U petak, 21. veljače u Zvončarskoj muzejskoj zbirci u Rukavcu (Rukavac 60, Matulji) od 18 do 24 sata, kao predprogram festivala Zvona su spona, susjedstva Matulji Europske prijestolnice kulture, održavat će se program Škola znanja i vještina.

U Školi znanja i vještina bit će dostupan uvid u ona znanja potrebna za mobilizaciju zajednice, kako se to za vrijeme pusta na području Općine Matulji događa iz godine u godinu, a i uvid u alate kojima se stvara atmosfera. Tradicijom se smatra ono znanje koje se kroz godine skupljalo na ovim područjima, a koje je potrebno osvijestiti. Zbog toga je Škola znanja i vještina osmišljena kao edukativna platforma tj. svojevrsna ‘učionica’ iz područja primijenjenih umjetnosti, scenografije, lutkarstva, ali i kulturnog menadžementa, inspirirana tradicijom i samom zajednicom koja živi na prostoru Općine Matulji.

Program Škole znanja i vještina počinje multimedijalnim performansom Rog, tanac šumskeh duhi i zvonci, a nastavlja se raznorodnim sadržajem kroz koji će posjetitelji svih generacija, bez prethodne najave, biti vođeni i moći sudjelovati, istraživati i kreativno stvarati.
Posjetitelje očekuju glazbeni programi Črni i beli piski kod živjenje i meh, Kad zasope trještinka te program manjinske zajednice – Rusina i Ukrajinaca. Tu su i folklorni programi Tanac po nekadajnu i Zatancajmo zakantajmo kako su nas vadili, izložbe Zvončar u fokusu, Zvončari kroz pinel i Češko hrvatska zemja kroz ruke umjetnika keramike, eno-gastro programi Jarbola – vino zvonejskeh njiv, Nekadajna pusna umjetnost na pijate i Kako se zlati belica, kako teče medica, prezentacija Zvončarska tradicija kroz besedu zvončari te niz majstorskih radionica: Prsti ki vrte rožice od karti, Češka i hrvatska bukaleta za zibrat po gušte, Stoljetni glas batića kada se delaju zvonci, Novi život stareh materijali, Maškare ča moru maškare, Ti neznaš da san naćas va maškarah bil te majstorska radionica i otvaranje škole pojki po starinski Još je vavek lepa naša stara pojka.

Cjelokupno događanje završit će zajedničkom plesnom radionicom Tanac ki more i nemore.

Ulaz je slobodan i svi su dobrodošli!

Zvona su spona festival je susjedstva Matulji Europske prijestolnice kulture, koji će se održavati od 21. do 25 veljače 2020.g., a u kojem sudjeluju dvadeset i dva mjesna odbora Općine Matulji i udruge Općine Matulji te 10 zvončarskih grupa s UNESCO-ve liste nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Vizuali