1. listopada 2019.g.

INFORMACIJA ZA NOVINARE

PREDSTAVLJANJE PROGRAMA ZA 2020. GODINU PROGRAMSKOG PRAVCA LUNGOMARE ART RIJEKE – EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE

 

                Programski pravac Lungomare Art Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture postavlja 11 trajnih umjetničkih radova na 10 mjesta na području Kvarnera. Svi umjetnički radovi tiču se određenih posebnosti samog mjesta u kojem se postavljaju, a ideja vodilja je koncentrirati se na posebnost koja je važna lokalnoj zajednici, a koja u određenoj mjeri povezuje i baštinu i sadašnji trenutak. Kustos pravca Lungomare Art je renomirani europski kustos, Čeh Michal Koleček koji je i odabrao umjetnike.

 

Lungomare Art gradi spomenike za budućnost

 

Zahvaljujući projektu Europske prijestolnice kulture, u Rijeci i na području Kvarnera suvremena umjetnost izlazi iz muzeja i susreće se s lokalnim zajednicama stvarajući novu kulturno-umjetničko-turističku rutu koja donosi novu vrijednost mjestima koja su obuhvaćena ovim programom. Programska cjelina EPK projekta, Lungomare Art, na ovaj način, postavljanjem trajnih umjetničkih radova, otkriva priče koje nije moguće naći u uobičajenim turističkim brošurama. Kao polazište za istraživanje ove umjetnosti i ovih priča može se odabrati bilo koja lokacija. Na obali: na ulazu u Brseč, na planinarskoj stazi kod Lovranske Drage, na trgu i ispod mora u Voloskom, u ribarnici u Rijeci, na plaži Grčevo na riječkim Pećinama, na plaži Svežanj na Žurkovu u Kostreni i u središtu Crikvenice. Ili pak na otocima: park uz pristanište u Loparu na Rabu, iznad Baške na Krku i na Veloj rivi u Malom Lošinju.

 

Instalacije, čiji su autori renomirani umjetnici i umjetnice, dizajneri i arhitekti iz Hrvatske, Europe, Japana i Čilea podsjećaju na tradicije i priče važne za pojedine lokalne zajednice. Osim estetske vrijednosti, one imaju i funkcionalnu vrijednost pa tako neke od njih postaju nova odmorišta, igrališta, mjesta za razgovor i učenje.

 

Mnogobrojne lokalne partnere u ovaj je projekt privukla činjenica da program doprinosi vidljivosti i atraktivnosti njihovih mjesta i da kroz izraz umjetnika imaju mogućnost ispričati svoje lokalne zanimljive priče, dovesti ih u središte pažnje kulturne javnosti i posjetitelja, postati vidljivi na kulturnoj mapi Europe, identificirani i zapaženi.

 

Priče s Kvarnera dio su europskog kulturnog nasljeđa i inspiriraju europske i svjetske umjetnike

 

U ovom su se dijelu programa Europske prijestolnice kulture umjetnici povezali s lokalnim sredinama, svoju inspiraciju su napajali na stvarnim životima stanovništva i pričama koje dodiruju sadašnji trenutak u mjestima duž kvarnerske obale i na otocima.

Trajna vrijednost ovog programa ostaje fizički prisutna u skulpturama i instalacijama na spomenutim lokacijama, a budućim posjetiteljima nudi zanimljive, u umjetničkom izričaju do sad neispričane, priče. Ugled i prepoznatljivost angažiranih autorskih imena na europskoj i svjetskoj razini, neminovno će skretati pažnju ljubitelja umjetnosti na ove lokacije čime vrijednost turističkih posjeta Hrvatskoj i Kvarneru dobiva u budućnosti novu dimenziju.

 

Radovi europskih i svjetskih umjetnika na području Rijeke i Kvarnera te radovi hrvatskih umjetnika na istom području, u u istom programskom konceptu Lungomare Art, donose potvrdu jedinstvenosti europske kulture, bogate različitostima koje povezuju i spajaju građane Europe i svijeta. Priče s Kvarnera, ispričane umjetničkim izrazom, postaju dio europskog kulturnog i umjetničkog nasljeđa, te ukazuju na povijesnu i suvremenu pripadnost Hrvatske europskom kulturnom krugu.

 

Napomena:

Fotografije Lungomare Art lokacija i umjetnika nalaze se na sljedećoj poveznici i slobodne su za korištenje, uz navođenje autora fotografije (naznačeno na svakoj fotografiji): https://app.box.com/s/hpbrp72icimuamf8mxel67201sngmmbp.

 

 

LUNGOMARE ART BRSEČ

 

Mikrolokacija: park pored boćališta na ulazu u Brseč

Jedinica lokalne samouprave: Općina Mošćenička Draga

Glavni partneri: Općina Mošćenička Draga, Udruga Građani Brseča

Financijeri: Austrijski kulturni forum, Federalno ministarstvo Republike Austrije za Europu, integracije i vanjske poslove

Vrijeme otvorenja: lipanj 2020.g.

 

Brseč je gradić sa srednjovjekovnom gradskom jezgrom smješten na litici visoko iznad mora odakle se pruža veličanstven pogled na cijeli Riječki zaljev koji obuhvaća gradska središta Rijeku i Opatiju te otoke Cres i Krk. Malena lokalna zajednica morala je prihvatiti da se 2018. godine nakon više od 175 godina rada zatvorila osnovna škola u Brseču, zbog nedostatka djece. Zgrada škole u staroj gradskoj jezgri sada je prazna. Mjesto koje je bilo jedno od ključnih za razvoj identiteta lokalne zajednice te središte društvenog života i dječje igre, izgubilo je svoj značaj.

 

Danska umjetnica s austrijskom adresom Sofie Thorsen ovim projektom povezuje dvije lokacije – trenutno napuštenu zgradu osnovne škole i mali park smješten pored boćarskog igrališta na samom ulazu u povijesnu jezgru Brseča. U tom parku izrađuje vrijedan kameni objekt na kojemu će biti ispisani apstrahirani tekstovi i oblici koji se odnose na lokalne priče, svojevrsne replike malih grafita izrezbarenih na zidovima, kako to obično djeca čine ključem ili drugim oštrim predmetima, odnosno njihove zabilješke sa zadnjih stranica školskih bilježnica, koje je umjetnica pronašla u nedavno zatvorenoj školi. Ova kamena skulptura također može poslužiti kao klupa ili stol uz koje se lokalno stanovništvo svih generacija može družiti i opuštati.

