U petak, 18. prosinca 2020.g. od 12.00 do 17.00 sati u susjedstvu Pehlin, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, održat će se program pod nazivom „Zajedno u različitosti“. Pehlin, riječka četvrt s dugom povijesti periferije, danas je najprepoznatljiviji kao multikulturalna zajednica. Uz hrvatsko stanovništvo, ovdje žive i svoje kulturne specifičnosti njeguju brojne druge zajednice poput Roma ili Čeha.

Program susjedstva Pehlin objedinjava različitosti sa željom da se potakne međusobno upoznavanje i bolje razumijevanje onih koji tamo žive, ali i onih koji će Pehlin tek posjetiti. Uslijed pandemijskih okolnosti program se prilagodio i počinje idejom o zdravlju čovjeka i prirode odnosno pehlinskim nomadskim hodanjem. U nastavku programa Češka beseda svojim će aktivnostima ‘spasiti’ božično raspoloženje i Danom otvorenih vrata Češkog doma na Pehlinu prezentirati različite sadržaje, a kreativna sekcija „A je to“ demonstrirat će izradu čeških pernika. Drugim riječima, Pehlin će preplaviti miris medenjaka.

Program se održava i u virtualnom prostoru, na Facebook stranici Penzići Rijeka, gdje Mali Kosićev (Ivan Rudanović) u petak priređuje čakavski šušur, a na istom mjestu svoj će doprinos programu susjedstva  dati i KUD Pehlin Kings, prateća plesna skupina legendarnog benda Pehlin Kings.

Sudjelovanje u programu „Zajedno u različitosti“ u potpunosti je besplatno, uz poštivanje svih važećih mjera i preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se posjetitelji i sudionici pri okupljanjima pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.

 

Pehlinsko nomadsko hodanje i razgovor o Pehlinu budućnosti

U petak u 12.00 sati u dvorištu Doma kulture Pehlin (Minakovo 30, Rijeka) započet će okupljanje šetača kako bi zajedno krenuli u Pehlinsko nomadsko hodanje. U skladu sa svim važećim epidemiološkim mjerama sudionici će biti razdijeljeni u manje grupe, uz držanje neophodne distance i obavezno ispravno nošnje maski.
Tijekom hodanja sudionici će se zaustaviti na vidikovcu s kojeg se vidi cijeli Pehlin te će se uz pomoć urbanističkih karti razgovarati o vrlo aktualnom prijedlogu novog urbanističkog plana Rujevice.

Naime, u potpunosti svjesni trenutne situacije, susjedstvo Pehlin i razdragano društvo Mjesnog odbora Pehlin i Matice umirovljenika Rijeka osmislili su program namjenjen svim dobnim skupinama – rekreativno nordijsko hodanje, koje kad se izvodi na Pehlinu dobija svoj nomadski karakter. Osim brige o sebi i svom tijelu u pehlinsko nomadsko hodanje ubraja se i briga o okolišu. Tako hodači uvijek u svoje šetnje, koje se i inače održavaju tijekom godine, uvedu i ekološke aktivnosti. Razlog tomu je što Pehlin kao lokalitet spada u zelenu zonu grada kroz koji su isprepletene staze i šetnice kojima se može lutati pehlinskim šumama i šumarcima, a za koje se može reći da su zelena pluća Rijeke. Šetnja traje do 13.30 sati.

 

Dan otvorenih vrata Češke besede

Od 14.30 sati do 17.00 sati  u Češkom domu T. G. Masaryka (Ćićarijska ulica 20, Rijeka) održat će se Dan otvorenih vrata Češke besede.

Svi zainteresirani moći će razgledati prigodnu izložbu posvećenu dugogodišnjem djelovanju Češke besede „Tradicijski predmeti“. Radi se o etno izložbi, uz prezentaciju izrade tradicionalnog slatkiša pernika (medenjaka) i demonstracije njihovog ukrašavanja. Svim posjetiteljima tom će prigodom, od strane članova Kreativne skupine „A je to“, koja aktivno radi na očuvanju tradicionalnih čeških običaja, biti uručen tajni recept pernika, kako bi unatoč nepovoljnim okolnostima u svojim domovima ipak imali božićni ugođaj s mirisom medenjaka.

Češka beseda udruga je koja djeluje u okviru Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, koji je nepolitička, samostalna organizacija dobrovoljno udruženih Čeških beseda, škola, klubova i pojedinaca, a okuplja 30 čeških beseda razasutih po čitavoj Hrvatskoj.

