Rijeka, 27. rujna 2019. godine

NAJAVA ZA MEDIJE

 

Vikend radionice urbanog vrtlarenja koje se provode u sklopu projekta Zeleni gradski otoci

Na radionici će građani učiti o kreiranju vertikalnog vrta na balkonu, kompostiranju i sadnji sjemenja

U subotu i nedjelju 28. i 29. rujna 2019. od 15 do 18 sati u Waldorfskoj školi u Rijeci, Društvo prijatelja waldorfske pedagogije organizira vikend radionicu Vertikalni vrtovi. Radionica je dio projekta Zeleni gradski otoci i provodi se uz potporu sudioničkog programa Zeleni val koji provodi Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Kroz projekt se educira učenike, roditelje i zainteresiranu javnost o urbanom vrtlarenju to jest kreiranju zelenih otoka na balkonima i betonskim dvorištima gdje se može uzgajati povrtno i aromatično bilje. Ovo je druga u nizu radionica organizirana zbog velikog interesa građana za temu urbanog vrtlarenja, a vode ju učiteljice Osnovne waldorfske škole; Ivana Keller i Marinka Špodnjak. Radionici se mogu pridružiti odrasli i djeca, sudjelovanje je besplatno, a prijava nije potrebna.

Cilj projekta je educirati učenike, roditelje i zainteresiranu javnost za urbano vrtlarenje koje uključuje; kreiranje vrta na balkonu ili dvorištu, samonavodnjavajuće gredice, vertikalnog vrta; kompostiranje na balkonu ili u malom vrtu; upotrebu sjemenja starih otpornih sorti povrtnih biljaka te upoznavanje tajni biološkog i biološko-dinamičnog vrtlarenja. Gradnjom vertikalnih gredica može se povećati efektivna površina malih vrtova, ozeleniti neugledne zidove dvorišta i stambenih objekata te imati svježu biljnu hranu na svom balkonu bez velikog zauzimanja prostora. Suradnici u projektu su dvije riječke osnovne škole, mjesni odbori Sveti Nikola i Turnić te Grupa solidarne razmjene Pod Učkun – Zapad.