Rijeka, 21. listopada 2019.g.

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

PREDSTAVNICI 45 GRADOVA EUROPSKIH PRIJESTOLNICA KULTURE SASTAJU SE U RIJECI

 

U Rijeku 22. i 23. listopada stižu čelnici projekata iz gradova koji su nosili, ili će nositi, titulu Europske prijestolnice kulture. Sastanak mreže EPK gradova održava se dvaput godišnje i to u gradovima koji će naredne godine biti nositelji ove prestižne titule, te se tako nakon proljetnog sastanka u irskom gradu Galwayu, ovog utorka i srijede susret održava u Rijeci.

 

Delegati iz budućih i prošlih EPK gradova, njih više od 45, ovih dana borave u gradu Rijeci kako bi održali Sastanak mreže EPK gradova. Uz domaćine Rijeku 2020, na sastanak stiže impresivna lista EPK predstavnika iz gradova – bivših prijestolnica kulture: Liverpoola 2008, Stavangera 2008, Pécsa 2010, Turkua 2011, Maribora 2012, Guimarãesa 2012, Marseillea 2013, Pilsena 2015, Monsa 2015, Wroclawa 2016, San Sebastiána 2016, Aarhusa 2017, Leeuwardena 2018, Vallette 2018; kao i gradova koji u ovoj godini nose titulu – Plovdiva 2019 i Matere 2019. Na listi sudionika su se našli i čelni ljudi iz Novog Sada 2021, Timisoare 2021, Esch-sur-Alzette 2022, Kaunasa 2022, Veszpréma 2023, Tartua 2024, Bodøa 2024 te naravno, Galwaya, koji će uz Rijeku 2020. godine nositi titulu Europske prijestolnice kulture.

 

Cilj dvodnevnog sastanka je međusobno dijeljenje znanja i iskustva gradova koje veže ova značajna titula, ali ujedno i prilika za razgovor o izazovima s kojima se susreću u svome radu. “Ova neformalna mreža okuplja EPK gradove koji dijele iskustva i primjere dobre prakse, a iznimno je važna za umrežavanje. Gradu Rijeci je ovo također prilika za promociju svog EPK programa, kao i prilika pokazati kolegama način kako smo se pripremali za projekt koji je uspio promovirati vrijednosti koje i sama Rijeka zagovara – otvorenost, toleranciju i solidarnost”, naglasila je time povodom direktorica partnerstva i komunikacija Rijeke 2020, Irena Kregar Šegota.

 

Delegati će se prvog dana boravka u Rijeci upoznati detaljno s riječkim EPK programom, a posjetit će i izložbu “D’ Annunzijeva mučenica” u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Kao dio veće, kontinuirane izložbe Granice – između reda i kaosa, D’ Annunzijeva mučenica obilježila je  stogodišnjicu d’Annunzijeve okupacije Rijeke te poslala jasnu poruku koja se suprostavlja povijesnom i suvremenom fašizmu. Za goste je predviđen i obilazak kompleksa Benčić, odnosno, budućeg kulturnog centra Art kvarta, kao i posjeta izložbi “Mi nismo kao oni” u MMSU koja tematizira migracije, pojam stranog i drugog.

 

U srijedu, 23. listopada, delegati će obići i 10 Lungomare Art lokacija diljem Kvarnera na kojima će niknuti 11 trajnih umjetničkih radova. Svi umjetnički radovi tiču se određenih posebnosti samog mjesta u kojem se postavljaju, a ideja vodilja je koncentrirati se na posebnost koja je važna lokalnoj zajednici, a koja u određenoj mjeri povezuje i baštinu i sadašnji trenutak. Na ovaj način, uz programski pravac Lungomare Art Europske prijestolnice kulture suvremena umjetnost izlazi iz muzeja i susreće se s lokalnim zajednicama stvarajući novu kulturno-umjetničko-turističku rutu. Drugi dan sastanka predviđen je i za radionice o jačanju kapaciteta EPK gradova te stvaranju održivih suradnji, a delegati mreže posjetit će i Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca.