18.1.2020.

INFORMACIJA ZA NOVINARE

PREDSTAVLJANJE PROGRAMA OTVORENJA EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE

Program predstavljaju:

  • Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke
  • Emina Višnić, direktorica RIJEKA 2020
  • Barbara Babačić, RIJEKA 2020, koordinatorica cjelodnevnih programa otvorenja
  • Josip Maršić, umjetnik, koautor glazbenog predloška otvorenja u Riječkoj luci
  • Dalibor Matanić, redatelj programa u Riječkoj luci
  • Irena Kregar Šegota, RIJEKA 2020, program svečanog otvorenja u HNK Ivana pl. Zajca

TRI CJELINE PROGRAMA OTVORENJA

 Cjelodnevni program

  1. veljače 2020. Rijeka otvara godinu u kojoj nosi titulu Europske prijestolnice kulture.

U prvom danu velike godine kulture, već od jutra pa sve do sljedeće zore, Rijeka nudi preko 70 događanja za sve uzraste, ukuse i želje i to na više od 30 lokacija u središtu grada. U organizaciju programa uključeno je izuzetno mnogo ljudi, više od 40 umjetničkih organizacija, udruga, poduzetnika, pojedinaca, ustanova i institucija.

Osim velikog broja izvođača koji nastupaju u središnjem dijelu otvorenja, Operi Industriale u Riječkoj luci, u cjelodnevnim događanjima mnoštvo je izvedbi s oko 500 a možda i više izvođača.

U Rijeci je 1.2. moguće vidjeti više od 30 DJ-eva među kojima se izdvaja Nicky Siano, prvi resident kluba STUDIO 54.

U rock, pop, jazz i blues koncertima nastupa 60 skupina izvođača među kojima su i Jonathan, Parafi, Fit  i mnogi drugi. Pop up događanja zbivaju se na ulicama grada – poput šišanja na otvorenom, pjevanja na ribarnici… Održavaju se u Rijeci i dječji nastupi s pjesmama i plesom, humoristične anti-turističke ture autobusom u izvedbi poznatih glumica Tanje Smoje i Jelene Lopatić, modna revija, nastupi riječkih pisaca i spisateljica, plesne večeri za umirovljenike, okupljanje rock bendova iz 60-ih, 70-ih i 80-ih… Na različitim mjestima u gradu nastupaju Marko Tolja, Marinada, Izet Borgie, Šajeta, Dule Bonaca… i događa se u Rijeci 1.2. još mnogo, mnogo toga. Cijela rijeka ljudi dio je programa otvorenja Europske prijestolnice kulture. A program traje 24 sata.

Središnji program otvorenja u Riječkoj luci

Središnji program otvorenja, Opera Industriale,  održava se u 19 sati u Riječkoj luci.

U Operi industriale nastaloj prema glazbenom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM –Josip Maršić i Zoran Medved, u orkestraciji skladatelja, maestra Frana Đurovića, otvaraju se važne identitetske teme Rijeke i Europe, a program donosi zvuk, glazbu i buku, efekte koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame te snažne simbole Rijeke i Europe. Program započinje u 19.30, no publika se okuplja bitno ranije.

U Operi Industriale na više lokacija na području luke nastupa preko 120 izvođača. Neki od njih su: DB Indoš – Kuća ekstremnoga glazbenog kazališta s Rumoristima kao izvođačima, posebno atraktivan finski zbor muškaraca koji vrište zveckaju i viču – Mieskuoro Huutajat, mješoviti zbor Jeka Primorja pod vodstvom Igora Vlajnića, orkestar gudača i puhača na violončelima, kontrabasima, klarinetima, trubama i trombonima, dvadeset riječkih gitarista, deset bubnjara, plesači, radnički orkestar brusilica, varioca i iskri. A dio publike također sudjeluje u izvedbi zvonjavom, navijanjem i stvaranjem buke, čime postaju živi instrument koji predstavlja ljude – najsnažniji dio identiteta grada. Narator i voditelj u Operi Industriale je Zoran Prodanović Prlja.

Protokolarni dio otvorenja u HNK Ivana pl. Zajca

U kasnim popodnevnim satima u kazalištu se održava protokolarni dio otvorenja EPK, uz kraće glazbeno-scenske nastupe i pozdravne govore, te uručenje plakete Europske prijestolnice kulture Gradu Rijeci.  Ovom će dijelu programa prisustvovati visoki uzvanici iz Europe i Hrvatske – predstavnici EU komisije, ministri kulture Europskih zemalja, predstavnici prijašnjih i budućih gradova – Europskih prijestolnica kulture, veleposlanici, diplomatski zbor…

Ukupno u svim događanjima koja čine sastavni dio otvorenja Europske prijestolnice kulture nastupa i sudjeluje preko tisuću izvođača.

 

OPERA INDUSTRIALE U RIJEČKOJ LUCI

Pred očima Europe Rijeka odaje poštovanje svojim radnicima, umjetničkoj avangardi i tradiciji kraja koji je okružuje te ujedno podsjeća na temeljne društvene vrijednosti na kojima je izgrađena moderna Europa.

Riječka luka – Luka različitosti

Središnji program otvorenja događa se u Riječkoj luci, prostoru koji, omeđen gatovima i Molo longom, predstavlja snažnu identitetsku točku Rijeke. U povijesti i sadašnjosti grada luka je simbol moderne i otvorene Rijeke. U nju su uplovljavali brodovi, a na njima ljudi, ideje, noviteti, osvajači, osloboditelji. Zbog luke je Rijeka bila poželjna svima, zahvaljujući luci Rijeka je opstajala i trajala. Lučki su radnici, ali i pomorci, uz luku i more othranili svoje obitelji.

No, ona je bila i mnogo više od toga – luka je posredno širila obzor i vidike stanovnicima Rijeke i okolne regije i učinila ih otvorenim, tolerantnim ljudima koji prihvaćaju različitosti pa u dolasku drugačijeg i novog vide priliku i mogućnosti, nasuprot zatvaranju i odbijanju. Upravo je zato prostor luke izabran za lokaciju svečanog otvorenja Europske prijestolnice kulture.

Simbolikom ovog prostora, Rijeka Europi šalje poruku o važnosti Luke različitosti, o skladu koji moguć samo ako postoji sigurna luka koja prihvaća jedra svih boja.

Rad i ponos, bunt i avangarda, nasljeđe i tradicija

U središnjem umjetničkom programu otvorenja, Rijeka tematski okuplja važne točke svojeg identiteta i to u urbanoj riječkoj Operi industriale, nastaloj prema  glazbenom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM – Josip MaršićZoran Medved – u orkestraciji hrvatskog kompozitora, maestra Frana Đurovića. Na velikoj pozornici, smještenoj na De Francheskijevom gatu, ali i na drugim lokacijama u Riječkoj luci, nastupa gotovo 150 izvođača, a u program je uključena i publika.

Varioci, iskre, buka brusilica i bušilica, limovi i željezarija – simboli su radništva i radnika koji su s ponosom gradili Rijeku. Zvuk rada u svečanosti otvorenja odaje počast i poštovanje prema radničkoj klasi te nosi poruku o dostojanstvu i snazi radnika u životu modernog grada.

Na radu, novim idejama, industriji i njenom usponu rasla je povijesna i suvremena Rijeka. U gradu koji je uvijek hrabro stremio napretku stasao je i pjesnik psovke, beskompromisni umjetnik koji je snagom svoje pisane riječi najavio dolazak europske avangarde – Janko Polić Kamov.  U programu otvorenja Rijeka donosi energiju njegovih stihova i pečati europski relevantnu poziciju i veličinu svojeg pisca. Kamov je nadišao fizičke granice Rijeke i Hrvatske, ali i umjetničke granice tadašnje Europe donoseći joj novo doba, prevrat i književnu avangardu.

Kamov je živio u Rijeci podijeljenoj između mađarske i hrvatske uprave, naviknut na mijenu kao i sve buduće generacije ovog grada koji je kroz svoju povijest nevjerojatno često mijenjao države pod kojima se razvijao.

Dolasci osvajača, njihovi prolasci kroz grad, snaga i moć, utkali su u Rijeku prirodnu jasnoću u razlikovanju dobra od zla. Zato iz novije povijesti Rijeka čvrsto baštini nasljeđe europskog povijesnog antifašizma koje se danas ogleda u otvorenosti građana, toleranciji i poštovanju ljudskih prava. Ta se povijesna europska antifašistička pozicija Rijeke naglašava i u programu otvorenja, podsjećajući Europu na temeljne društvene vrijednosti na kojima je izgrađena u moderno doba, završetkom posljednjeg povijesnog sveeuropskog stradanja.