Osim na edukacijsku funkciju zgrade osnovne škole, Sofie Thorsen će svojim umjetničkim izrazom također podsjetiti na znamenitu književnu ličnost Eugena Kumičića koji se rodio u Brseču 1850. godine te je ondje često boravio.

Boćarsko igralište, revitalizirani park i nova umjetnički objekt, koji između ostalog tematizira jednu od glavnih EPK tema – migracije – postaju novo atraktivo mjesto za lokalnu zajednicu.

 

Umjetnica: SOFIE THORSEN

Zemlja: Danska/Austrija

Web: http://sofiethorsen.net/

FB: https://www.facebook.com/sofie.thorsen.1

Biografija:

Sofie Thorsen rođena je u Danskoj 1971. godine, a živi i radi u Beču. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču i Kraljevskoj danskoj akademiji likovnih umjetnosti u Kopenhagenu. Uz samostalan rad u Beču, izvanredna je profesorica na Funen Art Academy u Odenseu u Danskoj. Njeni radovi, većinom instalacije, propituju percepciju, prostor i arhitektonske objekte. Sofie Thorsen pripremila je brojne značajne izložbe, poput one u Galerie für Zeitgenössische Kunt Leipzig 2005. godine te Kunstverein Düsseldorf i Kunsthaus Graz 2011. i 2012. godine. U sklopu međunarodnih grupnih izložbi, izlagala je svoje radove, među ostalim u Kunsthalle u Kremsu, Generali Foundation u Beču, CCCB – Center de Cultura Contemporania u Barceloni, Državnom muzeju umjetnosti u Kopenhagenu i Kunstverein u Kölnu. Sofie Thorsen provela je 2015. godine opsežan projekt naziva Ballspielwände u javnom prostoru pored sportskih objekata srednje škole Kremszeile u austrijskom gradu Kremsu.

 

 

LUNGOMARE ART LOVRANSKA DRAGA

 

Mikrolokacija: ostaci mlina uz stazu Medveja – Lovranska Draga – Vojak

Jedinica lokalne samouprave: Općina Lovran

Glavni partner: Općina Lovran

Vrijeme otvorenja: travanj 2020.g.

 

Smješteno visoko u planinskom lancu Učka, malo naselje Lovranska Draga zbog svoje geografske pozicije njeguje intenzivnu povezanost čovjeka i prirode. Jedan od ključnih razloga naseljavanja ovog mjesta ležao je u obilju i kvaliteti prirodne izvorske vode. Udolinu koja se otvara prema jugu formirao je potok što rezultira povoljnom mikroklimom i prekrasnim pogledom na more u podnožju Parka prirode Učka. U prošlosti Lovranske Drage bilo je razvijeno gospodarstvo, najviše vinogradarstvo i stočarstvo, a danas njome dominiraju bogate šume kestena “maruna”. Potreba za komunikacijom i trgovinom s gradom Lovranom, i ostalim naseljima na obali, na ovom su području proizveli mrežu raznolikih puteva – od širokih kamenih kojima su prolazile tegleće životinje, preko planinskih staza za ispašu, do suhozidnih mostića koji su građeni zbog čestih vodenih bujica.

 

Koncept hrvatskog umjetnika Davora Sanvincentija, u sklopu Programskog pravca Lungomare Art, bazira se na ideji stvaranja prostora koji se uklapa u već postojeći okoliš Lovranske Drage te postaje mjesto susreta i odmora, kao i mjesto učenja o specifičnostima ovog kraja. Projekt se realizira izgradnjom paviljona smještenog na planinarskoj stazi u Lovranskoj Dragi (u blizini ostataka starog mlina), koja se proteže od morske obale do vrha planine Učka. Paviljon se izrađuje od prirodnih materijala– kestenova drva i kamena. Naslanjajući se na fenomenologiju odnosa čovjeka i prirode, koncept paviljona materijalizira ideju o mjestu odmora i okrijepe, odnosno prirodnom zaklonu koji pruža mogućnost susreta prolaznika i mještana.

 

Umjetnik: DAVOR SANVINCENTI

Zemlja: Hrvatska

Web: http://www.messmatik.net/

FB: https://www.facebook.com/davor.sanvincenti

Vimeo: https://vimeo.com/user1765355

Biografija:

Hrvatski umjetnik Davor Sanvincenti rođen je 1979. godine. Studirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Rijeci, a potom nastavio svoj studij u Italiji, gdje je stekao diplomu iz Vizualnih umjetnosti na Europskom institutu dizajna u Milanu. Godine 2010. primio je hrvatsku nagradu Radoslav Putar za najboljeg mladog umjetnika do 35 godina. Svoje je radove predstavljao u sklopu brojnih izložbenih projekata, između ostalog u Universal Museum Joanneum u Grazu, Lincolnovu centru u New Yorku, u Camera Austria u Grazu i Haus der Kulturen der Welt u Berlinu. Davor Sanvincenti posebno je zainteresiran za polje audiovizualne fenomenologije i antropologije vizualne kulture s fokusom na uvjete i forme ljudskih osjetila i percepcije. U svojim se radovima poigrava konceptom iluzije te ispituje moguće granice percepcije i stvaranja doživljaja. Sanvincenti istražuje estetske i kvalitativne mogućnosti različitih medija kao sredstva izravne komunikacije s promatračem koja postaje neizostavan dio rada, misaono kontemplativnih-fizičkih struktura.

 

 

LUNGOMARE ART VOLOSKO

 

Mikrolokacija: 1. U Vološćanskom zaljevu ispod mora na dubini od 15 m

 1.               Na početku lungomare, u blizini spomenika Andriji Mohorovičiću

Jedinica lokalne samouprave: Grad Opatija

Glavni partner: Grad Opatija

Vrijeme otvorenja: lipanj 2020.g.

 

Volosko je mjesto duge i bogate povijesti u kojemu se susreću utjecaji prirode i karakter lokalne zajednice. Dijalog između prirode, mora i ljudi koji žive na obali čini metaforički okvir za suradnju dvaju umjetnika pozvanih da sudjeluju u projektu. Nika Laginja, mlada autorica iz obližnje Opatije, usredotočena je na stvaranje podmorskog umjetničkog objekta koji čine mahovnjaci, školjkaši, spužve i ostali organizmi postavljeni na kamenu konstrukciju, a koji djeluju kao čistači mora. Ova trajna skulptura, koja će rasti kroz godine, doprinosi obnavljanju bioraznolikosti ove lokacije podmorja. Cilj projekta nije ostvariti promjenu na svjetskoj razini, već je fokusiran na angažman pojedinca i preuzmanje odgovornosti za svijet u kojemu živimo.

