Rijeka, 9. rujna 2019.g.

 

POZIV NA KONFERENCIJU ZA MEDIJE

 

PREDSTAVLJANJE PROGRAMA ZA 2020. PROGRAMSKOG PRAVCA 27 SUSJEDSTAVA

RIJEKE 2020 – EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULUTRE

U utorak, 10. rujna 2019. godine u 11 sati u Plavom salonu Grada Rijeke (Korzo 16, 1. kat) održat će se konferencija za medije na kojoj će biti predstavljen program za 2020. godinu, programskog pravca 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Na konferenciji za medije sudjeluju:

  • Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke
  • Marina Medarić, zamjenica župana Primorsko-goranske županije
  • Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije
  • Emina Višnić, direktorica RIJEKE 2020
  • Branka Cvjetičanin, glavna voditeljica programa 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture

Programski pravac 27 susjedstava građanima Rijeke i Primorsko-goranske županije, uključenim sudionicima, kao i budućoj programskoj publici u 2020., nudi mnogo više od zanimljivog izvedbenog programa. Naime, okupljanjem 27 susjedstava diljem Primorsko-goranske županije te njihovim povezivanjem sa susjedstvima iz 27 zemalja članica Europske unije, spajaju se u suradnjama i razmjenama iskustava, običaja i svakodnevice stanovnici otoka, obale, zaleđa, gorja, grada Rijeke i Europe. Povezivanja i neformalne mreže suradnji zalog su budućih aktivnosti u području kulture koje će se nastaviti i nakon 2020.  U ovom se programskom pravcu najjasnije uočava temeljna ideja projekta Europske prijestolnice kulture – povezivanje europskih građana predstavljanjem i upoznavanjem kulturnih različitosti zemalja koje čine ukupno bogatstvo Europe.

 

Tijekom 2020. godine kada Rijeka, kao središte Primorsko-goranske županije, nosi titulu Europske prijestolnice kulture, u 27 susjedstava diljem PGŽ održavat će se festivali susjedstava. Radi se o različitim kulturnim i umjetničkim programima, kroz koje ove zajednice ljudi, stanovnika  mještana progovaraju o različitim aspektima svoje svakodnevice, ali i o problemima urbanih i ruralnih sredina, šuma, otoka, obale, gradova i sela Primorsko-goranske županije.

 

Novinarima će na konferenciji za medije biti podijeljena šira pisana informacija s detaljnijim opisom svakog pojedinog programa u okviru ovog programskog pravca.