Grad čiju su prošlost obilježavale granice, postao je otvoren upravo zato što ih je naučio nadilaziti, ignorirati i mijenjati. Kreativna energija i snaga umjetnika bila je odraz otpora i u vremenima koja su imala pretenzije ukalupljivati i preispitivati ispravnost i ciljeve umjetnosti. Na takvom otporu, ali i na tragu orijentacije prema zapadnom europskom kulturnom krugu, izrasla je propulzivna energija riječkog punka i rocka, snaga zvuka električnih gitara i ritam bubnjeva što je u svoje vrijeme predstavljalo buntovnu i hrabru Rijeku.

I konačno, ne zaboravljajući ni u jednom trenu tradiciju i njenu sveobuhvatnu, gotovo magijsku energiju na kojoj počiva život u svojem iskonskom obliku, Rijeka svoju svečanost otvorenja završava najsnažnijim zvukom koji je okružuje još od pradavnih vremena. Zvončari  ogromnom bukom zvona – magičnim starim poganskim ritualom – tjeraju zimu i najavljuju proljeće u Europskoj prijestolnici kulture, novo doba u koje Rijeka ulazi 1. veljače 2020. 

Zvuk i svjetlost

Operu industriale, koja razvija opisane tematske cjeline, uživo i uz pomoć matrica izvodi mnoštvo izvođača kombinirajući zvukove grada, industrije i buke, nastupe na klasičnim instrumentima, zborsko pjevanje, zvončarska zvona i aktivno zvučno uključivanje publike. Zvuk, glazba i buka te efekti koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame, snažni simboli Rijeke i Europe – sukus su atraktivnog programa otvorenja.

Za režiju tog programa zadužen je Dalibor Matanić.

Kuća ekstremnog muzičkog kazališta Damira Bartola Indoša u izvedbi riječke Opere industriale nastupa s Rumoristima kao izvođačima na specifičnim instrumentima – šahtofonima te s muzičarima na dva preparirana klavira, gitari, basu, bubnjevima i saksofonu.

U izvedbi također sudjeluje i posebno atraktivan finski zbor muškaraca koji vrište zveckaju i viču – Mieskuoro Huutajat.

Na velikoj pozornici nastupa i dodatni mješoviti Pjevački zbor otvorenja Europske prijestolnice kulture predvođen Jekom Primorja pod vodstvom Igora Vlajnića te orkestar gudača i puhača sastavljen je od članova Orkestra opere HNK Ivana pl. Zajca koji nastupaju na bas klarinetu, dvije trube, tri trombona, synthesizeru, činelama na stalku uz gudala, na tom-tom bubnjevima te na gran cassi, lastri, dvije auto felge te lancima raznih veličina. U orkestru su još i tri violončela i jedan kontrabas.

U izvedbu je uključen i ansambl od dvadeset riječkih gitarista, deset bubnjara, plesači te radnički orkestar brusilica, varioca i iskri.

Publika smještena na Molo longu ima mogućnost zvoniti, navijati i stvarati buku, te tako sudjelovati u izvedbi kao živi instrument koji predstavlja ljude – najsnažniji dio identiteta grada.

Više svjetlećih posebno dizajniranih prostornih instalacija postavlja se na nekoliko lokacija u luci, a u programu sudjeluju i osvijetljene manje brodice i barke unutar akvatorija.

Na ekranima razmještenima na području luke prikazuje se video koji kombinira izvedbu s velike pozornice, sliku publike s Molo longa te druge vizualne elemente.

Na Pixel Wallu, svjetlosnoj instalaciji koja se postavlja ispred zgrade Pomorskog putničkog terminala na Molo longu, ispisuju se tekstualne poruke različitog sadržaja i iscrtavaju zadani piktogrami, jednako kao i na svjetlosnoj instalaciji Migrant Waves koja se postavlja u nastavku lukobrana. Svjetlosne instalacije postavljaju se i iza pozornice na De Francheskijevom gatu. Na tri različite lokacije koje vode prema luci postavljaju se prostorne instalacije –  Kaleidoskopi,  sastavljene od modularne skele i rasvjete koja osvjetljava unutarnji prostor. Završetak svečanosti vizualno obilježava vatromet.

Publika

Na svim gatovima proteže se prostor namijenjen publici.  Zona gledališta na Molo longu ujedno je i zona dijela publike koja sudjeluje u programu. Imajući u vidu da se dio programa odvija centralno, na velikoj pozornici De Francheskijevog gata, a dio programa razmješten je na drugim lokacijama, gledatelji i sudionici program mogu pratiti uživo na video ekranima u području luke.

 

CJELODNEVNI PROGRAM OTVORENJA

Više od 70 pojedinačnih događanja na više od 30 različitih lokacija, 500 izvođača

Druženja u Cafe baru Skradin

7 – 13 h, Vodovodna 29/ Cafe bar Skradin

U Cafe baru Skradin tijekom dana se održava prigodni program za goste anti-turističke rute riječkim turističkim autobusom u koju publiku vode Tanja Smoje i Jelena Lopatić u 3 navrata tijekom dana, s polaskom prve ture u 10 sati. O Cafe baru Skradin čak i New York Times nedavno pisao navodeći„…za bolje razumijevanje gradske vibre potrebno napraviti krug uz rijeku i bivšu industrijsku zonu…Započnite večer Nikšićkim pivom u kafiću Skradin, mjestu za piti u obiteljskom vlasništvu, prepunom memorabilije koja uključuje stare radio aparate i karte od 1964. godine”.

spa_spa_show

9 – 12 h, Kazališni trg/ Cafe bar SET

Program spa_spa_show, autorica Aleksandre Stojaković Olenjuk i Nataše Antulov je hibrid performansa i predstave u kojem sudjeluju poznate riječke umjetnice Nika Mišković i Sanja Milardović te Tanja Blašković. Izvedba je to u “talk show” formi u kojoj izvođačice, u tradiciji Oprah show-a, pomažu publici da se psihofizički pripremi za događaj otvorenja EPK 2020.

Rijeka, koraci i vrijeme

9.30 – 12 h, Korzo

Program tvrtke Thorax, Rijeka, koraci i vrijeme posjetitelje upoznaje s važnim događanjima kroz posljednjih 116 godina burne riječke povijesti. Pomoću vremenske crte duge 232 metra postavljene na Korzu, posjetitelji ulaze u riječku povijest kroz koju uz pomoć vodiča upoznaju razna važna događanja tog vremenskog perioda. Događaji su prikazani glumom, odgovarajućom scenografijom, natpisima i vizualima.

Djetinjstvo u Luci različitosti

10 – 10.45 h, Čajni trg (Trg Matije Vlačića Flacijusa)

Program Djetinjstvo u Luci različitosti donose učenici Osnovne škole Vežica, koji uz pomoć mentora izvode dječje pjesme, brojalice, brzalice, jezične igre i uspavanke na svojim ili jezicima svojih roditelja (ruski, ukrajinski, rumunjski, grčki, talijanski, engleski, škotski, poljski, češki…) te na čakavskom i kajkavskom. Višejezičnost ne doživljavaju kao teškoću, već kao bogatstvo i vrijednost koju treba njegovati.

Glazbeni i plesni vrtuljak

10 – 11 h, Principij (Arheološki park)

Kreativno-edukativni centar Glazbeni vrtuljak zavrtjet će publiku vodeći je na glazbeno putovanje. Dječjim zborovima  Male tratinčice i Tratinčice pridružiuju se i solisti, polaznici programa Male škole pjevanja te Udruga Zumba Rijeka zvana ChikaZ – društvo sportske rekreacije i plesa, koja okuplja djecu i odrasle. Efektnim plesnim pokretima predstavlja se natjecateljska grupa koja sve prisutne ostavlja bez daha. Svi su pozvani ukrcati se na vrtuljak pjesme i plesa!