Jiří Kovanda je poznati suvremeni umjetnik koji se bavi tematikom društvene transformacije srednjoeuropskih država u kojima su nekad vladali totalitarni režimi. Sukladno svojoj strategiji suptilnih intervencija specifičnih za mjesto na kojem postavlja svoje radove, ovaj umjetnik svjetskog glasa kamenom skulpturom odgovara na podmorski projekt Nike Laginje fokusirajući se na ekologiju kao i na društveni kontekst.  Na početku šetnice uz more u Voloskom, Jiří Kovanda postavlja svoju minimalističku instalaciju, izrađenu također u kamenu, nadahnutu lokalnom prirodom i njezinom poviješću. Radi se o svojevrsnoj bisti na kojoj će biti ispisan tekst o biljnoj ili životinjskoj vrsti, koja je u određenoj godini (a koja će se vezati uz Andriju Mohorovičića, znanstvenika svjetskog glasa, rođenog u Voloskom) bila prisutna na ovom području, a danas je izumrla.

Ljepota mjesta i kreativni potencijal lokalne zajednice prikazani su kombinacijom dvaju djela predstavnika različitih generacija – Nike Laginje i Jirija Kovande; riječ je o snažnom pozivu na novo tumačenje odgovornosti prema prirodi i na obraćanje pažnje na kvalitetu međuljudskih odnosa.

 

UMJETNIK: Jiří Kovanda

Zemlja: Češka

Web: https://artviewer.org/jiri-kovanda-at-black-cube/

Biografija:

Rođen 1953. godine, Jiří Kovanda jedan je od najistaknutijih i najutjecajnijih suvremenih čeških umjetnika te je priznat i prisutan i na međunarodnoj sceni. Od 2000. Kovanda je često pozivan na sudjelovanje u značajnim umjetničkim izložbama, uključujući documentu 13 u Kasselu 2007., Bijenale u Sao Paulu 2012., Istanbulski bijenale 2013., a njegova su ostvarenja uključena u zbirke prestižnih ustanova kao što su Centar Pompidou u Parizu ili Muzej moderne umjetnosti u New Yorku.

Njegov vološćanski projekt (koji je ujedno i njegova prva trajna umjetnička instalacija) moguće je tumačiti u kontekstu njegovih malobrojnih, ali inspirativnih projekata usredotočenih na monumentalne site-specific intervencije pripremljene za bečki secesijski paviljon 2010. godine, Palacio de Cristal u Madridu, koji se nalazi u sklopu Muzeja kraljice Sofije, i u Centru suvremene umjetnosti TRAFO u Szczecinu 2019. godine.

 

UMJETNICA: Nika Laginja

Zemlja:Hrvatska

Biografija:

Nika Laginja rođena je u Rijeci 1993. godine, gdje je završila srednju Školu za primijenjenu umjetnost kao kiparski dizajner. Trenutačno završava diplomski studij kiparstva na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Istražuje organičku skulpturu te stvara u prirodnim materijalima. Neke od radova realizirala je u prirodi na područjima Fužina i Risnjaka. Izlagala je u Rijeci, Zagrebu, Opatiji i Piranu.

 

 

LUNGOMARE ART RIJEČKA RIBARNICA

 

Mikrolokacija: galerija/kat u Riječkoj ribarnici na glavnoj riječkoj tržnici

Upravitelj prostora: Rijeka Plus d.o.o.

Glavni partner: Rijeka Plus d.o.o.

Vrijeme otvorenja: srpanj 2020.g.

 

Impresivna zgrada ribarnice u samom centru Rijeke izgrađena je 1916. godine prema projektu arhitekta Carla Pergolia, dok je kiparsku plastiku (kipove) oblikovao Urbano Bottasso u stilu koji naginje bečkoj secesiji. Ova zgrada, uz dva okolna paviljona na tržnici, simbol je grada Rijeke, no ponajprije je mjesto svakodnevice na kojemu se isprepliću osobne priče, karakter lokalne zajednice koja je stoljećima povezana s morem i, u širem smislu, karakter ljudske civilizacije u obliku nadahnjujućih i ponekad kontroverznih manifestacija pripadnosti prirodi.

Pavel Mrkus usmjerava svoj interes podno visokog svoda riječke ribarnice na nekorištene unutarnje balkone zgrade gdje će u 4 okrugla otvora (dva s južne i dva sa sjeverne strane) postaviti instalaciju koja se sastoji od projicirane digitalne slike i zvučne kompozicije kako bi oblikovao apstraktnu priču koja se ‘prelijeva’ iznad glava prodavačica i kupaca poput valova nedalekog mora. Čuju se glasovi ribara prilikom lova ribe (na brodu), a onda kasnije i glasovi prodavačica na ribarnici i izvikivanja ponude, rasprava na samoj tržnici oko najboljih izbora ribe te susjedski pozdravi i priče. Mrkus vizualnim dijelom svoje instalacije obogaćuje sadašnji izgled mjesta i oplemenjuje svježe ulove i uobičajenu kupovinu svkeže ribe i morskih plodova, svima koji ovdje podignu pogled. Mrkusov video traje 5 do 7 minuta i repetitivno se emitira za vrijeme radnog vremena tržnice.

Autorova intervencija u riječku svakodnevicu, gdje se lokalno stanovništvo uz prodaju ulova i kupnju za idući ručak ili večeru, sastaje i međusobno komuniciraja, nudi doživljaj koji omogućuje promatranje ovog prostora iz druge obogaćene perspektive. Možda baš takav jedan doživljaj može osnažiti odgovornost prema javnom prostoru kao mjestu suživota i zajedničkoga kulturnog identiteta.

 

Galerija Riječke ribarnice, s koje se pruža jedinstven pogled na cijelu zgradu, prostor je atraktivan sam po sebi, pa ova vizualna skulptura doprinosi njegovoj revitalizaciji i popularnosti, i otvara mogućnost percepcije ostalih sadržaja. Instalacija će biti vidljiva i odozdo, iz prostora u kojem se svakodnevno susreću prodavači i kupci ribe.

