SVEČANO OTVORENJE FESTIVALA SUSJEDSTVA MATULJI EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE

UZ JUBILARNU 25. ZVONČARSKU SMOTRU OPĆINE MATULJI

U subotu 22. veljače 2020.g. od 12 sati na Trgu Maršala Tita u susjedstvu Matulji, jednom od 27 susjedstva Europske prijestolnice kulture, održavat će se središnji program festivala Zvona su spona.

Od 12 sati posjetiteljima će se predstaviti Pusni retrovizor – park pokretnih maski. Radi se o mobilnim lutkama velikih dimenzija koje će na Trgu biti izložene.

U 12.30 sati slijedi svečanost otvorenja festivala susjedstva Matulji Zvona su spona u kojem će snagu izvorne tradicije i čistih tradicijskih zvukova predstaviti  zvončarske grupeOpćine Matulji i mali zvončari koji ćese slikati za „Prvu miću kartulinu za 100 let za velu vremensku kapsulu“  27 susjedstava Europske prijestolnice kulture.

Vremenska kapsula sadrži poruku koju svako od susjedstava ostavlja za budućnost, na način da polaže svoju poruku u vremensku kapsulu i na otvaranju sljedećeg festivala susjedstva prenosi je dalje, nakon čega će se kapsula pohraniti na 100 godina. Sadržaj vremenske kapsule odnosi se na određene specifičnosti svakog od 27 susjedstava odnosno na budućnost susjedstva i kako ga stanovnici vide za 100 godina. Tako će u subotu kapsulu iz ruku tima susjedstva Čavle preuzeti sadašnji domaćini – tim susjedstva Matulji Europske prijestolnica kulture.

Nakon službenog otvorenja, od 13 sati kroz centar Matulji, proći će jubilarna 25. Zvončarska smotra Općine Matulji, u kojoj sudjeluje 17 zvončarskih skupina iz zemlje i inozemstva te 5 maškaranih grupa, što je ukupno oko 2000 sudionika od čega više od 1000 zvončara, dok će smotru otvoriti matuljske kraljice i pratilje na čelu s Meštrom Riječkog karnevala Tonijem.
Ugostiteljska škola Opatija u suradnji s mladim poznatim kuharima Lukom Dančulovićem i Katarinom Vrenc na čelu s profesorom gastronomije Damirom Permanom s područja općine Matulji tom će prilikom prezentirati „Street food po domaću“, odnosno nove varijante jela inspirirane starim tradicijskim receptima, a sav prihod bit će uplaćen u humanitarne svrhe.

Cijelo vrijeme trajanja programa u parku ispred zgrade Općine Matulji (Trg Maršala Tita 11), a nakon toga i na internetskoj stranici Općine Matulji: matulji.hr, biti će dostupan i svima vidljiv QR kodpomoću kojeg se kreće u avanturu otkrivanja Tradicijskih zvončarskih pusnih ophodas kojima se program nastavlja 23., 24. i 25. veljače kada svi kreću u potragu za tradicijskim blagom.Tradicija potpomognuta multimedijalnim sadržajem omogućiti će svim pratiteljima zvončarskih pohoda autentičan kulturni događaj kroz koji će iskusiti gostoprimstvo domaćina i vidjeti zvončare u svojim autentičnim okruženjima.

U nedjelju između 9 i 18 sati posjetitelji će se moći pridružitipohodu Mučićeveh zvončari, u ponedjeljak u isto vrijeme pohodu Brežanskeh zvončari po Bregeh i pohodu Rukavačkeh zvončari po Kućeloven komune, a u utorak također od 9 do 18 sati Pohodu Rukavačkeh zvončari po Rukavce, Zvonejskeh zvončari po Zalukah i Zvonejsken komune, pohodu Munskeh zvončari po Žejanah, Maleh i Veleh Munah te u pohodu Žejanskeh zvončari na Male i Vele Mune i po Žejanah.