Anti-turistička tura gradom

10 – 11.30 h, Vodovodna 29 / ispred Cafe bara Skradin

Prostor Plus na tragu predstave Dobrodošli u Rijeku iz 2007. g, publiku vodi na anti-turističku rutu riječkim turističkim autobusom. U urnebesno smiješnom projektu Žaka Valente, Tanja Smoje (Karolina) i Jelena Lopatić (Ida) otvaraju aktualne lokalne i globalne teme, bez dlake na jeziku, ne štedeći nikoga sočnih komentara. Antituristički  tour kreće kod bara Skradin u Vodovodnoj ulici, a iskrcaj putnika je na istom mjestu uz piće dobrodošlice i fritule.
10:00- 11:30
12:00- 13:30
14:00-15:30

Radionica recikliranja trapera

10 – 12 h, Trgovina Tekstila, I. Grohovca 3A

U organizaciji tvrtke Albabona u prostorijama trgovine Tekstila odvija će se radionica recikliranja trapera i pretvaranja traperica u nove  suknje. Maksimalan broj polaznika je 10. Reciklirane suknje predstavljaju se na ogradi ispred RiHuba.
Prijave na radionicu se zaprimaju na e-mail albabona.croatia@gmail.com do 20.1.2020. ili dok se ne popuni kapacitet.

Pop up zborsko pjevanje na ribarnici

10.30 – 11.15 h, Riječka ribarnica

Vokalni studio Rijeka zbor je na čijem se raznolikom repertoaru nalaze djela hrvatske i svjetske zborske literature, kao i obrade popularnih pjesama. Vođeni idejom da svaki trenutak života mora biti prožet glazbom, predstavljaju se i u riječkoj ribarnici, gdje će nastup biti upotpunjen instrumentalnim pratnjama. Zboru će se pridružiti članovi zbora Torretta iz kreativno-edukativnog centra Glazbeni vrtuljak.

Zbor udruge umirovljenika

11 h, Kružna 5

Matica umirovljenika grada Rijeke  održava u prigodni pozdrav i nastup svojeg mješovitog zbora, pod vodstvom maestra Vinka Badjuka i Damira Badurine.

Hodači-ce – futuristička vizija kultne Trafikove predstave Hodač

11 – 11.35 h, Korzo ispred Filodrammaticae

Umjetnička organizacija Trafik i Škola za suvremeni ples Ana Maletić iz Zagreba, izvodi program Hodači-ce, svojevrsnu futurističku viziju kultne Trafikove predstave Hodač / Hommagge Janku Poliću Kamovu. 16 mladih plesača(ica) pod mentorstvom Trafikovog umjetničkog voditelja Žaka Valente, u suvremeno-plesnoj izvedbi na futurističku elektronsku glazbu Dušana Maksimovskog, poručuje: Otvorimo prostor mladim umjetnicima, jer budućnost pripada njima.

Nastup komornog zbora

11 – 11.40 h, Čajni trg (Trg Matije Vlačića Flacijusa)

Riječki komorni zbor Val izvodi obrade narodnih i popularnih domaćih i stranih skladbi. Na repertoaru se između ostalih pjesama nalazi i Fiume nel mio cuor, koju izvorno izvodi Nevia Rigutto.

Nastup glazbene škole

11 – 11.45 h, Principij (Arheološki park)

Nastup Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova obuhvaća harmonikaški orkestar, djevojački zbor, mješoviti zbor i komorni sastav te soliste

Rox populi

11 – 19 h, Koblerov trg i Ulica Šišmiš

Rox populi – program Udruge ugostitelja PGŽ
Koblerov trg i ulica Šišmiš dobivaju natkrivenu pozornicu, ulaz na trg se osvjetljava kao i ulaz u Ulicu Šišmiš – najužu ulicu u gradu. U programu sudjeluju: Maslina na Zelenom trgu, Caffe bar Charlie, Caffe bar Garcon, Caffe bar Juliet, Caffe bar Romeo, Me Gusta Gourmet Pub, BoomBar, Submarine burger.
Gourment Corner – pet kućica na trgu s prigodnom ponudom hrane i pića
Techno Vikings – live nastup
KUC Kalvarija – Kuc Kuc Cabaret (18 – 18.45 h)

Izložba o događajima iz riječke povijesti

11 – 22 h, Adamićeva 5

Udruga Rikordi Rijeka donosi cjelodnevnu izložbu o važnim događajima iz riječke povijesti koji su okupljali ljude i izazivali veliko zanimanje javnosti poput otvorenja HNK Ivana pl. Zajca, otvaranja mosta između Rijeke i Sušaka, uspjeha nogometnog kluba HNK Rijeka i sl. Uz razgled izložbe posjetitelje dočekuje okrjepa i glazba s originalnog gramofona iz 1930-ih.

Umirovljenici izvode Odu radosti

12 h, Jadranski trg

Ispred EPK instalacije (brojača) zbor Matice umirovljenika s Damirom Badurinom izvodi Odu radosti, Najdraža Rijeko i još nekoliko skladbi, nakon čega se program nastavlja uz domjenak i proslavu otvorenja EPK u Kružnoj ulici.

Zborski pop up nastup na ribarnici

12 – 12.45 h, Riječka ribarnica

Drugi pop up nastup Vokalnog studija Rijeka, zbora na čijem se raznolikom repertoaru nalaze djela hrvatske i svjetske zborske literature, kao i obrade popularnih pjesama.

Topografije naših udaljenosti

12 – 12.45 h, Kazališni trg /pozornica ispred cafe bara Kings

Studentska udruga Radio Sova donosi izvedbu Topografije naših udaljenosti prema suvremenom dramskom tekstu koji tematizira pitanja ljudskih udaljenosti, razlika, nerazumijevanja i njihovih uzroka. Pisan za dvije izvođačice portretizira dinamku jedne homoerotične ljubavi suočene s društvenim predrasudama, političkom korektnošću, vlastitim sumnjama te čak i samoprijezirom. Glumice koje nastupaju su: Ana Maria Štefanac, Tonca Mršić i Linda Uran (glazbena pratnja). Autorica je Dorotea Šušak

Male balerine i hommage Ludwigu van Beethovenu

12 – 13 h, Defile: Kosi toranj /Jelačićev trg /Mlikarica/Vlačićev trg (Čajni)/Koblerov/Korzo/Radio Rijeka

U organizaciji udruge Primorski Hrvat, Ludwig van Beethoven dolazi u Rijeku, 250 godina nakon rođenja. Ulicama grada vladaju zvuci i melodije tog gorostasa svjetske glazbe i autora europske himne Oda radosti koja je završna, IV stavka njegove 9. simfonije. U defileu od Jelačićevog do Jadranskog trga publika se raduje zajedno s orkestrom u oblacima te sjajnim malim balerinama plesne skupine Rotondo.

Klasična glazba na gitari

12 – 13 h, Principij (Arheološki park)

U organizaciji obrta za podučavanje i izvođačku djelatnost MaestroVanja Posavec na klasičnoj gitari predstavlja posjetiteljima  različite stilove klasične glazbe. Na programu su kompozicije baroknih autora, uključujući i Luku Sorkočevića, glazba romantizma, moderna, ali i filmska glazba. Neke od kompozicija pisane su za klasičnu gitaru, dok su druge transkripcije djela pisane za druge instrumente poput violončela, violine ili klavira.

Anti-turistička tura

12 – 13.30 h, Vodovodna 29 / ispred cafe bara Skradin

Drugi polazak anti-turističke rute riječkim turističkim autobusom u koju putnike vode Tanja Smoje (Karolina) i Jelena Lopatić (Ida).

Rijeka Port-er – Rijeka se nosi, nosimo Rijeku

12 – 14.30 h, Čajni trg (Trg Matije Vlačića Flacijusa)

U sklopu manifestacije RIJEKA PORTer – Rijeka se nosi, nosimo Rijeku, tvrtke Albabona:
12 – 16 h izložba Riječki brhani koja prati razvoj suknje, metaforu i simboliku suknje kod žena, tematizira muškarca u suknji, predstavlja suknje iz različitih predstava i kazališnih komada.
14 – 14.30 modna revija dizajnera koji se bave recikiranjem i preradom odjeće u nove odjevne predmete.

