PODNEVNI KONCERT NA VIOLINI FRANJE KRESNIKA

U subotu, 22. veljače 2020. godine, u 12 sati, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka održat će se koncert na violini koju je izradio dr. Franjo Kresnik, umjetnik i znanstvenik koji se prije stotinjak godina više nego itko prije ili poslije njega približio nenadmašnom misteriju gradnje Stradivarijevih i Guarnerijevih violina.

Riječkoj će publici Kresnikovu violinu predstaviti GernotSüßmuth na koncertu u sklopu izložbe Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona, koja je dio projekta Europske prijestolnice kulture, programskog pravca Doba moći.

Ulaz na koncert je slobodan.

Gernot Süßmuth je violinist koji je svoju glazbenu karijeru sa samo devet godina kada prvi put nastupa kao solist pred orkestrom.

Danas je umjetnički ravnatelj Komornog orkestra Europske unije, a koncertne turneje odvele su ga kao dirigenta i solista ovog ansambla kroz Njemačku, u zemlje Srednje i Južne Amerike i Englesku. Nekoliko je godina bio posvećen odgoju mladih glazbenih talenata na konzervatorijima u Berlinu i Weimaru, a 2004. godine postao je počasni profesor na Glazbenoj akademiji “Franz Liszt” Weimar.

Inače, tijekom izložbe Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona održano je ili će se održati ukupno četiri koncerta na kojima virtuozi na violini sviraju na Kresnikovim violinama, ali i na Stradivarijevoj te Guarnerijevoj violini.

U čast dr. Kresniku izložba je ugostila i osam violina iz Cremone, među ostalim i po jednu violinu Antonija Stradivarija i GiuseppeaGuarnerija del Gesú, zahvaljujući partnerstvu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i  Muzeja violina iz talijanske Cremone.Izložba prikazuje djelo dr. Franje Kresnika koji je strastveno i uporno proučavao kremonske violine, a kasnije ih je i sam izrađivao.