Rijeka, 12. prosinca 2019.g.

NAJAVA DOGAĐANJA I POZIV ZA MEDIJE

 

 

SUSJEDSTVA KAMPUS, TURNIĆ-MLAKA I LOVRAN EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE

OVOG PETKA NUDE RAZLIČITA DOGAĐANJA

 

 

U petak, 13. prosinca 2019.g. u 10 sati ispred dekanata na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci (Sveučilišna avenija 4, Rijeka), u susjedstvu Kampus, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, održat će se otvorenje izložbe posvećene projektu “Riječke studentske godine 1968.-1971.”

Autori izložbe dolaze s Odsjeka za povijest pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, a projekt želi upoznati sve zainteresirane o riječkim studentskim prilikama u periodu 1968.-1971. godine, podignuti svijest o vrlo važnom aspektu studentske povijesti te prezentirati do sada nepoznatu arhivsku građu.

 

 

Također u petak, 13. prosinca 2019.g. u 18 sati susjedstvo Turnić-Mlaka organizira izložbu “Istrebljivač”. U parku Nebodera Svjetlosti (Čandekova 8, Rijeka) izlažu se, kako sam autor navodi, “do istrebljenja” izvorni printevi Dragana Karla Došena. Printeve će svi zainteresirani moći besplatno ponijeti sa sobom.

 

 

Usto, u petak 13. prosinca 2019.g. u susjedstvu Lovran, u Kući Lovranskega Guca – gradskoj kuli (Trg slobode 1, Lovran) u 20 h održat će se glazbeno literarni cabaret po domaću. Izvodit će se, kako navode nositelji inicijative Udruga Interval, poeti, kancone, škerci i monade, a sve su to – makakade.

U programu sudjeluju: Neven Barac, Nino Bjelac, Duško Jeličić Dule, Silvana Jeličić, Edi Lazarić, Marko Žele i gosti iznenađenja, uz Trio Katastrofa, Bonacu i Lumberbend.

 

Programski pravac 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture okuplja susjedstva diljem Primorsko-goranske županije i svako od njih povezuje s jednim susjedstvom iz jedne od 27 zemalja članica Europske unije, u suradnjama i razmjenama iskustava, običaja i svakodnevice. Time razvija dobre međuljudske odnose i stvara atmosferu uživanja u različitosti. Povezivanja i neformalne mreže suradnji zalog su budućih aktivnosti u području kulture koje će se nastaviti i nakon 2020. 27 susjedstava spaja ljude otoka, obale, zaleđa, gorja te samoga grada Rijeke. To su: Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Kampus na Trsatu, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, otok Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Brod na Kupi i Gornji Kuti.