Stopama LaGuardie – Rijeka Bridge to New York

12 – 18 h, Fiorello pub na Korzu

Tvrtka Flumen M.D.  organizira program Stopama LaGuardie – Rijeka Bridge to New York
12 h – Otvorenje izložbe slika Željka Ašpergera
15.30 h – nastup gospel zbora The Messengers
Program se nastavlja u večernjim satima

Rijeka umjetnosti

12 – 21 h, Palach /galerija SKC, Kružna 8

Rijeka umjetnosti u organizaciji Galerije SKC Sveučilišta u Rijeci izložba je studentskih radova, koja studentima omogućuje iskustvo i razvoj prezentacijskih i prodajnih vještina, a posjetiteljima prezentira prednost unikatnog umjetničkog rada u odnosu na komercijalni proizvod.
12:00- 15:00 –  Zavrti ploču – posjetitelji su pozvani sami puštati glazbu na gramofonu koristeći ploče koji su donijeli ili pustiti neku iz galerijskog izbora!
15:00- 21:00 – DJ Nino Juričev Barbin b2b Ivo Makarun

Riječki šator / FKK šator

12 – 05 h, Titov trg / Cont

RIJEČKI ŠATOR/FKK ŠATOR
Tvrtka Novi turizam donosi cjelodnevno druženje uz kulturno – umjetničku notu, inspiriranu riječkom prošlošću i sadašnjošću, humanitarnog karaktera.
12 – 17 h Nulto susjedstvo: Humanitari zajednički objed građana svih socijalnih statusa i gostiju uz glazbenu podlogu DJ-a FIGLIA.
17 – 19 h FKK Šator: Koncert jazz i improvizirane glazbe u izvedbi Zorana Majstorovića & Štikla Jazz Sessiona.
21 – 24 h Ostajem u Rijeci: Uživanje u urbanim zvukovima bendova: Žulj, Speedclaw, Krematorium, Divlji detektivi, Iz@ Medošević – poezija i rock i Marinada.
24 – 05 h Cosmopolitan Music: ples uz ritmove Ive Zubana (DJ FIGLIO) iz Pule, velikog štovatelja ritmova i zvukova s Rječine

Glazbeni nastup skupine odgajateljica Duga

13 – 14 h, Čajni trg (Trg Matije Vlačića Flacijusa)

Vokalna skupina Duga, koju čine odgajateljice Dječjeg vrtića Rijeka, izvodi raznolik glazbeni repertoar koji obuhvaća napjeve istarsko-primorskog melosa, duhovne, klapske, zborske skladbe te obrade popularnih pjesama.

RADILIŠTE 2020

13 – 14 h, Korzo

Performans RADILIŠTE 2020 Umjetničke organizacije Kabinet u izvođenju Ivane Kalc i Tajči Čekade obrađuje temu besmislenog i besciljnog rada te se bavi protokom vremena, koje unutar ponavljajuće radnje ima privid nekretanja. Na najprometnijem dijelu Korza (oko gradske ure), izvođačice  se kreću poprečno u odnosu na uobičajeni smjer kretanja presjecajući uobičajeni smjer kretanja stanovništva.

Glazbeni nastup skupine Lira

13.15 – 14 h, Principij (Arheološki park)

Vokalna skupina Lira izvodi skladbe istarsko-primorskog glazbenog izričaja, skladbe s područja klasične zborske literature, duhovnog i svjetovnog karaktera, domaćih i stranih autora, zatim skladbe koje su priređene za višeglasni ženski vokalni ansambl, a dolaze iz izričaja popularne glazbe, strane i domaće.

Kantridersi na Kazališnom trgu

13 – 15 h, Kazališni trg / pozornica ispred cafe bara Kings

Kings Kafe organizira nastup Kantridersa. Grupa Kantriders sinonim je za raznolikost u glazbenom izričaju.  Glazba koju izvode bazirana je na raznim stilovima – od bluesa i rock’n’rolla do mediteranske i hrvatske glazbe. Ovaj koncert je idealna prilika da Riječani i gosti Rijeke, u centru grada iskuse autentični riječko-mediteranski glazbeni doživljaj.

Anti-turistička ruta

14 – 15.30 h, Vodovodna 29 / ispred cafe bara Skradin

Treći polazak anti-turističke rute riječkim turističkim autobusom u kojem turističke djelatnice iz nekadašnje hit predstave DDR nakon 12 godina ponovo vode putnike na 90 minutni obilazak riječkih znamenitosti u  Turističkom autobusu, uz upoznavnje s gradom pripovjedaju što je novo u njihovim životima, gradu i državi komentirajući aktualne lokalne i globalne teme i ne štedeći nikoga.

Zvona našeg grada

14 – 15.30 h, Principij (Arheološki park)

Mješoviti pjevački zbor Rijeka-Sempre Allegro izvodi koncert naziva Zvona našeg grada, a  program obuhvaća obrade popularnih domaćih i stranih  hitova, klapsku glazbu u zborskom izričaju te stil crossover s atraktivnim izvedbama klasične, te pop i rock glazbe. Gost koncerta je kontratenor Marko Antolković s kojim je Zbor surađivao na izvedbi Carmine Burane, poznat po osvojenom zlatnom gumbu i ulasku u finale Supertalenta. Pijanista, korepetitor i prijatelj Zbora Mateo Žmak također obogaćuje program koncerta popularnim crossoverom.

Izet Borgie – Opera u Sydneyu

15 – 16 h, Čajni trg (Trg Matije Vlačića Flacijusa)

Izet Borgie, promoviraju novi album Opera u Sydneyu koji otkriva korijene nadahnuća autora. Tko god voli neka od ovih imena: Stooges, MC 5, Motown, prva inkarnacija Majki, Motorhead, Sonics… voljet će “Operu”, a kome je to nepoznanica zavoljet će Izeta Borgie jer su najbolji rokenrol bend od Varne do Gibraltara.

DJ Nino Juričev Barbin b2b Ivo Makarun

15 – 21 h, Palach /galerija SKC, Kružna 8

U sklopu programa Rijeka umjetnosti u organizaciji Galerije SKC Sveučilišta u Rijeci održava se nastup: DJ Nino Juričev Barbin b2b Ivo Makarun

Harmonikaški orkestar iz Pule

16 – 16.45 h, Book caffe Dnevni boravak, Ciottina 12a

Harmonikaški orkestar u Ciottinu dolazi iz Pule i ponudit će spektakularan nastup

Distrikt: Tuneli

16 – 18 h, Club Tunel, Školjić 12

Društvo za urbanu kulturu i Kultura d.o.o. donose program DISTRIKT:TUNELI Marina Karamarko & Filip Motovunski – Show & Tell – prezentacija i upoznavanje sa osnovnim tehnikama miksanja/puštanja glazbe.
THANQ LABEL – prezentacija glazbene izdavačke kuće u vlasništvu Marine Karamarko.
Izložba LOVE CATS – prodajna izložba ilustracija akademske umjetnice Luise Ritoše koja je oslikala razne mačje izraze i karaktere s notom specifičnog humora. Kupnjom printa sufinancira se briga i njega za mačke lutalice.

2020 the Beat Street

16 – 19 h, Ulica Pavla Rittera Vitezovića

2020 the Beat Street – program u organizaciji Udruge ugostitelja PGŽ
Vitezovićeva dobiva DJ pult i atraktivni light show. U program se uključuju: Cafe bar Luppis, Cafe bar Pucci i Cafe bar Three Monkeys
Pop up Barber shop – šišanje i brijanje na otvorenom u suradnji s Gentelmen’s Clubom
Izlagači autohtonih proizvoda
Pop up gin bar –  s ponudom prigodno osmišljenih, autentičnih riječkih gin tonica

Jazz vs. Blues Rijeka

16.30 – 18.45 h, Principij (Arheološki park)

Program Jazz vs. Blues Rijeka Udruge Tororo, Riječanima i svim gostima donosi koncerte jazz evergreena, autorske glazbe te blues hitova. Nastupaju SpartJazz Quartet, koji izvodi svjetske jazz evergreene te svoju autorsku glazbu s naglaskom na tradicionalni pristup jazza u posebnom ruhu kvartet i Jed Becker’s Group, blues-rock atrakcija koja nudi izvrsnu zabavu i garantira dobar provod.

Duško Jeličić – Bonaca

16 – 24 h, Trg Riječke rezolucije

Tvrtka Promocija predstavlja glazbeni program na trgu:
16:00- 18:00 – Duško Jeličić – Bonaca
21:00 – 22:30 – Grooversi
22:30- 24:00 – Šajeta
24:00 – 02:00 – Grooversi

Jazz koncert

17 – 19 h, Titov trg / Cont

Koncert jazz i improvizirane glazbe u izvedbi Zorana Majstorovića & Štikla Jazz Sessiona u sklopu programa RIJEČKI ŠATOR/FKK ŠATOR tvrtke Novi turizam koja donosi cijelodnevno druženje uz kulturno – umjetničku notu, inspiriranu riječkom prošlošču i sadašnjošču, s humanitarnim karakterom.

