Rijeka, 11. prosinca 2019.g.

 

NAJAVA DOGAĐANJA I POZIV ZA MEDIJE

 

DVODNEVNE RADIONICE ZA DJECU U SKLOPU DNEVNOG BORAVKA U SUSJEDSTVA FUŽINE

 

U susjedstvu Fužine, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture u sklopu programa Dnevnog boravka, u četvrtak, 12. prosinca 2019.g. u 18 sati te u petak, 13. prosinca 2019.g. u 16 sati u Čitaonici Franjo Rački (Vrata 31, Fužine) održat će se Radionice za djecu.

Radionice vode predstavnici Akademije primijenjenih umjetnosti sveučilišta u Beču – Katedre umjetnosti i znanosti koji u Fužinama u sklopu EPK projekta rade na modelu razvoja i podrške alternativnih programa edukacije za djecu i odrasle.

 

Prvoga dana, u četvrtak, studenti Akademije primijenjenih umjetnosti sveučilišta u Beču održat će radionicu izrade fanzina, pomoću crteža, fotografija, printanog materijala, kolaža i teksta.

 

Drugog dana, u petak, studenti će zajedno s djecom istražiti životinje, biljke, gljive, predmete, tradiciju, ljude, legende i mitove Fužina te će različitim likovnim tehnikama izmisliti lokalna čudovišta, duhove i stvorenja iz Fužina, stvarajući vlastite priče.

 

Radionica je namijenjena djeci svih dobi, uz obveznu roditeljsku pratnju za manju djecu. Prijave na radionice nisu potrebne, a djeca sa sobom trebaju ponijeti škare, ljepilo te sve što će im biti potrebno za crtanje i izradu kolaža (poput fotografija, časopisa koji se mogu izrezati ili predmeta koje žele skenirati).

 

Dnevni boravak mjesto je susreta i druženja u svakom od 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, kojim se potiče stvaranje ugodne atmosfere u svakom pojedinom susjedstvu, u prostorima u kojima se i domaći i gosti osjećaju kao kod svoje kućeDnevni boravci 27 susjedstava smišljeni su kao svojevrsni nasljednici lokalnih čitaonica, knjižnica i domova kulture, koji su bili centri okupljanja i druženja, razmjene znanja te općenito kulturnog i umjetničkog života zajednice. Svaki od lokaliteta Dnevnih boravaka u svih 27 susjedstava ujedno je i središnje mjesto informiranja o samom susjedstvu, zajednici i mogućnostima uključivanja u rad, volontiranja i/ili sudjelovanja u aktivnostima programa susjedstava.

 

Programski pravac 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture okuplja susjedstva diljem Primorsko-goranske županije i svako od njih povezuje s jednim susjedstvom iz jedne od 27 zemalja članica Europske unije, u suradnjama i razmjenama iskustava, običaja i svakodnevice. Time razvija dobre međuljudske odnose i stvara atmosferu uživanja u različitosti. Povezivanja i neformalne mreže suradnji zalog su budućih aktivnosti u području kulture koje će se nastaviti i nakon 2020. 27 susjedstava spaja ljude otoka, obale, zaleđa, gorja te samoga grada Rijeke. To su: Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Kampus na Trsatu, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, otok Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Brod na Kupi i Gornji Kuti.