 

Umjetnik: PAVEL MRKUS

Zemlja: Češka Republika

Web: http://mrkus.ixode.org/

FB: https://www.facebook.com/pavel.mrkus

Vimeo: https://vimeo.com/pavelmrkus

Biografija:

Češki vizualni umjetnik Pavel Mrkus rođen je 1970. godine. Diplomirao je na Akademiji umjetnosti, arhitekture i dizajna u Pragu u studiju glasovitog umjetnika stakla Vladimíra Kopeckoga. Ipak, postupno je preusmjerio interes s tradicionalnih umjetničkih tehnologija na digitalne medije i dinamičke tehničke slike. Ključni trenutak u tom procesu bio je njegov boravak u Japanu, gdje je radio kao gostujući izvanredni profesor na Institutu za umjetnost stakla u Toyami od 2000. do 2004. godine. Pavel Mrkus sudjelovao je u mnogim važnim međunarodnim projektima koji su usmjereni na predstavljanje najnovijih pokreta u području umjetnosti novih medija. Među ostalim, sudjelovao je  na Venecijanskom bijenalu 2003. godine u kategoriji Individual Systems koju je koncipirao istaknuti slovenski kustos Igor Zabel. 2006. predstavio je svoje radove na prestižnim međunarodnim izložbama poput Modern Time Work, Machineries and Automation in the Arts of 1900 u Duždevoj palači u Genovi i New Mystics u Sala de Arte Contemporaneo u Tenerifeu.

 

 

BALTHAZARGRADSKO KUPALIŠTE

 

Lokacija: Rijeka

Mikrolokacija: riječka plaža Grčevo (zadnja plaža na Pećinama – Šestica, Grčevo, u novo vrijeme poznata i pod nazivom Pajol)

Jedinica lokalne samouprave: Grad Rijeka

Glavni partneri: Grad Rijeka, Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Pajol Bar

Vrijeme otvorenja: lipanj 2020.g.

 

Balthazargadsko kupalište na plaži Grčevo na Pećinama (tzv. Šestici ili Pajolu) nastaje u suradnji programskih pravaca Lungomare Art i Dječja kuća, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

 

Rijeka je grad bogate industrijske tradicije koji se ne uklapa u uobičajenu sliku turističkog ljetovališta na obalama plavog mora. S naglim rastom grada uslijed pojačane ekonomske aktivnosti u drugoj polovici 19. i prvoj polovici 20. stoljeća, lučki i tvornički kompleksi miješali su se s arhitekturom stambenih naselja i prostorima namijenjenima odmoru i zabavi. Tako su na najmanje očekivanim lokacijama niknule male plaže, koje su najviše koristili građani. Tu ubrajamo i plažu Grčevo, poznatiju kao Šestica ili Pajol smještenu na Pećinama, na južnom rubu grada u neposrednoj blizini Brodogradilišta Viktor Lenac.

Nadomak brodovima koji se renoviraju u spomenutom obližnjem brodogradilištu, nalazi se zajednica ljudi kojima ova lokacija nije samo mjesto za kupanje i sunčanje. Ova plaža, kao i ostale slične plaže u Rijeci, javni je prostor i okupljalište, forum za rasprave i kulturne događaje, kafić i sportski kutak – mjesto na kojem se grade pojedinačni odnosi i zajednica te jača njihova prisutnost u prostoru.

 

Ova je lokacija odabrana za projekt koji je fokusiran na strategiju zajedničke suradnje, a u koji je pozvana i Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci (APURI). Za potrebe projekta APURI otvara poseban dvosemestralni kolegij u ak. god. 2019./2020. pod nazivom “Prostorne prakse 1 i 2” u sklopu kojeg studenti realiziraju ovaj specifični projektni zadatak, pod vodstvom iskusnog umjetnika i profesora Igora Eškinje.

Glavna tema projekta je junak popularne animirane serije Profesor Balthazar, koja je nastala 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća u studiju Zagreb filma kao uradak Zagrebačke škole crtanog filma, a Rijeka je poslužila kao predložak za grad u kojemu se odvijaju Balthazarove dogodovštine. Jednako kao što je junak ove serije mudro nastojao poboljšati život svojih prijatelja te riješiti manje i veće probleme u zajednici pomoću čarobnog stroja koji je sam izumio, tako će i studenti koji pohađaju navedeni dvosemestralni kolegij pridonijeti razvoju ovog Riječanima i gostima Rijeke omiljenog mjesta. Njihove su ideje usmjerene na osmišljavanje i ostvarenje umjetničkog djela koje bi postalo sastavni dio plaže Grčevo (na kopnu), uz poboljšanje njezine funkcionalne i simboličke kvalitete te dano javnosti na slobodno korištenje.

 

USTANOVA: AKADEMIJA PRIMIJENJINIH UMJETNOSTI SVEUČILIŠTA U RIJECI (APURI)

UMJETNIK MENTOR: IGOR EŠKINJA

Zemlja: Hrvatska

Web:http://www.apuri.uniri.hr/ i http://igoreskinja.com/

FB: https://www.facebook.com/AcademyAppliedArtsinRijeka/ i https://www.facebook.com/apu.rijeka/

O APURI:

Akademija primijenjenih umjetnosti osnovana je 2005. godine te je sastavni dio Sveučilišta u Rijeci. Na Akademiji se izvode preddiplomski studiji primijenjenih umjetnosti, likovne pedagogije, glume i medija, kao i odgovarajući diplomski studiji. Akademija je ustanova koja njeguje raznolikost stilova, materijala, ideja, kao i snažnu i upečatljivu tradiciju umjetnika i predavača te njihovih radova. Osnovana je s ciljem unapređenja estetskog i intelektualnog okruženja u kojemu se potiče i podučava kreativnost i kritičko razmišljanje na najvišoj razini. Vizualno razmišljanje i kreativno izražavanje koje proizlazi iz njega temelj su svih intelektualnih aktivnosti u području likovne i primijenjene umjetnosti. Profesori s međunarodnim iskustvom jamče plodonosno razvijanje temeljnog znanja u području likovne umjetnosti, kao i stjecanje kompetencija u područjima primijenjenih umjetnosti i likovnog odgoja.

 

Biografija:

Mentor Igor Eškinja rođen je 1975. godine u Rijeci. Diplomirao je 2002. na akademiji Accademia di Belle Arti u Veneciji. U međuvremenu je bio aktivan na međunarodnoj umjetničkoj sceni te je bio jedan od izlagača na bijenalu suvremene umjetnosti Manifesta 7. Igor Eškinja radi kao izvanredni profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

 

 

LUNGOMARE ART KOSTRENA

 

Mikrolokacija: plaža Svežanj na Žurkovu

Jedinica lokalne samouprave: Općina Kostrena

Glavni partneri: Općina Kostrena

Vrijeme otvorenja: lipanj 2020.g.

 

Općina Kostrena, smještena u neposrednoj blizini grada Rijeke, uokvirena je uvalom Martinšćica i Bakarskim zaljevom te prekrasnim plažama skrivenim duž razvedene obale. Omiljeno je mjesto za odmor i rekreaciju svim generacijama, a do nje se jednostavno dolazi automobilom ili javnim prijevozom.

