Rijeka, 25. listopada 2019.g.

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

 

 

STRANI MEDIJI U DVODNEVNOM POSJETU RIJECI – EUROPSKOJ PRIJESTOLNICI KULTURE 2020.  

 

U Rijeci od jučer boravi deset njemačkih novinara čija je posjeta uvod u jednogodišnji program koji za cilj ima popratiti događanja riječkog projekta Europske prijestolnice kulture za godinu 2020.

 

U dvodnevnu posjetu Rijeci stiglo je deset njemačkih novinara koji se bave kulturom te je njihovim dolaskom započeo niz aktivnosti u organizaciji Njemačkog kulturnog foruma za centralnu i istočnu Europu, usmjerenih na praćenje i dokumentiranje programa koji će se odvijati sljedeće godine u Rijeci, kada grad bude nosio titulu Europske prijestolnice kulture.

 

U Rijeku su stigli: Alena Wagnerová-Köhler (Neue Zürcher Zeitung, Kulturzeitschrift Literární noviny), Cord Aschenbrenner (Süddeutsche Zeitung), Achim Engelberg (Neue Zürcher Zeitung, Der Freitag, Blätter für deutsche und internationale Politik), Sigrid Hoff (RBB Kulturradio), Eva Steinlein (NDR Kultur, Tagesschau), Ilka Desgranges (Saarbrücker Zeitung), Hubert Wolf (Westdeutsche Allgemeine Zeitung), Conrad Lay (Deutschlandfunk), Ute Büsing (RBB Inforadio/Kultur), Hanns-Christoph Koch (3sat Kulturzeit) i Gregor Mayer (Deutsche Presse-Agentur).

 

U obilazak grada novinare je jučer, 24. listopada, povela prof. Angela Ilić s minhenskog Instituta za njemačku kulturu i povijest Jugoistočne Europe na Sveučilištu Ludwig-Maximilian, a posjetili su također Državni arhiv i Sveučilišnu knjižnicu te se susreli s pročelnicom Odjela za germanistiku pri Filozofskom fakultetu, dr. Petrom Žagar-Šostarić, knjižničnom savjetnicom, Leom Lazzarich, kao i s prof. dr. Borisom Dudašom te predsjednikom Studentskog zbora, Marko Berberovićem i ostalim studentima.

 

Danas su se novinari susreli s pročelnikom Odjela za kulturu Grada Rijeke, Ivanom Šararom, a nakon toga upoznaju i tim RIJEKE 2020 uz prezentaciju projekta. Tijekom popodneva njemački će novinari posjetiti učenike i profesore Gimnazije Andrija Mohorovičić, te obići Muzej grada Rijeke gdje će ih dočekati ravnatelj Muzeja, dr. Ervin Dubrović i prof. dr. Irvin Lukežić.

 

Ova prva studijska posjeta njemačkih novinara prva je u nizu aktivnosti koje će Njemački kulturni forum za centralnu i istočnu Europu provoditi u Rijeci. Tako će se od svibnja do listopada 2020. godine održati literarni rezidencijalni program za jednog njemačkog pisca ili novinara koji će kroz šest mjeseci pratiti EPK događanja i pisati o gradu. Odabrani pisac/novinar u tom periodu aktivno će sudjelovati u kulturnom životu gradu te kroz svoje tekstove obraditi teme zajedničke kulture i povijesti. Njemački kulturni forum za centralnu i istočnu Europu ovakvim tipom rezidencija želi promicati interkulturalni dijalog i široj javnosti približiti zajedničko kulturno nasljeđe Nijemaca i njihovih susjeda, posebno na onim područjima gdje su nekoć živjeli (ili još žive) upravo Nijemci.

 

Također, odabranom piscu/novinaru će se u lipnju i srpnju 2020. godine pridružiti i filmska ekipa koja će snimati film o rezidenciji, gradu Rijeci i EPK programu, dok bi premijera dokumentarca trebala biti održana koncem iste godine u Rijeci i Berlinu.