Rijeka, 11. studenog 2019.g.

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

 

PROGRAMI ZA DJECU I O DJECI UNUTAR CJELINE 27 SUSJEDSTAVA EPK PREDSTAVLJAJU SE NA KONFERENCIJI DJECA U FOKUSU U MRKOPLJU

 

U utorak, 12. studenog 2019.g. s početkom u 10.00 sati u Domu kulture u Mrkoplju (Novi Varoš 1, Mrkopalj) Društvo Goranin Zagreb uz pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije organizira Konferenciju Djeca u fokusu na kojoj će se okupiti ključne osobe i organizacije uključene  u osmišljavanje i realizaciju programa i projekata namijenjenih djeci s područja Gorskog kotara.

 

Jedna od sudionica ove konferencije je i Branka Cvjetičanin, voditeljica programa 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, koja će predstaviti susjedstva Europske prijestolnice kulture, s fokusom na programe s djecom i o djeci.

Na izlaganju pod nazivom Prvi i drugi razred bit će predstavljeni dijelovi programa Festivala susjedstava koji su direktno povezani s djecom.

Naime, tijekom 2020. godine kada Rijeka, kao urbano središte Primorsko-goranske županije, nosi titulu Europske prijestolnice kulture, u 27 susjedstava održavat će se Festivali susjedstava, različiti kulturno-umjetnički programi, kroz koje susjedstva progovaraju o svojoj svakodnevici i o problemima koji su sastavni dio urbanih i ruralnih sredina.

 

Tako je, primjerice, tema susjedstva Fužine depopulacija Gorskog kotara, dodatno potaknuta situacijom u osnovnoj školi u Liču, koja ima samo prvi i drugi razred, a koje pohađaju ukupno tri učenika.  Program susjedstva Fužine obuhvaća boravak umjetnika i umjetničkih kolektiva koji rade s mještanima, u suradnji s bečkom Akademijom primijenjene umjetnosti, točnije Katedrom za znanost i umjetnost. Profesori i studenti Akademije, s lokalnom zajednicom rade na modelu razvoja i podrške alternativnim programima edukacije za djecu i odrasle u Fužinama.

Također, bit će riječi i o programima ostalih susjedstava Europske prijestolnice kulture koji uključuju djecu. U susjedstvu Kastav djeca se, primjerice, kroz ČA-čitalnicu bave pitanjem manjinskih jezika i dijalekata, dok će se u susjedstvu Matulji kroz majstorske radionice, djeca učiti izradi scenografije za predstave, lutkarstvu i slično.

Susjedstvo Opatija djecu će uključivati u svoje programe kojima propituju ekološku budućnost bez otpada u turizmu, a susjedstvo Turnić-Mlaka u svoje je programe uključilo učenike Elektroindustrijske i obrtničke škola Rijeka te učenike riječke Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo.

Bit će predstavljeni i raznoliki programi susjedstva Škurinje, koji uključuju kreativno i umjetničko aktiviranje susjedstva, oblikovanje angažiranije zajednice te održavanje edukacije o urbanim „zelenim“ temama, a u koje će biti uključena mnogobrojna kvartovska djeca, dok će u susjedstvu Pehlin biti izveden program Osnovne škole Pehlin Bogatu djecu uče ljudi, siromašnu ekrani.

Prezentirat će se i program susjedstva Gomirje, kroz koji će britanska organizacija GreenWise People održati Šumsku školu za djecu i odrasle, a u susjedstvu Kuti održat će se umjetnička rezidencija Šuma priča, u kojima će boraviti ilustratori i dječji književnici.

U susjedstvima Mrkopalj i Delnice, o čemu će na konferenciji također biti riječi, tijekom 2020. godine boravit će razni umjetnici angažirani kroz europski projekt Centriphery, koji će između ostalog u tamošnjim osnovnim školama održavati kreativne radionice, a predstavit će se i program susjedstva Brod na Kupi čiji će najmlađi stanovnici sudjelovati u aktivnostima koje za njih sprema Prirodoslovni muzej Rijeka, posebno kada je riječ o integraciji manjinskih zajednica u društvo.

Susjedstvo Unije, u 2020. godini organizira slavlje zajedništva i festival puštanja zmajeva izrađenih od recikliranih materijala, u čemu će uživati mnoga djeca, dok susjedstvo Vrbnik na otoku Krku djecu u program uključuje kroz školu za mlade naraštaje sopaca i radionice izrade instrumenata od recikliranih materijala.

I naposlijetku, predstavljen će biti i program susjedstva Crikvenica o izgradnji suhozida na brdu Kotor, namijenjen djeci različitog uzrasta.

 

S obzirom da se u 2019. godini obilježava 30 obljetnica donošenja Konvencije UN-a o pravima djeteta, 25 godina od osnivanja dječjih foruma te 20 godina provođenja akcije „Gradovi/općine prijatelji djece“, kako navode organizatori, konferencija Djeca u fokusu idealna je prilika da se prezentiraju svi projekti i programi koji su omogućili da Gorski kotar postane prva mikroregije u RH u kojoj su sve jedinice lokalne samouprave stekle naziv „Prijatelj djece“.  Na konferenciji će se osim upoznavanja šire javnosti s aktualnim temama koje imaju direktni utjecaj na kvalitetu života djece, predstaviti i primjeri dobre prakse te će se donijeti zaključci koji će se uobličiti u konkretne prijedloge i mjere.

 

Programski pravac 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture okuplja susjedstva diljem Primorsko-goranske županije i svako od njih povezuje s jednim susjedstvom iz jedne od 27 zemalja članica Europske unije, u suradnjama i razmjenama iskustava, običaja i svakodnevice. Time razvija dobre međuljudske odnose i stvara atmosferu uživanja u različitosti. Povezivanja i neformalne mreže suradnji zalog su budućih aktivnosti u području kulture koje će se nastaviti i nakon 2020. 27 susjedstava spaja ljude otoka, obale, zaleđa, gorja te samoga grada Rijeke. To su: Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Kampus na Trsatu, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, otok Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Brod na Kupi i Gornji Kuti.