Plaže na obali Kostrene međusobno se znatno razlikuju, a cijelo područje može se obići za manje od sat vremena. Na ovoj se lokaciji prelijepa plaža Svežanj podvrgava umjetničkoj intervenciji. Lokacija se odlikuje tipičnim jadranskim pejzažom, koji čine stjenovite uvale sa šljunčanim obalama zaljeva, a sve je okruženo gustom makijom. Iako je uvala smještena između velikog remontnog brodogradilišta na zapadu i rafinerije na istoku, ovim prostorom dominira iskonski mediteranski spokoj. Činjenica da uvala nije preplavljena turistima, već pruža utočište lokalnom stanovništvu, radnicima, studentima i umirovljenicima obvezuje dizajnere na posebno pažljiv pristup temeljen na detaljnoj analizi i uvažavanju potreba korisnika plaže. Naime, studenti među korisnicima provode anketu iz koje razaznaju potrebe za dodatnim sadržajima: kabinama za presvlačenje, stepenicama koje vode iz mora na plažu, spremnicima za otpad i sl. Osmišljeni koncept dizajna obuhvaća dva sloja intervencije, s jedne strane usredotočene na zaštitu područja i funkcionalnu reorganizaciju plaže Svežanj, a s druge na prepoznavanje i definiranje neophodnih funkcionalnih objekata, njihovog dizajna i rasporeda sukladno potrebama i željama dosadašnjih i potencijalnih budućih korisnika plaže.

Umjetnički kolektiv Numen/For Use dizajnira nekoliko predmeta urbane opreme za plažu, npr. klupica, toranj za spasioca i slično i postavlja ih na samu plažu. Osim izravnog interveniranja u okoliš plaže Svežanj, što će povećati broj načina na koji posjetitelji mogu koristiti ovaj prostor, projekt grupe Numen/For Use usredotočen je na funkcionalnu i simboličku važnost zajedničkog javnog prostora. Autorska prava novodizajniranih predmeta urbane opreme za plažu ostaju Općini Kostrena koja ih s obzirom na svoje mogućnosti može umnožavati i postavljati i na druge kostrenske plaže tijekom sljedećih godina. Oprema za plažu predstavlja specifičnost lokacije, njezinu ljepotu, otvorenost prema posjetiteljima i njihovu međusobnu interakciju, istovremeno pružajući jači i intenzivniji doživljaj novim praktičnim razmještajem na plaži Svežanj, što će je učiniti još poznatijom i popularnijom.

 

UMJETNIČKI KOLEKTIV: Numen/For Use

Zemlja: Njemačka, Austria, Hrvatska

Web: http://www.numen.eu/home/news/

FB: https://www.facebook.com/Numen-For-Use-261193490587757/

O umjetničkom kolektivu:

Umjetničko-dizajnersku grupu Numen/For Use, čije se aktivnosti temelje na kontinuiranoj kolaborativnoj praksi, čine Sven Jonke, koji živi i radi u Berlinu u Njemačkoj, Christoph Katzler, koji živi u Beču u Austriji i Nikola Radeljković, koji prebiva u Zagrebu, u Hrvatskoj. Njihovi heterogeni projekti mogu se podijeliti na tri zone interesa. Prva se može smatrati istraživanjem doživljaja opuštanja koji predstavljaju razne vrste sjedala, stolica, naslonjača i sofa koje stvaraju dinamični element, odnosno futurističke otoke kao posebnu vrstu inovativnog dizajna interijera koji oblikuju novi način primjene i simboliziraju važnost sredstava socijalizacije odnosno mjesta za odmor, razgovor, sastanke, rasprave i ljubavne priče. Drugu čine arhitektonske parazitske strukture koje dijele društveni prostor na novu mrežu, poput interaktivnih struktura, koje su uvijek omiljene među posjetiteljima. Primjereno korišteni materijali i konačni oblik futurističkih kapsula predstavljeni su pod nazivima Tape, Tuf i Net na raznim mjestima, od kojih vrijedi istaknuti Palais de Tokyo u Parizu. Treća skupina aktivnosti grupe Numen/For Use fokusirana je na izrazito suvremen pristup scenografiji, koja je prilagođena za predstave u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu (2016.), Nacionalnoj operi u Sofiji (2017.), Det Norske Teatretu u Oslu (2018.) ili nedavno u Badisches Staatstheateru u Karlsruheu (2019.). Veliki javni projekti poput redizajna splitske rive, hotela Amarin i Lone hotela u Rovinju, lansiraju ih među najpoznatije dizajnere u regiji.

 

 

LUNGOMARE ART CRIKVENICA

 

Mikrolokacija: park ispred hotela Miramare, na ulazu u glavnu gradsku plažu

Jedinica lokalne samouprave: Grad Crikvenica

Glavni partneri: Grad Crikvenica, Muzej Grada Crikvenice

Vrijeme otvorenja: svibanj 2020.g.

 

Koncept umjetnice Ilone Németh i arhitekta Mariána Ravasza jest realizirati umjetnički projekt u parku ispred hotela Miramare posvećen povijesti Crikvenice 20. stoljeća. Kontekst njihovog projekta obuhvaća tri aspekta – gostoprimstvo Crikvenice, sjećanje na žene koje su sudjelovale u domaćoj proizvodnji i razmijeni soli te hommage već postojećem spomeniku.

Povijesno gledano, grad Crikvenica je povezan s pružanjem gostoprimstva turistima, što je na vrlo vidljiv način utjecalo na krajolik grada s nekoliko hotela iz Austro-Ugarske monarhije poput hotela Miramare i Therapia. Štoviše, Crikvenica je povezana s gostoprimstvom i prihvaćanjem ljudi kojima je bila potrebna određena zdravstvena njega ili odmor te s gostoprimstvom u prihvaćanju izbjeglica i iseljenika u različitim razdobljima 20. stoljeća.

 

Osim gostoprimstva, autori odaju počast i specifičnoj priči, situaciji povezanoj s Drugim svjetskim ratom u Crikvenici. U to vrijeme, žene su zamijenile muškarace koji su odlazili na vojne fronte pa su pribavljale sredstva za život proizvodnjom soli iz morske vode i njezinom zamjenom za hranu i druge proizvode. Sjećanje na te aktivnosti još uvijek se prenosi samo usmenim svjedočanstvima.

Rad autora predstavlja i hommage već postojećem spomeniku posvećenom Vladimiru Nazoru, hrvatskom pjesniku, romanopiscu i političaru. Spomenik iz 1973. godine autora Zdenka Kolacija, apstraktna je skulptura u obliku cvijeta i primjer danas međunarodno popularnog jugoslavenskog monumentalnog stila koji je spajao povijesni kontekst i modernistički umjetnički koncept.

