Rijeka, 29. listopada 2019. godine

NAJAVA ZA OBJAVU U MEDIJIMA

 

Radionica psihološke prilagodbe na slabljenje sluha za starije osobe

 

U srijedu 30.10.2019. u 17 h u Klubu umirovljenika Škurinje (Škurinjskih žrtava 36), Matica umirovljenika organizira radionicu psihološke prilagodbe na slabljenje sluha Čujemo li naše starijie – Rispekt. Radionica je dio ciklusa programa „Rispekt – jačanje i reintegracija marginaliziranih osoba treće životne dobi“ koji je realiziran uz potporu sudioničkog programa Civilne inicijative u okviru projekta Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

 

Rašireno je vjerovanje da se oštećenje sluha javlja rijetko kod poneke starije osobe. Točno je da osjetljivost sluha starenjem slabi. Česti pratioci oštećenja sluha su potištenost, tjeskoba, ljutitost, usamljenost, socijalna povučenost i izolacija, a svi proizlaze iz novonastalih komunikacijskih uvjeta, kojima se većina osoba koje su izgubile sluh ne može samostalno prilagoditi. Nakon otkrivanja gubitka sluha, osoba je u većoj ili manjoj mjeri suočena s promjenama životnog stila i kvalitete života.

 

Radionica psihološke prilagodbe na slabljenje sluha za starije osobe, namijenjena je starijim osobama s oštećenjem sluha, osobama koje su primijetile da gube sluh, imaju slušno pomagalo ili će ga tek dobiti, ali i članovima njihovih obitelji. Na radionici će zainteresirani građani saznati više o tome kako se nositi s emocijama koje ova životna promjena izaziva i kako kvalitetnije komunicirati s drugima, a uz savjet psihologa, isprobat će I nekoliko logopedskih vježbi koje mogu prakticirati kod kuće.

 

Cilj programa odabranih u sklopu kampanje Civilne inicijative je aktivno uključivanje građana u kreiranje kulturnih i društvenih programa te poticanje produkcijskih i organizacijskih kapaciteta neformalnih civilnih grupa i pojedinaca.