Predstavljanje Rijeke – Europske prijestolnice kulture 2020 u Parizu

 

U Hrvatskoj ambasadi u Parizu, 17. listopada 2019. predstavlja se Rijeka, prvi hrvatski grad koji  nosi titulu Europske prijestolnice kulture i to već sljedeće, 2020. godine.

U Pariz tim povodom dolaze gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktorica partnerstava i komunikacije tvrtke Rijeke 2020, osnovane za provedbu kulturno-umjetničkog programa te direktor Turističke zajednice Grada Rijeke, Petar Škarpa.

Na konferenciji za medije domaćini su ambasador Republike Hrvatske u Francuskoj Filip Vučak te direktorica predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Parizu Danijela Mihalić Đurica.

Rijeka je prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture ponijela 2016. godine otkad traju pripreme za 2020. kada ovaj grad, uz irski Galway, postaje središte europske i svjetske kulture.

Više od 600 programa, koji se realiziraju s preko 250 partnerskih organizacija, te 40 zemalja Europe i svijeta iz kojih dolaze umjetnici i partneri projekta, samo su neke od brojki kojima Rijeka najavljuje svoju slavljeničku godinu i poziva sve europske prijatelje da je posjete tijekom 2020.

 

Obnova industrijske baštine u Rijeci

Osim kulturno-umjetničkog programa, Rijeka je titulu prijestolnice kulture iskoristila i za infrastrukturnu obnovu pa se za 2020 priprema uređenjem zgrada industrijske baštine u napuštenom industrijskom kompleksu u središtu grada  u koji će useliti riječke kulturne ustanove. Osim ovih objekata, Rijeka obnavlja i brod Galeb na kojem je u svoja putovanja u zemlje Pokreta nesvrstanih odlazio nekadašnji jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito. Ovaj brod već sada izaziva velik interes javnosti i medija, a po obnovi postat će prvoklasna kulturno-turistička atrakcija Rijeke. Projekti  ovih obnova u Rijeci financiraju se u značajnim iznosima sredstvima Europskih fondova.

 

Luka različitosti, slobode i solidarnosti

Umjetnički program kojim je Rijeka osvojila titulu Europske prijestolnice kulture odvija se pod sloganom Luka različitosti. Rijeka je, naime, najveća hrvatska luka, a zbog iznimnog geostrateškog položaja njena je povijest obilježena mnogim osvajačima i čestim izmjenama država koje su njome upravljale. Grad se u proteklih sto godina razvijao pod čak sedam različitih država što je danas vidljivo u arhitekturi grada, ali još više u otvorenom mentalitetu stanovništva koje njeguje specifični ponos na svoje različitosti.

Rijeka se danas predstavlja kao otvoren, slobodnomisleći  grad i u Hrvatskoj predstavlja simbol propulzivnosti, novih ideja, građanske solidarnosti i tolerancije.

Utoliko, Luka različitosti tematizira i riječku povijest i baštinu kao i aktualni trenutak u kojem ovaj grad svojim kulturno-umjetničkim programom pripremljenim za 2020., Europi poručuje mnogo toga apelirajući izravno na temeljne ljudske vrijednosti uvažavanja i zajedništva na kojima je suvremena Europa izvorno nastala.

 

Gala koncerti, izložbe, festivali

Rijeka će 2020 godine ugostiti neke od najvećih zvijezda klasične kulture. Svoje će gala koncerte ondje održati svjetske operne dive Karita Mattila i Elina Garanča, a pripremaju se i velike izložbe posvećene umjetnicima svjetskog glasa. Jedna od njih je „Nepoznati Klimt: Ljubav, Smrt, Ekstaza“ koja donosi široj javnosti nepoznata Klimtova djela koja je ovaj umjetnik stvarao u Rijeci. U okviru suvremene umjetnosti Rijeka radi izložbu posvećenu  Nan Hoover, neoavangardnoj umjetnici koja je zadužila svijet kulture svojim radovima u području medijske umjetnosti. Veliku međunarodnu skupnu izložbu „Usijano more“ koja se bavi novim oblicima ekonomije povezanim uz more i njegovu eksploataciju na različitim razinama, prati niz manjih izložbi na istu temu te velika konferencija koja će u Rijeku dovesti neke od najznačajnijih, najvećih i najkontroverznijih osoba koje se u suvremeno vrijeme bave filozofijom budućnosti rada, aktivizmom i anticipiranjem novih tehnologija koje mijenjaju ljudske odnose. Dio programa donosi povijesne izložbe koje tematiziraju razdoblja moći, granice država i osobne granice, te nose priče o arhitekturi grada koji se neobično mijenjao kroz vrijeme.

U Rijeku dolazi i Needcompany, jedan od najsnažnijih aktualnih scenskih kolektiva u Europi, i to s trilogijom koju će izvesti u okviru riječkog Needcompany festivala. Umjetnik Christian Ristow u Rijeku dovodi svoje velike interaktivne mehaničke strojeve koji će predstavljati posebnu atrakciju za publiku. A Rijeka priprema i izuzetno bogat dječji program, čiji je sastavni dio velika izložba posvećena Profesoru Balthazaru, poznatom liku iz dječjih crtića. Ova se izložba postavlja po prvi puta.

Riječki je program za 2020 bogat i festivalima pa će posjetitelji tako moći uživati u Porto Etno festivalu koji donosi svjetsku glazbu i gastronomiju na ulice grada. U Rijeku dolazi i Hay festival, jedan od najvećih književnih festivala u Europi. A tijekom ljeta održavat će se dvotjedni dječji festival Tobogan.

 

Snažno uključeni građani Rijeke i šire regije

Snažno je u kulturni program uključena i okolica Rijeke te lokalno stanovništvo šire regije, Primorsko goranske županije. U više mjesta duž obale i otoka postavljaju se skulpture umjetnika svjetskog glasa, inspirirane lokalnim zanimljivim pričama,  tvoreći novu kulturno-turističku rutu na ovom dijelu Jadrana. Lokalne zajednice u 27 malih mjesta regije povezuju se s 27 gradova i organizacija iz Europe i 2020. godine predstavljaju se u Festivalima susjedstava.

 

Riječani pozivaju sve svoje europske prijatelje u Hrvatsku 2020. godine

Ovo je svakako samo dio programa kojim će Rijeka obilježiti 2020. godinu, godinu u kojoj se u Rijeci predstavlja i cijela Hrvatska potvrđujući svoju trajnu pripadnost europskom kulturnom krugu.

Projekt Europske prijestolnice kulture nadnacionalni je projekt koji u cilju ima povezivanje europskih građana i koji kulturu ugrađuje u dugoročni razvoj gradova.

Riječani stoga pozivaju sve svoje europske prijatelje na druženje u Hrvatskoj i Rijeci tijekom 2020. godine.