Novo umjetničko djelo u javnom prostoru povezano je s karakterom Crikvenice kao grada otvorenog došljacima, onima koji dolaze na odmor ili onima koji traže utočište. U tom kontekstu, gostoprimstvo se shvaća kao izraz odgovornosti za očuvanje života i poboljšanje njegove kvalitete, kako u zajednici tako i prema onima koji migriraju iz različitih razloga.

Na koncu, nova trajna umjetnička skulptura koja ovom prigodom nastaje, temu gostoljubivosti simbolizira u obliku betonskog stola kao mjesta susreta na kojemu se širi komunikacija i dijele razmišljanja. Betonski stol postavljen u javnom prostoru postat će mjesto privatnih rasprava i sastanaka, odmora, dijeljenja lokalnih priča s turistima i spomen-obilježja lokalnom stanovništvu. Umjetnička instalacija tematizira jednu od glavnih EPK tema: migracije i različitosti.

 

UMJETNICI: ILONA NÉMETH & MARIÁN RAVASZ

Zemlja: Slovačka

Web: http://www.ilonanemeth.sk/ i http://ravasz.sk/

FB: https://www.facebook.com/ilonanemethilona i https://www.facebook.com/RavaszAndPartners/?rc=p

Biografije:

Slovačka umjetnica Ilona Németh koja pripada mađarskoj manjini koja živi na jugu Slovačke rođena je 1963. godine. Diplomirala je na Sveučilištu umjetnosti i dizajna Moholy-Nagy u Budimpešti 1986. g., a doktorat na temu javne umjetnosti obranila je 2006. na Mađarskoj akademiji likovnih umjetnosti u Budimpešti. Ilona Németh pripremila je brojne samostalne izložbe, od kojih posebno treba istaknuti Invitation for a Visit na Venecijanskom bijenalu 2001. godine, Arrivals u Modern Art Oxfordu 2006., Dilemma u Muzeju Ernst u Budimpešti 2011. i projekt Eastern Sugar u Kunsthalle u Bratislavi 2018. godine. U sklopu međunarodnih grupnih izložbi, autorica je izlagala radove u Ludwig muzeju suvremene umjetnosti u Budimpešti, Estonskom muzeju umjetnosti KUMU u Tallinnu, Musee d´Art Moderne de Saint-Etienne, Nacionalnoj umjetničkoj galeriji Zacheta u Varšavi i Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien.

Marián Ravasz rođen je u Slovačkoj 1963. godine te je studirao arhitekturu na Slovačkom tehnološkom sveučilištu u Bratislavi. 1991. godine osnovao je vlastiti arhitektonski studio u Dunajskoj́ Stredi dok je istovremeno radio u arhitektonskom studiju MAKONA u Budimpešti (1992.). Zajedno s partnerima 2012. godine osnovao je arhitektonsku tvrtku Ravasz & Partners u kojoj i danas radi. Od 90-ih godina prošlog stoljeća surađuje s umjetnicom Ilonom Németh na nekoliko projekata poput Invitation for a Visit na Venecijanskom bijenalu 2001. godine, Eastern Sugar u Kunsthalle u Bratislavi 2018., na javnim instalacijama The Capsule, The Mirror, Floating Gardens itd.

 

 

LUNGOMARE ART LOPAR

 

Mikrolokacija: park Kapić u blizini trajektnog pristaništa

Jedinica lokalne samouprave: Općina Lopar

Glavni partneri: Općina Lopar, Centar za kulturu Lopar, Turistička zajednica Općine Lopar

Vrijeme otvorenja: lipanj 2020.g.

 

Lopar je naselje koje je tek nedavno, 2006. godine, dobilo status općine. Na ovo naselje i njegovu svakodnevicu znatno utječe priroda i turistička industrija, obzirom da je riječ o popularnom turističkom odredištu, pogotovo među obiteljima s djecom.

 

Umjetnica Harumi Yukutake odlučila je intervenirati u parku Kapić, koji se nalazi u blizini trajektne luke. Autorica se u svom istraživačkog procesu inspirirala lokalnim materijalima, posebno pijeskom i kamenom. Prema usmenoj predaji pijesak s ovih prostora, u prošlosti se prevozio u Veneciju i koristio za proizvodnju stakla. Rezultat umjetničkog pristupa autorice iznjedrit će skulpturu koja postaje sastavni dio parka. Kombinacija ovih lokalnih materijala umjetnici daje mogućnost korištenja njihovih oblika i značenja proizašlih iz lokalnih tradicija, predstavljajući proizvode povezane s povijesnim izvorima lokalnog života – osobito poljoprivredom ili ribarstvom.

Umjetnica svojim radom aludira na specifičnu kvalitetu lokalne prirode i pejzaža, kao i na društveni i gospodarski razvoj vezan uz turističku industriju Lopara. Usredotočuje se na stvaranje arhitektonske strukture koja podržava identitet mjesta i njegovu kulturnu privlačnost.

 

Turistički život u Loparu koncentriran je na strani Rajske plaže, popularne lokacije prilagođene svim uzrastima, posebno obiteljima s djecom. Ovom se umjetničkom intervencijom u prostoru oživljava lokacija geografski pozicionirana nasuprot Rajske plaže, park Kapić uz trajektno pirstanište, kako bi se ljudi i ondje zadržavali i družili, a ne samo prolazili autima, ne zaustavljajući se.

 

UMJETNICA: Harumi Yukutake

Zemlja: Japan

Web: http://www.yukutake.net/index_e.htm

Biografija:

Harumi Yukutake istaknuta je japanska umjetnica rođena 1966. godine. Studirala je na Sveučilištu Tama Art u Tokiju, a 1994. diplomirala je na umjetničkoj akademiji Rhode Island School of Design u Providenceu. Umjetnica često koristi tradicionalne materijale, ponajviše staklo, koje kombinira sa stvaranjem konceptualnih instalacija i novim tehnologijama. Harumi Yukutake također naglašava site-specific prakse kada svojim monumentalnim instalacijama reagira na određene javne prostore ili galerijsko okruženje. Od 2009. do 2019. godine bila je izvanredna profesorica na Sveučilištu Tama Art u Tokiju.

