazišnih točki, simbolično su otvorili mali zvončari i zvončarske grupe s područja Općine Matulji, a sve se fotografski zabilježiloi zaPrvu mićukartulinu za 100 let za velu vremensku kapsulu.Vremenska kapsula 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture sadrži poruku koju svako od susjedstava ostavlja za budućnost, na način da polaže svoju poruku u kapsulu i na otvaranju sljedećeg festivala susjedstva prenosi je dalje, nakon čega će se kapsula pohraniti na 100 godina. Vremenskukapsulu je tijekom svečanosti samog otvorenja festivala iz ruku članice tima susjedstva Čavle, načelnice Općine Čavle Ivane Cvitan Polić,  preuzela članica tima susjedstva Matulji Sabina Frlan.

U protokolarnom dijelu, na gotovo proljetnom suncu, publici su se obratili i zamjenicanačelnikaOpćineMatulji Eni Šebalj, predstavnikgrupeVlahovBreg- Korensko, kojiovegodineimajuključOpćineMauro Viskočilo, zatimpredsjednicatimasusjedstvaMatuljiĐeniŠamanić, voditeljicaprograma 27 susjedstava EPKBranka Cvjetičanin, načelnikOpćineMatuljiMario Ćiković,gradonačelnikRijekeVojkoObersneližupanPrimorsko-goranskežupanijeZlatko Komadina, a okupljenesupozdraviliipredstavnicieuropskogsusjedstvaMatulja, profesoriistudentiKatedre alternativnog i lutkarskog teatra na DAMU – Akademiji izvedbenih umjetnosti u Pragu.

Potom je kroz centar Matulji prošla i jubilarna 25. Zvončarska smotra, u kojoj je sudjelovalo oko 2000 sudionika od čega više od 1000 zvončara. U svojim su maskama prošetali mališani Dječjeg vrtića Matulji, članovi Udruge umirovljenika Matulji, maškarane grupe Zijat, sost, tancat i pitteVavek parićani, a sve su predvodili Meštar Toni, ovogodišnja kraljica Riječkog karnevala Dora Pilepić, kao i dosadašnje matuljske kraljice i pratilje Riječkog karnevala.

Nakon njih, čarobnu atmosferu među posjetiteljima vrlo su lako stvorili članovi zvončarskih grupa: Vlahov Breg – Korensko, Babe i starčevi iz KUD-a Tena Đakovo, Munski zvončari, Sovinjski pusti, Žejanski zvončari, Ćićski zgončari, Zametski, Kukuljanski i Brgujski zvončari, Vrbišće Šjeme iz Ilirske Bistrice, Frlanski zvončari, Grobnički dondolaši, Koranti – Hajdine te Halubajski i Brežanski zvončari.

U park ispred zgrade Općine Matuljiu subotu je postavljen i QR kod pomoću kojeg se kreće u avanturu otkrivanjaTradicijskih zvončarskih pusnih ophodas kojima se program nastavlja u nedjelju, ponedjeljaki utorak. Tradicija potpomognuta multimedijalnim sadržajem omogućiti će svim zainteresiranim pratiteljima zvončarskih pohoda autentičan kulturni događaj kroz koji će iskusiti gostoprimstvo domaćina i vidjeti zvončare u svojim autentičnim okruženjima.

U nedjeljuizmeđu9 i 18 sati posjetitelji će se moći pridružitipohodu Mučićeveh zvončari, u ponedjeljaku isto vrijeme pohodu Brežanskeh zvončari po Bregeh i pohodu Rukavačkeh zvončari po Kućeloven komune, a u utoraktakođer od 9 do 18 sati Pohodu Rukavačkeh zvončari po Rukavce, Zvonejskeh zvončari po Zalukah i Zvonejsken komune, pohodu Munskeh zvončari po Žejanah, Maleh i VelehMunah te u pohodu Žejanskeh zvončari na Male i Vele Mune i po Žejanah.

QR kod,pomoću kojeg se dolazi dosvih informacija o zvončarskim putovima, dostupan je i na internetskoj stranici Općine Matulji: matulji.hr.

Zvona su sponaprogram je susjedstva Matulji Europske prijestolnice kulture u kojem sudjeluju dvadeset i dva mjesna odbora Općine Matulji, kulturne udruge Općine Matulji, 10 zvončarskih tradicijskih grupa s liste nematerijalne kulturne baštine svijeta i maškarane udruge s područja općine Matulji.