Hodači-ce

17 – 17.35 h, Korzo ispred Filodrammaticae

Umjetnička organizacija Trafik i Škola za suvremeni ples Ana Maletić iz Zagreba, održava drugu izvedbu programa Hodači-ce, futurističku viziju kultne Trafikove predstave Hodač / Hommagge Janku Poliću Kamovu. Mladi plesači(ce) pod mentorstvom Trafikovog umjetničkog voditelja Žaka Valente, u suvremeno-plesnoj izvedbi na futurističku elektronsku glazbu Dušana Maksimovskog, poručuju: Otvorimo prostor mladim umjetnicima, jer budućnost pripada njima.

Akustični kvartet svira flamenco i rumbu

17 – 18.30 h, Čajni trg (Trg Matije Vlačića Flacijusa)

U organizaciji umjetničke udruge Ćeif, akustični trio Agam pretvara se u kvartet, potpomognut gostom na kongama. Bend svira fuziju flamenca i rumbe, s primjesama rocka i balkanskih ritmova. Nastupaju: Goran Tomić – gitara, Sebastijan Demark – kontrabas, Endi Oblak – perkusije, Dejan Turk – konge.

Pub kviz

18 h, Bačva pub, Dolac 8

Bačva Klub – Rijeka Pub kviz

Opera Industriale

19.00 – 20.30 h, Riječka luka

Opera Industriale – središnji program otvorenja. Zvuk, glazba i buka, efekti koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame, snažni simboli Rijeke i Europe – sukus su atraktivnog programa otvorenja u Riječkoj luci. Program započinje u 19.30, publika se okuplja ranije.

Plesna večer umirovljenika

20.45 – 24 h, Circolo, Uljarska 1

Plesna večer u organizaciji Matice umirovljenika Rijeka uz Duo Aledory i koncert posvećen gradu Rijeci.  Premijerno se izvodi autorska skladba Pošalji ljubav, Luko različitosti, a zabava uz popularne plesne melodije nastavlja se do kasno u noć.

Ri rock himne

21 h, Bačva pub, Dolac 8

Bačva Klub – Splash band – Ri rock himne

Crne noći na gramofonskoj ploči

21 h, Cafe Dnevni boravak, Ciottina 12

Literarno glazbena večer, Crne noći na gramofonskoj ploči

EPK menu u restoranu

21 h, Conca ‘d Oro, Kružna 12

Prigodni EPK menu i zabavni program

Sarah & The Romans with friends

21 – 24 h, Čajni trg (Trg Matije Vlačića Flacijusa)

Sarah & The Romans with friends – koncert je koji donosi Udruga Formaoptimum, a sastoji se od fuzije glazbenih izričaja kao što su srednjoeuropski folk, country, bluegrass u intrepretaciji izvođača iz Hrvatske, Slovenije i Švedske. Na pozornici se svojim nastupima izmjenjuju: Sarah & The Romans, Bruno Petrali, Nina Fakin, Annika Ljungberg, Autostop trio, Branko Nemeš, DJ Rabbit.  Oni su predstavnici europskih prijestolnica kulture (bivši Stockholm 1998., kandidat Ljubljana 2025. i sadašnja Rijeka 2020.)

Suton 2

21 – 24 h, Principij (Arheološki park)

Suton 2 je audiovizualna manifestacija Udruge Kombinat u Arheološkom parku na kojoj nastupa multidisciplinarna umjetnica/bend Stephany Stefan iz Rijeke i bend Freekind iz Hr/Slo, uz video projekcije multimedijskog umjetnika Oblik3 iz Rijeke.

Back2love

21 – 24 h, Riječka ribarnica

Program Back2love uslužnog obrta IB za sve ljubitelje dobre glazbe i plesa potpisuje kreativna direktorica Ivona Brnelić. Radi se o muzičkom vremeplovu u stilovima jazz, funk, disco, r’n’b i soulful house, uz sjajne plesne performanse. Nastupaju: Danijela Večerinović, DJ Unkle Frank, DJ B Cloud, Jakša Jordes i RiS girls.

Blues&rock clubbing music

21 – 01 h, Kazališni trg / pozornica ispred cafe bara Kings

Večernji program u organizaciji Food puba nudi  Blues&rock clubbing music.

Rox populi

21 – 01 h, Koblerov trg

Rox populi – program u organizaciji Udruge ugostitelja PGŽ
Navečer na Koblerovom i Ulici Šišmiš:
Kuc Kuc Cabaret – u 21 h
By The Way Band – live r’n’r nastup od 23 h
Jazz program u Juliet cafeu
The Mystic Rose Ensemble David Baumgarten jazz kvartet live

2020 the Beat Street

21 – 01 h, Ulica Pavla Rittera Vitezovića

2020 the Beat Street – program u organizaciji Udruge ugostitelja PGŽ – Vitezovićeva navečer nudi ples i performanse:
DJ Sale For Love i DJ Zweck – puštaju plesnu muziku na stageu postavljenom u samoj ulici
Ulični zabavljači – Jakob Bergant, cirkuski performer
Barmen show – flair show na otvorenom u organizaciji Three Monkeys

Square One

21 – 02 h, Verdijeva ulica

Square One  program u organizaciji Udruge ugostitelja PGŽ – u suradnji s King’s Food Pubom se osvjetljava čitava ulica, a u programu sudjeluju: Teatro Lounge Bar, Wine Bar Kod Zajca, Udruga barmena Barmen.hr
Teatro lounge EPK party – First Entertainment dance performers, Tony T live saxophone, Manuel Lupen percussions, DJ Chive, Andrej Skedel magic show, dBoki light show
– fireworks
Zajc wine &Music Tasting – live r’n’r nastup od 23 h
Riječki barmenski cocktail mešap – fair show na otvorenom u organizaciji udruge Barmen.hr

Stopama LaGuardie

21 – 02 h, Fiorello pub na Korzu

Nastavak programa Stopama LaGuardie – Rijeka Bridge to New York
21 h – koncert Marka Tolje
23 h – DJ Jakša
23.30 h – Secret Party Fiorello in the Sky

Grooversi i Šajeta

21 – 02 h, Trg Riječke rezolucije

Nastavak programa u organizaciji tvrtke Promocija. Glazbeni program na trgu:
21:00 – 22:30 – Grooversi
22:30- 24:00 – Šajeta
24:00 – 02:00 – Grooversi

Old Stars Rock Festival

21 – 03 h, Opera / Teatro Fenice, Dolac 13

LP Rock, Udruga riječkih rokera 60-tih donosi četiri sata rock glazbe u izvedbi rock bendova koji su ’60-ih,’70-ih i ’80-ih bili aktivni na širem riječkom području. Old Stars Rock Festival Rijeku predstavlja kao najrokerskiji hrvatski grad, dok članovi LP Rock udruge okupljaju i u glazbene aktivnosti uključuju građane treće životne dobi.  Sviraju: Arcamivida, Lady Be Good, Grupa Pan, ’60 River Band, Midnight Band, VIS Šta da, Kristali, Grejs 1, Delta Snake&Lizards, Bad Vlad Bend, Bajok, Norne & Spartaco i prijatelji,  Exodus, Grejs 2, Arsenal, Lavine, Superstary & Stern, Grupa MI.

Porto Etno Orkestar

21 – 03 h, Club Tunel, Školjić 12

U organizaciji tvrtke Kultura održava se koncert Porto Etno Orkestra a nakon koncerta nastupa DJ Rango sa blues/soul/funk setom

Rokerska riječka kulturna alternativa

21 – 05 h, River Pub, Ul. Frana Supila 12

RRiKA iliti Rokerska riječka kulturna alternativa je cjelovečernji program u organizaciji tvrtke Targa u kojem nastupaju književnici i glazbenici. Sve kreće s pisanom riječi, čitanjem autorskih radova renomiranih riječkih autorica i autora – Eliša Papića, Envera Krivca, Dunje Matić Benčić i Davora Mandića. Sviraju Elisha, Barbara Munjas, alt-rock sastav Sillycons te specijalni gosti iz Bjelovara Them Moose Rush. U pauzama te do ranih jutarnjih sati glazbu bira DJ Dog.
21:00 – Čitanje autorskih radova riječke književne scene
22:15 – Elisha
23:00 – Barbara Munjas
00:00 – Them Moose Rush
01:00 – Sillycons
01:45 – 05:00 – DJ Dog

Koncertni program u organizaciji Ri Rocka

21 – 05 h, Palach, Kružna 8

Miks glazbenih žanrova i izričaja nudi koncertni program legendarne Udruge Ri Rock uz nastupe eklektičnog dvojca Stereo Banana iz Niša, pulsko-riječke petorke Techno Vikings koju čine četiri saksofona i bubanj, romskog duba Kali Fat Dub (Ljubljana/Zagreb), ljubljanskog reggae DJ-a Harisa Piltona, benda Knutov Kofer iz Züricha čiji je peti album napisan na hrvatskom jeziku te Buce i Kalašnjikova (Krk).