Autorica je prisutna na japanskoj i međunarodnoj umjetničkoj sceni sa svojim projektima izloženim na japanskom Echigo-Tsumari Art Triennialu održanom u Prefekturi Niigata 2006. godine, i Setouchi Art Triennale održanom 2010., te bijenalu u južnokorejskom gradu Busanu 2008. godine. Godine 2016. Harumi Yukutake postavila je atraktivnu instalaciju Paracosmos na izložbi An Atlas of Mirrors na Singapurskom bijenalu.

 

 

LUNGOMARE ART BAŠKA

 

Mikrolokacija: na brdu iznad Baške pored mrgara Ljubimer s jugozapadne strane naselja

Jedinica lokalne samouprave: Općina Baška

Glavni partneri: Općina Baška, Turistička zajednica općine Baška, Društvo Sinjali

Vrijeme otvorenja: rujan 2020.

 

Prirodu i život na visokim i zaobljenim hrptima brda iznad Baške stoljećima su oblikovali vjetar i sunce. Ne bi li barem donekle ukrotili ovo divlje okruženje, ljudi su izgradili sofisticiran sustav naizgled beskonačnih zidova i ograda koji su ograničavali kretanje stada ovaca te štitili uzgojene biljke od teških vremenskih uvjeta. Te funkcionalne strukture vješto su sastavljene od lokalnog kamena bez pomoći drugih materijala. Danas su uglavnom nekorištene, no i dalje određuju prirodnu okolinu ovih udaljenih područja. Usprkos tome, osim povijesnog značaja, one posjetiteljima nude i druge interpretacije bliske šarmu umjetničkih intervencija ili arhitektonskih spomenika.

Odmah iznad Baške i njezine čarobne Vele plaže nalazi se mjesto imena Ljubimer odakle se pruža veličanstven pogled preko mora ravno do otoka Prvića i zatim do planine Velebit. Ljubimer je jedna od karakterističnih kamenih struktura ovoga kraja koje se nazivaju mrgari. Riječ je o primitivnom, no istovremeno sofisticiranom sustavu zidova koji podsjećaju na megalitske spomenike. Mrgari su korišteni za okupljanje ovaca koje se inače slobodno kreću kako bi ih se razvrstalo prema vlasništvu. Ti ogromni suhozidni cvjetovi nalaze se u Hrvatskoj samo na jugu otoka Krka i susjednom otoku Prviću te na samo još dva mjesta u svijetu: Islandu i Walesu.

 

Čileanski arhitekt hrvatskog podrijetla Smiljan Radić i njegova partnerica Marcela Correa, čileanska kiparica, odlučili su osmisliti unikatno umjetničko djelo, poput objekata iz nekog drugog svijeta, za ovo karizmatično mjesto. Prostor na vrhu Baške koji je već sad atraktivan i poznat turistima kroz planinarske staze dodatno će se oplemeniti ovom Lungomare Art instalacijom koja naglašava mrgare, ujedno poštujući njihove vrijednosti i strukturu ne dominirajući nad njima oblikovanjem ili materijalima.

 

Produkcija na ovoj lokaciji iznimno je zahtjevna i biti će potrebno umjetničku instalaciju prevesti helikopterom. Moment prijenosa instalacije, planiran u travnju 2020.g. bit će iznimno atraktivan, posebice za javnost.

 

Umjetnici: SMILJAN RADIĆ & MARCELA CORREA

Zemlja: Čile

Web: https://en.wikipedia.org/wiki/Smiljan_Radic

Biografije:

Smiljan Radić istaknuti je čileanski arhitekt hrvatskih korijena, rođen 1965. g. te jedan od međunarodno priznatijih živućih arhitekata. Studirao je arhitekturu na Katoličkom sveučilištu u Čileu, a zatim je nastavio studij na Sveučilišnom institutu za arhitekturu u Veneciji. Godine 2014. ostvario je dvije realizacije kojima je potvrdio svoj prestižni status u međunarodnom arhitektonskom kontekstu, a to su 14. izdanje paviljona Serpentinske galerije u Londonu i sudjelovanje u projektu oblikovanja autobusnih stajališta u austrijskom selu Krumbachu. Među njegovim najznačajnijim arhitektonskim ostvarenjima u Čileu svakako treba istaknuti Teatro Regional del Bíobío (projekt iz 2011., gradnja je završena 2018.). Osim realizacije arhitektonskih projekata, Smiljan Radić pripremio je i brojne izložbe, poput samostalnih izložbi ili sudjelovanja na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2010. i 2018. godine. Dobitnik je brojnih nagrada za svoj rad u suvremenoj arhitekturi, među kojima je i Memorijalna nagrada za arhitekturu Arnold W. Brunner, koju mu je 2018. dodijelila American Academy of Arts and Letters u New Yorku.

Autor na mnogim projektima surađuje s kiparicom i životnom partnericom Marcelom Correom, koja neupitno doprinosi konzistentnom spajanju arhitektonskih i umjetničkih – kiparskih – načela prisutnih u njihovim zajedničkim radovima. Correa je rođena u Santiagu 1963. godine te je studirala umjetnost na Katoličkom sveučilištu u Čileu i École nationale supérieure des beaux-arts u Parizu. Za prestižnu nagradu Altazor Award of the National Arts u Čileu bila je nominirana 2007. i 2008. godine. Tijekom svoje karijere sudjelovala je na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi, uključujući izložbe El Acero en la Escultura i Ferro esculturas u Nacionalnom muzeju likovnih umjetnosti u Čileu (1990. i 1991.), 11. Međunarodni umjetnički bijenale Valparaiso (1994.) i izložbu On the Other Side, Contemporary Women’s Art u čileanskom Kulturnom centru Palacio de La Moneda (1998).

 

 

LUNGOMARE ART MALI LOŠINJ

 

Mikrolokacija: Vela Riva u blizini muzeja Apoksiomen i usidrenog broda Loger Nerezinac

Jedinica lokalne samouprave: Grad Mali Lošinj

Glavni partneri: Grad Mali Lošinj, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja

Vrijeme otvorenja: srpanj 2020.

 

Grad Mali Lošinj mjesto je u kojem se može promatrati utjecaj turizma na gradove Kvarnera, ali i tradiciju povezanu s brodogradnjom. Naime, nekoliko metara udaljeno od središta grada, smješteno je aktivno brodogradilište. Prijedlog umjetničkog istraživanja ove lokacije prvenstveno je usmjeren na međusobnu povezanost dvaju naizgled oprečnih svjetova – turizma i industrijske proizvodnje. Radi se o suživotu industrijske povijesti povezane s brodogradnjom, jednom od bitnih gospodarskih djelatnosti za stanovnike otoka, te tradicije turizma koja se razvija već više od 150 godina.

