U petak 7. veljače 2020. godine u 9 sati u RiHubu će ornitolog dr. sc. Goran Sušić održati predavanje “Kako djeca mogu pomoći pticama u gradu?” za 80 učenika trećih i četvrtih razreda osnovnih škola Nikola Tesla i Dolac. Predavanje će trajati 40 minuta uključujući i raspravu koja slijedi nakon, a dobrodošli su svi zainteresirani osnovnoškolci.

Ovo edukativno druženje je dio projekta ptičjih kućica, poznatijeg kao Tematski park Ginko, koji u sklopu sudioničkog programa Zeleni val Europske prijestolnice kulture provodi neformalna inicijativa Kvart za 5.

U sklopu projekta Tematski park Ginko, početkom siječnja je na području Školjića i Starog grada postavljeno 30 kućica za različite vrste ptica koje obitavaju na području Rijeke, a svaka je prilagođena točno određenoj vrsti. Kućice su numerirane, a brojeve na njima su bojala djeca trećih razreda Osnovne škole Nikola Tesla.

Učenici koji su sudjelovali u projektu, nakon predavanja “Kako djeca mogu pomoći pticama u gradu?”, u veljači će obići lokacije na kojima se nalaze kućice za ptice. Neformalna inicijativa Kvart za 5 planira pokrenuti i internetsku platformu na kojoj će se moći pratiti razvoj projekta, pronaći evidentirane sve kućice za ptice i pratiti jesu li ptice došle i u koje kućice. Ako pojedine kućice ostanu prazne, nakon određenog vremena bit će premještene na druge lokacije.

Idejna začetnica i voditeljica projekta je arhitektica Dragica Vukelić, kućice je izradio arhitekt i stolar Ivan Juretić, a projekt se provodi u suradnji s ornitologom dr.sc. Goranom Sušićem i učenicima Osnovne škole Nikola Tesla.