Ostajem u Rijeci

21 – 24 h, Titov trg / Cont

Ostajem u Rijeci: Uživanje u urbanim zvukovimaŽulj, Speedclaw, Krematorium, Padre, Divlji detektivi, Iz@ Medošević i prijatelji – poezija i live nastup i Marinada, u sklopu programa Riječki šator / FKK šator tvrtke Novi turizam koja donosi cjelodnevno druženje uz kulturno – umjetničku notu, inspiriranu riječkom prošlošću i sadašnjošću, s humanitarnim karakterom.

Retros rock&blues band

22 h, Kings cafe (kod FINA-e), Ul. Frana Kurelca 3A
Retros rock&blues band i prezentacija prvog riječkog osvježavajućeg pića

EPK Ri Rock ater party

22.30 – 04 h, Pogon kulture, Strossmayerova 1

U Pogonu kulture RIKUPU predstvlja EPK RI ROCK AFTER PARTY:
21:00   DJ
22:30   Fit
23:30   Paraf
00:30   Denis&Denis
01:30   Jonathan
03:00   DJ

RI2020 Official Tech House Afterhours by D’n’D

22.30 – 06 h, Klub Crkva, Ružićeva 22

Klub Crkva organizira: RI2020 Official Tech House Afterhours by D’n’D
Bronski i Herya su osnovali kolektiv Deep’n’Delicious prije punih 6 godina. Do sada su odradili puno odličnih zabava u Zagrebu i Rijeci, te publici predstavili razna imena rastuće rumunjske Twch House scene jer i sami preferiraju rumunjski elektronički zvuk.

Nicky Siano iz Studia 54

23 – 05 h, Discordia, Ul. Erazma Barčića 1 A

Udruga 4 kroz 4 predstavlja pionira glazbene scene New Yorka ’70ih i jedno od najbitnijih imena u povijesti disko glazbe – DJ-a Nickyja Siana! Nicky je vlasnik i dizajner prostora koji se smatra prvim njujorškim disko klubom, THE GALLERY i prvi resident kluba STUDIO 54. Direktno je zaslužan za karijere disko zvijezda poput Grace Jones, Loleatta Holloway, D.C. LaRue. Bio je učitelj Larry Levanu i Frankie Knucklesu koji je kasnije u Chicagu pokrenuo pokret svima nama poznat kao House glazba. 23:00-02:00 – Domaćin DJ Mile Hund – disco, boogie, garage i funk;  02:00-04:00 – NICKY SIANO (NY)

POTHODNIK – underground party

23 – 06 h, Pothodnik: Circcolo – Tržnica, Ul. Ivana Zajca

Bez prenesenog značenja, POTHODNIK je underground party u organizaciji Transmedijskog centra KOI KOI i režiji dva istaknuta riječka kolektiva TIPSY i Innerspace. Specifični lokalitet, afirmirani DJ-i/ce i izoštrena glazbena selekcija čine ovaj party jedinstvenim klupskim događajem u Rijeci. Nastupaju: Carnero , di.merkl , vna Yi i Samo Tako.

Glazbeni nastupi u tunelima ispod grada

23 – 06 h, Tuneli ispod grada, Grivica ul

Društvo za urbanu kulturu i Kultura d.o.o. u sklopu programa DISTRIKT: TUNELI donose glazbene nastupe u tunelima ispod grada. DISTRIKT STAGE: Marina Karamarko, Ana Antonova, Kasja, Zilla, Boo Dale; DRAMA STAGE: Filip Motovunski, Mecena, Sven Nalis, Antwone, Raul B; TUNEL STAGE: Virgin Helena, Amor, Roland, Brx

Cosmopolitan Music

24 – 05 h, Titov trg / Cont

Cosmopolitan Musicples uz ritmove Ive Zubana (DJ FIGLIO) iz Pule, velikog štovatelja ritmova i zvukova s Rječine – sklopu programa Riječki šator / FKK šator tvrtke Novi turizam koja donosi cjelodnevno druženje uz kulturno – umjetničku notu, inspiriranu riječkom prošlošču i sadašnjošću, s humanitarnim karakterom.

Elektro-pop duo The Siids

24 – 06 h, Klub Život, Ružićeva 4

Klub ŽIVOT predstavlja:
00:00 – 2:00 – Elektro-pop duo The Siids.
Jedan od najperspektivnijih mladih riječkih bendova, koji svoju dvogodišnju avanturu obilježava stvarajući glazbene poslastice na tragu svjetskih indie uspješnica, njegujući pritom senzibilitet prema najboljem od nasljeđa synthpopa i post-punk ere.
2:00 – 6:00 – DJ Željko Bašković u Životu radi  razuzdani i blještavi plesnjak. Ulaštite svoje plesne cipelice!

 

PROGRAM OTVORENJA U HNK IVANA PL. ZAJCA I URUČENJE PLAKETE GRADU RIJECI

U kasnim popodnevnim satima u HNK Ivana pl. Zajca održava se svečani protokolarni dio otvorenja EPK.

On obuhvaća kraće glazbeno-scenske nastupe i pozdravne govore, a tom će dijelu programa prisustvovati visoki uzvanici iz Europe i Hrvatske – predstavnici EU komisije, ministri kulture Europskih zemalja, predstavnici prijašnjih i budućih gradova – Europskih prijestolnica kulture, veleposlanici, diplomatski zbor

U ovom dijelu programa nastupit će riječki Putokazi, Mr.Lee & Ivanesky, Diana Haller, članovi baletnog ansambla HNK, Kristina Kolar, Robert Kolar, Domagoj Dorotić, Zbor riječke opere, Riječki simfonijski orkestar, gudački kvartet glazbenika iz Riječkog simfonijskog orkestra, glazbenici okupljeni u riječki super bend Ri-Val.

Iz Galwaya stižu i uključuju se u program pjesnikinja Moya Cannon (recitira poemu Song of Imbolc) i harfistica Kathleen Loughnane (pratnja na irskoj harfi). Poema Song of Imbolc posebno je osmišljena za proljetni dio programa Galway 2020, a u Rijeci će se uživo izvesti po prvi put.

U sklopu programa govore će održati direktorica tvrtke Rijeka 2020, gradonačelnik Rijeke, župan PGŽ i minstrica kulture RH.

Video porukom obratit će se povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel, a potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica održat će govor i uručiti gradonačelniku Rijeke plaketu Europske prijestolnice kulture i plaketu Meline Mercouri koju Europska unija dodjeljuje za iznimno kvalitetnu pripremu programa.

Po završetku protokolarnog dijela, visoki uzvanici također će prisustvovati središnjem programu otvorenja u Riječkoj luci.

 

DUGI VIKEND U RIJECI KOJI SE NE PROPUŠTA

Bogat cjelodnevni (i cjelonoćni) program garancija je uživanja u kulturi, izvrsnog provoda i ludog produženog vikenda u Rijeci.

Već se u petak, 31. siječnja u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvara izložba „S kolekcijom“ Davida Maljkovića, a večer obilježava Noć muzeja.

U subotu, 1. veljače se od ranih jutarnjih sati odvija kulturni i zabavni program na preko 30 lokacija u centru Rijeke. Mnoga od događanja traju do ranih jutarnjih sati nedjelje, 2. veljače.

A za sve ljubitelje kulture, Rijeka u nedjelju nudi posjet izložbama koje su u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture već ranije otvorene u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja: D’Annunzijeva mučenica; Violinom iznad Granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona te Nevidljive granice. Tko ne stigne u petak na otvorenje, izložbu S Kolekcijom – Davida Maljkovića u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti može pogledati i u nedjelju.

Nema dvojbe, Rijeka je 1.2. najzanimljiviji grad Europe, a to ostaje i tijekom čitave 2020. jer u kulturno-umjetničkom programu ova Europska prijestolnica kulture u 365 dana nudi preko 600 pojedinačnih događanja u koja je uključeno više od 300 organizacija iz 40 zemalja Europe i svijeta.