 

Pozornost međunarodno priznatog umjetnika Liama Gillicka usmjerena je na sam početak rive u Malom Lošinju, nedaleko od brodogradilišta. Njegovo umjetničko djelo impresivne strukture ocrtava pitanja vezana uz već spomenutu prividnu različitost industrijskog i turističkog karaktera ovog grada. Autorska instalacija, koristeći kvalitetne ali industrijske materijale, upućuje na razvoj moderne te iznad svega postmoderne umjetnosti, nadopunjuje atmosferu mjesta i njegovu otvorenost prema povijesti lokalne zajednice i njenog kulturnog razvoja.

 

Novi rad Liama Gillicka, skulptura s ucrtanim univerzalnim matematičkim formulama, u javnom prostoru Malog Lošinja nalazit će se u neposrednoj blizini Muzeja Apoksiomena, koji predstavlja slavnu brončanu statutu grčkog sportaša staru 2000 godina, te u blizini interpretacijskog centra rekonstruiranog teretnog jedrenjaka loger Nerezinac starog preko sto godina, napravljenog na otoku Lošinju. Zajedno, ove tri točke postaju novi umjetnički fokus zajednice i turističkog života. Gillickova umjetnička instalacija, uz različitost, tematizira glavne teme EPK projekta – vodu, rad i migracije.

 

UMJETNIK: Liam Gillick

Zemlja: Velika Britanija

Web: http://www.liamgillick.info/home

Biografija:

Liam Gillick, jedno od trenutno najvećih imena svjetske suvremene scene, rođen je 1964. godine. Gillick je britanski umjetnik s njujorškom adresom. Diplomirao je na Goldsmiths Collegeu na Sveučilištu u Londonu, a njegovi su radovi tijekom posljednja dva desetljeća izlagani na brojnim značajnim izložbama, poput Venecijanskog bijenala, documente u Kasselu ili Istanbulskog bijenala. Gillickove samostalne izložbe postavljene su u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku, Tate Modern u Londonu i Muzeju suvremene umjetnosti u Chicagu. Radovi su mu dio izuzetnih zbirki u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku, muzeju Guggenheim u New Yorku i Centru Pompidou u Parizu.

U posljednjih dvadeset i pet godina Gillick se profilirao kao plodan pisac i kritičar suvremene umjetnosti – pridonoseći Artforumu, Octoberu, Friezeu i e-flux Journalu. Neki od njegovih najpoznatijih javnih radova uključuju zgradu Ministarstva unutarnjih poslova u Londonu i sjedište Lufthanse u Frankfurtu. U svojim se radovima fokusira na disfunkcionalne aspekte modernističkog nasljeđa u kontekstu globaliziranog neoliberalnog konsenzusa, a dotiče se i strukturalne reevaluacije uloge umjetnosti u širem društvenom kontekstu.

 

INFORMATIVNA IZLOŽBA LUNGOMARE ART U TOWER CENTRU RIJEKA

 Informativna izložba Lungomare Art otvorena je 11. rujna 2019.g. na 4. katu Tower Centra Rijeka, kako bi se posjetitelji, kojih Tower centar broji 15 do 20 tisuća dnevno, upoznali s jedanaest umjetnika i deset lokacija, na koje projekt Europske prijestolnice kulture donosi trajne umjetničke skulpture. Lungomare Art informativna izložba traje do 11. listopada 2019.g.

 

AUTORSKE BURE

Sastavni dio programskog pravca Lungomare Art je projekt Autorske bure.

U periodu od ožujka do svibnja 2018. godine, odabrani autori i autorice koji pišu bosanskim, hrvatskim, srpskim i crnogorskim jezicima, tzv. „bhsc“ jezicima, proveli su mjesec dana otkrivajući zanimljivosti Kvarnera (svaki autor zasebno na dodijeljenoj lokaciji). Svi autori i autorice, vezano uz lokaciju na kojoj su boravili, imali su zadatak napisati kratak prozni tekst.

Selektorica programa bila je spisateljica Željka Horvat Čeč, a autori i autorice birani su s mišlju na sintagmu „luka različitosti“, koja predstavlja Rijeku – Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

 

U Autorskim burama, sudjelovali su sljedeći pisci i spisateljice, stvorivši kratke prozne tekstove inspirirane lokacijama diljem Kvarnera:

 • Faruk Šehić – Katedrala od riblje krljušti (Riječka ribarnica),
 • Dorta Jagić – Tajna crnog notesa(Volosko),
 • Milena Benini – Šuma ponad mora (Mošćenička Draga),
 • Vladimir Arsenijević – Duhovi mesta(Pećine),
 • Lejla Kalamujić – Remont ljudskih sudbina (Kostrena),
 • Nora Verde – Ajkula (Bakar),
 • Robert Perišić – Pozdravi Cara! (Crikvenica),
 • Enver Krivac – U Fordu (Zebar),
 • Edo Popović – April u Bašćanskoj dolini (Baška),
 • Asja Bakić – Sezona (Lopar),
 • Olja Savičević Ivančević – Tramuntana (Filozići),
 • Damir Karakaš – More (Cres),
 • Tea Tulić – Dama iz Čikata (Mali Lošinj),
 • Bekim Sejranović – Miss Misery na otoku Susku (Susak),
 • Zoran Žmirić – Titraj plave boje (Lovran),
 • Josip Novakovich – Okus mora (Opatija).

 

Ukupno je napisano 16 priča, koje se objavljuju u obliku zbornika, u izdanju RIJEKE 2020 i V.B.Z.-a te u dizajnu Studija Sonda, a pod uredništvom Krune Lokotara.

 

Promocija zbornika održat će se 12. listopada 2019.g. od 19.30 sati na Riječkoj ribarnici, lokaciji koja je za priču inspirirala pisca Faruka Šehića, a na njoj će dijelove priča iz zbornika, u ovom specifičnom prostoru, interpretirati mladi riječki glumci – studenti i studentice studija Glume i medija, Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

U programu promocije zbornika Autorske bure sudjelovat će i glazbeni sastav Marinada te VJ OBLIK 3 (Damjan Šporčić).

Više informacija o piscima i spoisateljicama te lokacijama na kojima su stvarane Auorske bure nalazi se na ovoj poveznici: https://rijeka2020.eu/projekti/autorske-bure/. Tu su i fotografije koje možete koristiti, uz obvezno navođenje autora fotografija, koji su pod svakom pojedinom fototgrafijom i navedeni.

Detaljnije predstavljanje projekta Autorske bure, kao sastavnog dijela programske cjeline Lungomare Art, održat će se za medije na konferenciji za medije uoči promocije navedenog Zbornika priča.