Rijeka, 18. studeni 2019.

POZIV I NAJAVA ZA MEDIJE

 

Sutra počinje trodnevni seminar u okviru projekta Terra Effluviens

Lokalni i međunarodni stručnjaci u Rijeci otvaraju temu moguće ekološke budućnosti planete

 

U velikoj dvorani Filodrammatice sutra, 19. studenog 2019. godine u 10 sati počinje trodnevni seminar u okviru projekta Terra Effluviens kustosa Nikole Bojića. Projekt je dio programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Povezujući zaboravljenu studiju urbanista i arhitekta Branka Petrovića iz 1971. godine sa suvremenim teorijskim, umjetničkim i dizajnerskim istraživanjem, kroz seminar se planira pružiti novi uvid u utjecaj čovječanstva na Zemlju koji je toliko jak da se pojavila potreba za proglašavanjem nove epohe zvane antropocen.

 

Projekt Terra Effluviens, kroz seminar i izložbu koja će biti otvorena u ožujku 2020. godine u okviru projekta Europske prijestolnice kulture, okuplja 16 lokalnih i međunarodnih istraživača (arhitekata, dizajnera, filozofa, biologa) koji će ovaj tjedan boraviti u Rijeci: Gediminas Urbonas (MIT, Cambridge), Armina Pilav (University of Sheffield), Martin Guinard (ZKM, Karlsruhe), Miro Roman (ETH, Zurich), Merve Bedir (Hong Kong University), Ivica Mitrović (Sveučilište u Splitu), Donato Ricci (SciencesPo, Paris), Louise Carver (Lancaster University), Gary Zhexi Zhang, Jamie Allen (FHNW, Basel), Idis Turato (Sveučilište u Zagrebu), Ida Križaj Leko (Delta Lab, Rijeka), Damir Prizmić (Radiona Makerspace, Zagreb), Damir Gamulin (000, Zagreb), Željka Modrić Surina i Boštjan Surina (Prirodoslovni muzej Rijeka).

 

Istraživači će sudjelovati u trodnevnom programu terenskih istraživanja, dizajnerskih predviđanja i teorijskih diskusija.

Detaljan raspored predavanja i biografije predavača nalaze se na poveznici http://drugo-more.hr/en/terra-effluviens-seminar/. Predavanja i diskusije bit će na engleskom jeziku i otvorene su za javnost bez prijave.

 

Popratni program seminara – otvorenje izložbe “Iz njih”

U organizaciji udruge Drugo more, u srijedu 20. studenog u 20 sati, u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) otvorit će se izložba Iz njih međunarodnog istraživačkog projekta DEPT. (Describing the Present Tense) koja se bavi pitanjem „što riječki javni prostor od nas očekuje“? Izložba se temelji na rezultatima istoimene radionice u kojoj su sudjelovali zainteresirani građani koji su odabrali početne i završne točke neke rute kojom u Rijeci često prolaze, a na temelju kojih je uz pomoću tehnologije Google Street View izrađen katalog znakova koji je poslužio za raspravu.

 

Izložbu će na otvorenju predstaviti istraživač i dizajner Donato Ricci, jedan od istraživača uključenih u projekt Terra Effluviens, s pariškog Instituta za političke studije Sciences Po. Nakon Rijeke, u kojoj se projekt prvi puta izvodi, DEPT. će slične programe provesti u Portu, Parizu i Strasbourgu, s ciljem opisivanja trenutnih stanja okoliša u kojem živimo.

Izložba će ostati otvorena do 6. prosinca 2019. Više informacija dostupno je na linku http://drugo-more.hr/dept/