 

Separat:

IZVOĐAČI I AUTORI  U SREDIŠNJEM PROGRAMU OTVORENJA – OPERI INDUSTRIALE U RIJEČKOJ LUCI 

Autori glazbenog predloška

JMZM

JMZM (Josip Maršić i Zoran Medved) su elektroakustični dvojac iz Rijeke. Njihov je rad fokusiran na zvuk iz kojeg ponekad nastaje glazba, a ponekad i ne. U svojim nastupima uživo, kao i stvaranjem glazbe te dizajniranjem zvuka za film i kazalište, JMZM neprestano istražuju tanku crtu između zvuka i glazbe.

Njihovi nastupi uživo su posebno intezivni jer publika može iz prve ruke iskusiti kako se kombinacijom računala i softwarea, klasičnih instrumenata, ali i samoizgrađenih instrumenta i raznih predmeta može proizvesti glazbeno djelo.

JMZM su izrazito zanimljiva i originalna glazbena pojava ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji, što dokazuje i međunarodni interes za njihove neobične, atmosferične i krajnje nekomercijalne glazbene priče uobličene u mahom relativno kratke albume.

 

Orkestracija

kompozitor Frano Đurović

Frano Đurović, skladatelj, diplomirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Frane Paraća. Usavršavao se u Mađarskoj (Michael Jarrell, Johanness Kretz) i Austriji (Jan Jirásek). Osim orkestralnih i komornih skladbi, autor je i više elektroničkih i elektroakustičkih djela, instalacija, multimedijalnih projekata, glazbe za teatar i televiziju. Njegove skladbe su izvodili istaknuti instrumentalisti u Hrvatskoj te u Belgiji, Danskoj, Njemačkoj, Austriji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Italiji, Mađarskoj, Makedoniji, Rusiji, Kini, Japanu. Više njegovih skladbi zastupljeno je i na nosačima zvuka uglednih hrvatskih glazbenika. Također je objavljeno više notnih izdanja njegovih skladbi. Autor je glazbe za četrdesetak kazališnih predstava. Redoviti je član Hrvatskog društva skladatelja i član predsjedništva. Izvanredni je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 2010. do 2013. godine bio je umjetnički voditelj Glazbene tribine u Opatiji. Od 2012. do 2016. godine bio je umjetnički savjetnik Muzičkog biennala Zagreb. Od 2012. je član žirija nagrade Darko Lukić, od 2014. je član UO Glazbene nagrade Porin. Dobitnik je niza nagrada.

Maestro Frano Đurović dirigira orkestrom koji izvodi Operu Industriale, a ujedno je raspisao note i napravio orkestraciju glazbe.

 

Narator i voditelj

Zoran Prodanović Prlja 

Zoran Prodanović Prlja pjevač je riječke rock grupe Let 3.

Zajedno s Damirom Martinovićem i odabranom ekipom riječkih glazbenika utemeljuju u veljači 1986. g. grupu “Let 2” no u kratkom vremenu mijenjaju naziv u “Let 3”. Sastav je od početka djelovanja pratila osobita pažnja onoga dijela rock poklonika koji su odmah bili očarani jedinstvenim scensko-glazbenim kvalitetama Riječana. Krug štovatelja stalno se širio, a ubrzo je javnost postajala svjesna da Let 3 nisu samo bizarni, bučni čudaci nego prvorazredna rock atrakcija i zaista unikatna umjetnička pojava. Nakon početne fascinacije onime u čemu je Let 3 doista neponovljiv (fantastičan image i sceničnost) postajale su vidljivije i ostale kvalitete sastava – izuzetni tekstovi, uvijek perfektan izvođački nivo te dramaturška i stilska dorađenost koncerata i javnih istupa općenito. Glazbena specifičnost, iz osnova indie frenetičnosti, razvijena je do izuzetne rafiniranosti, uvijek praćene specifičnim humorom i osjećajem za bizarno. Let 3 nikada nisu parodirali, komentirali ili negirali, bilo svoj glazbeni, socijalni ili politički okoliš, kao što mu nisu ni povlađivali.

Orkestar

Orkestar gudača i puhača sastavljen je od članova Orkestra opere HNK Ivana pl. Zajca i čine ga bas klarinet, dvije trube, tri trombona, klavijaturist na synthesizeru, dva udaraljkaša koji sviraju na činelama na stalku uz gudala, na tom-tom bubnjevima te na gran cassi, lastri, dvije auto felge te lancima raznih veličina. U orkestru su još i tri violončela i jedan kontrabas.

Kuća ekstremnog muzičkog kazališta Damira Bartola Indoša

Rumoristi  na specifičnim instrumentima – šahtofonima 

muzičari

Damir Bartol Indoš izvedbeni i likovni umjetnik, stvara eksperimentalne muzičke instrumente, zvučne skulpture Šahtofone i grafičke partiture. Bio je član neoavangardne kazališne grupe Kugla Glumište s kojom je od 1975. stvarao i izvodio niz utjecajnih akcija i performansa. Tijekom 1980-ih, kao pokretač tvrde frakcije nazvane Grupa Kugla, radio je seriju grupnih i solo performansa, a od 1990-ih, pod imenom DB Indoš – Kuća ekstremnog muzičkog kazališta ostvaruje niz projekata i gostovanja u zemlji i svijetu s brojnim domaćim i stranim umjetnicima i muzičarima. 1996. godine ovaj je umjetnik nastupao u Kopenhagenu u sklopu programa Kopenhagena kao Europske prijestolnice kulture. Od 2005. u koautorstvu s kazališnom umjetnicom i filmologinjom Tanjom Vrvilo realizira brojne eksperimentalne kazališne radove i performanse. Sudjelovao je na mnogim međunarodnim festivalima, dobitnik je nagrade Grada Zagreba 2009. za doprinos alternativnoj kulturi Hrvatske, prve nagrade Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu na natječaju MSU THT iz 2011. za zvučnu skulpturu Šahtofon i grupne nagrade hrvatske selekcije na 13. Praškom kvadrijenalu, 2015. za korištenje scenskog prostora, u koautorstvu s T. Vrvilo, u predstavi Tosca 914. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i ULUPUH-a.

Damir Bartol Indoš autor je šahtofona, a šahtofon je svojevrsni instrument za proizvodnju zvuka koji se temelji na umjetnosti buke. Instrument se pokreće otvaranjem šaht-poklopca (poput onog koji se koristi na kolnicima ili nogostupima). Kutije šahtofona mogu biti metalne ili drvene, a u svojoj unutrašnjosti imaju mrežu opruga. Šahtofoni mogu biti različitih veličina pa se opruge pokreću otvaranjem poklopca i zavlačenjem ruke ili ulaskom u same šaht-kutije.

Šahtofoni će u Operi Industriale imati grafičke partiture za izvođenje pomoću kojih će proizvoditi šahtofoniju, prema natuknicama/aforizmima književnika Janka Polića Kamova, objavljenih 1913., tri godine nakon njegove smrti, u talijanskom časopisu Lacerba, pod nazivom Acceni.

Šahtofoniju Natuknice za Kamova, autora Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo, izvode Rumoristi: DB Indoš, Tanja Vrvilo, Ivan Bilosnić, Nino Prišuta, Ratko Danilović, Damir Prica Kafka, Ivana Pedljo, Lidija Šola, Jasmin Dasović (perkusionisti i performeri na šahtofonima, dva vokalista,  performeri novog cirkusa, bubanj, bas gitara, elektična gitara i jedan muzičar koji svira preparirani klavir, saksofon i klavijature)  te Dječji šahtofonski orkestar, sastavljen od osmero učenica glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke, pod mentorstvom prof. Anite Primorac. Za prateće video projekcije zadužen je Ivan Marušić Klif, za zvuk Jasmin Dasović i Ivan Pavin, a majstori su Nebojša Jelačić i Luka Antić.

 

Finski zbor muškaraca koji vrište zveckaju i viču – Mieskuoro Huutajat

Mieskuoro Huutajat (Zbor vikača), započeo je kao “ozbiljna šala” u baru u Oulu, gradu na sjeveru Finske, i postao jedna od najneobičnijih i najtrajnijih ikona finske kulture.  Od osnutka Mieskuoro Huutajat-a (Zbora vikača) 1987. godine, na stotine muškaraca se izmjenilo u postavi zbora od 30 glasova, iznenađujući publiku širom svijeta. Pod vodstvom dirigenta Petrija Sirviöa, zbor je najpoznatiji po glasnom pjevanju finskih patriotskih pjesama, ali su izvodili i inozemne melodije poput “The Star-Spangled Banner”. Njihovo pjevanje vrlo je slično tradicionalnim ratnim krikovima Māora.

Zbor Mieskuoro Huutajat u Operi Industriale nastupa s 23 pjevača.

 

Mješoviti zbor Jeka Primorja pod vodstvom Igora Vlajnića 

Mješoviti pjevački zbor Kulturno-umjetničke udruge »Jeka Primorja« Rijeka svoju tradiciju i početke vezuje uz tri riječka zbora («Mladost», «Matetić Ronjgov» i «Jedinstvo»), čija povijest seže 65 godina unatrag. Od tri navedena zbora 1971. godine nastala je «Jeka Primorja» kao krovna umjetnička udruga čija je osnovna zadaća promicanje amaterskog pjevanja na području grada Rijeke i cijelog Hrvatskog Primorja. Program zbora je raznovrstan – od klasičnih zborskih skladbi, suvremenih djela, narodne glazbe, do negro-spirituala i oratorija. Posebno se njeguju skladbe temeljene na istarsko-primorskom melosu. Osim nastupa u domovini, zbor je gostovao u Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Od njegovih početaka zbor su vodili mnogi zapaženi dirigenti (Dušan Prašelj, Aleksandra Matić, Darko Đekić i dr.), a od 2010. godine zbor vodi maestro Igor Vlajnić.

Jeka Primorja u Operi Industriale nastupa s 45 pjevača i pjevačica.

Dvadeset riječkih gitarista

Dražen Baljak i Matej Zec (Let 3)
Vlado Simcich Vava (ex Laufer / Turisti)
Tomislav Radinović i Darko Petković (Jonathan)
Luka Benčić i Matko Botić (My Buddy Moose)
Davor Tomić (Father)
Vedran Vučković ( Nord / Gerila)
Karlo Horvat i Rade Malobabić (Kryn)
Darko Terlević (The Siids)
Vladimir Tomić (Moskva)
Ilir Domnik (ex Družba bijesnih lisica / solo artist)
Andreas Kornjača (Fanaa)
Zlatko Štefančić (Zenoth)
Davor Margan (Lost Lucid)
Borna Žderic (Mamut)
Matej i Ivan Hanžek (Old Night)

Deset riječkih bubnjara

Vinko Golembiowski (UMA)
Saša Vukosav (ex Father )
Goran Grgurev (God hates a coward)
Mateo Rožić (Zenoth / Hand of Apollo)
Igor Klanfar  (Kraj Programa / Mburns)
Kristian Kirinčić (Fanaa)
Vanja Kauzlarić (Pachamam Street Conection/Officer Down)
Stefan Drmač (Media Effect /Johnny Quid)
Tihomir Kešelj (Obrazovni Program)
Karlo Mihelčić (Fanaa)

Radnički orkestar brusilica, varioca i iskri

U Radničkom orkestru brusilica, varioca i iskri sudjeluje 20-ak performera – penjača (iz Rijeke i Istre te jedan iz Beograda) i djelatnici riječke tvrtke Vulkan Nova i to na dizalici smještenoj na De Franchescijevom gatu

Plesači(ce):

Plesna skupina Flame

Škola suvremenog plesa Ane Maletić Zagreb

Plesna grupa Flame iz Rijeke koja na otvorenju nastupa s 40 plesača postoji i uspješno djeluje od 2003. godine. Bavi se prvenstveno podučavanjem mladih ljudi plesu u različitim plesnim izričajima i kategorijama kao što su jazz, modern/contemporary, balet, mtv i hip hop.
Svake godine sudjeluje na državnim i europskim prvenstvima u show dance-u te broji već više od 50 zlatnih odličja. Do zlatnih odličja se uspjela izboriti i na tri svjetska prvenstva, i to dva puta u Las Vegasu i jednom u Los Angelesu.

Svojim članovima omogućuje stjecanje plesnog iskustva na međunarodnim natjecanjima, u sklopu različitih plesnih organizacija i udruženja (izdvajamo natjecanja u Moskvi, Veszpremu, Bukureštu, Novom Sadu, Skopju…).

U sklopu redovnog djelovanja grupe konstantno organizira plesne seminare i open class-eve s gostovanjima internacionalnih plesnih pedagoga (Željko Božić, Olga Maslennikova, Balazs Baranyai, Ricardo Campos Freire, Nicolas Archambault, Zaimon Vilmanis…).

Plesna grupa Flame iza sebe ima brojne nastupe, gostovanja, produkcije i sudjelovanja na festivalima. Ostvarila je brojne uspješne suradnje s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivan pl. Zajc, Rijeka, kazališnim grupama Intermezzo i Ri Teatar, Zagrebačkim plesnim centrom, Školom modernog pjevanja Vocal Studio Maraton, kao i Art kinom Croatia. Svake godine sudjeluje na Susretima hrvatskih plesnih ansambala koji joj donose izvrsne plesne kritike.
U svojoj produkciji Plesna grupa Flame ostvarila je već deset cjelovečernjih predstava: „Break a leg“ 2016., „Breakup“ 2015., „Mali princ“ 2014., „B.B.“ 2013., “Problem boem“ 2012., „Mi…“ 2011., „Putujem“ 2010., „Pogledaj me“ 2009., „Sav taj jazz“ 2008., „The best of musicals“ 2007.

Škola suvremenog plesa Ane Maletić Zagreb u programu nastupa sa 16 plesača.

Početkom 20. stoljeća, s pojavom američke „bosonoge plesačice“ Isadore Duncan te europskih reformatora Rudolfa Labana i Emile Jaques Dalcrozea, ruše se tradicionalni okviri u pristupu i doživljaju plesa i glazbe. Za razvoj suvremene plesne umjetnosti u nas, izuzetno je značajan tadašnji izravni kontakt naših umjetnika sa svjetskim reformatorima pokreta i plesa, što je rezultiralo otvaranjem tečajeva i privatnih plesnih škola.

Tako je i Ana Maletić, već krajem 40-tih godina, pisanjem brojnih dopisa nadležnim institucijama te uspoređujući ondašnje stanje modernog plesa i plesnog odgoja u nas i u svijetu, započela borbu za prerastanjem svoje privatne Škole plesne umjetnosti u državnu. Konačno, na sjednici Gradskog vijeća od 22. listopada 1954. godine, Narodni odbor grada Zagreba, a na prijedlog Savjeta za prosvjetu i kulturu NRH, donio je rješenje o osnivanju Škole za ritmiku i ples u Zagrebu. U počast svoje utemeljiteljice, 26. svibnja 1999. godine škola je promijenila ime u ŠKOLA SUVREMENOG PLESA ANE MALETIĆ.

U početku je plesno obrazovanje trajalo 6 godina, da bi zbog usklađivanja s općeobrazovnim ustanovama, obrazovanje u školi produljeno na 8 godina. U vrijeme usmjerenog obrazovanja škola je bila dio Obrazovnog centra za kulturu i umjetnost, OOUR Škola za balet i ritmiku, RJ ritmike i plesa. Napokon, 13. rujna 1995. godine Republika Hrvatska kao osnivač, donosi rješenje kojim škola postaje samostalna javna srednjoškolska ustanova, jedina takva u Hrvatskoj. Osnivačka prava nad školom 01. srpnja 2002. godine preuzima Grad Zagreb.

Zvončari

U okviru središnjeg programa otvorenja, u Operi Industriale, nastupa ukupno i oko 500-tinjak zvončara i to:

Zametski zvončari (100), Halubajski zvončari (200), Žejanski zvončari (30 – 40), Zvončari Vlahov breg – Korensko (50), Zvonejski zvončari (15-20), Brežanski zvončari (30 – 40), Grobnički dondolaši (50), Ćićski zvončari (25); ukupno 500-tinjak zvončara.

Publika na Molo longu

U izvođenju Opere Industriale sudjeluje velik dio publike i to svi oni koji odluče središnji program otvorenja pratiti s Molo longa. Na Molo longo posebno se pozivaju roditelji s djecom, srednjoškolci, studenti, mladi… Svima njima će se na ulazu na Molo longo darovati zvona kojima će u tijeku izvedbe u nekoliko navrata moći stvarati buku i zvonjavu te tako biti dio ukupnog programa.

Na Molo longo potrebno je doći ranije, oko 18, 18.30 sati jer je ondje zbog sigurnosti ograničen kapacitet prijema publike. Kada se kapacitet popuni, preostala publika usmjeravat će se na druge lokacije za praćenje programa.

Zbog ranijeg dolaska, djecu će na Molo longu do početka samog programa zabavljati animatori i zabavljači.