 

Online program na Facebook stranici Penzići Rijeka

Na Facebook stranici Penzići Rijeka dan susjedstva Pehlin imat će svoj online program.
Od petka će se tamo predstaviti čakavska poezija Ivana Rudanovića, inače znanog kao Mali Kosićev, po kući u kojoj je rođen. Radi se o jednom od iznimnih poznavatelja Riječke povijesti, čakavskog jezika i naravno Pehlina. Zaljubljenik je u običaje svoga kraja, dugi niz godina je predsjednik Karnevalske grupe Pehinarski feštari te je prvi predsjednik Saveza karnevalskih udruga Rijeke. Aktivan član vijeća MO Pehlin sada je predsjednik pododbora za kulturu, tajnik je Ogranka Matice Hrvatske Viškovo te član Čakavskog sabora Ronjgi.

Također na Facebook stranici Penzići Rijeka, svoj će doprinos dati i KUD Pehlin Kings, prateća plesna skupina legendarnog benda Pehlin Kings, a sve u organizaciji Vijeća romske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije te udruge EU-Rom.

Nositelji inicijative susjedstva Pehlin su Mjesni odbor Pehlin, Češka beseda Rijeka, Vijeće romske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, Udruga EU-ROM, Osnovna škola Pehlin i Matica Umirovljenika grada Rijeke.

Europsko susjedstvo s kojim dijele iskustva su Timișoara 2021, Solidart i Kazališni kolektiv Basca iz Rumunjske.

 

 

U nastavku, za predstavnike medija koji će pratiti događanje, dostavljam više informacija o programu i sudionicima dana susjedstva Pehlin EPK „Zajedno u različitosti“.

 

O PROGRAMU I SUDIONICIMA

Različitosti klasterirane po riječkim kvartovima najvidljivije su u izoliranoj situaciji Pehlina, kao i u odnosu sugrađana prema tom dijelu grada poimajući ga dalekim i izdvojenim dijelom. U Rijeci danas još uvijek svjedočimo o nevidljivim granicama grada koje i “prišlići” brzo nauče i počinju prepoznavati.

Problem kvalitete i osnovnih životnih uvjeta, infrastrukture grada, urbanizma i kulture problem je svih građana ovog grada, ne samo onih koji žive u Pehlinu.

Pehlinska inicijativa i program “Zajedno u različitosti” program je poticanja razumijevanja i tolerancije u društvu sa željom da se potakne međusobno upoznavanje i bolje razumijevanje onih koji tamo žive ali i onih koji će Pehlin tek posjetiti.

Pehlin je riječka četvrt koja je imala dugu povijest periferije prije nego je rastom Rijeke postala dijelom grada. Ono po čemu je Pehlin danas najprepoznatljiviji jest multikulturna zajednica koja obitava na ovom području. Uz lokalno hrvatsko stanovništvo ovdje žive, i svoje kulturne specifičnosti njeguju, zajednica Roma i Čeha. Pehlin baštini bogatu tradiciju karnevalskih grupa.

Nordijsko hodanje vrsta je rekreacijskog sporta, pri kojem se hodanje podržava upotrebom dvaju štapova koji se koriste u ritmu koraka. Tim načinom hodanja osim uobičajenog hodanja pomicanjem gornjeg dijela tijela produbljuje se disanje i torakalni dio tijela postaje aktivan tijekom šetnje. Riječ je o aktivnosti u kojoj mogu sudjelovari sve dobne skupine, a nije vezana uz godišnje doba te je moguće prakticirati je bilo kada i bilo gdje. Pehlinsko Nomadsko hodanje hodanje je kojim se osim o svom zdravlju svi hodači brinu i o zdravlju prirode provodeći različite ekološke akcije.

Jedan od punktova kojim će hodači proći je i lokacija s koje najbolje vidi Pehlin te će se porazgovarati o „Pehlinu budućosti“ i predloženom urbanističkom planu.

Nositelj ovog dijela programa je Mjesni odbor Pehlin te Matica umirovljenika grada Rijeke.

Matica umirovljenika Rijeke dio je Matice umirovljenika Hrvatske. Pod okriljem Matice umirovljenika Rijeke, na području grada djeluje deset klubova umirovljenika i starijih osoba – Centar, Trsat, Krimeja, Podvežica, Srdoči, Škurinje, Drenova, Kantrida, Pehlin i Turnić. Osnovna joj je djelatnost okupljanje umirovljenika i osoba treće životne dobi, briga i skrb za potrebite. U suradnji s Gradom Rijeka provodi niz programa namijenjenih osobama treće životne dobi.

Izložba o osnutku i djelovanju Češke besede koja je jedna od najaktivnijih udruga nacionalnih manjina na Kvarneru kroz svoje  djelovanje njeguje bogatu kulturnu tradiciju, koju će predstaviti u sklopu programa Dana susjedstva Pehlin, izložbom tipične i tradicionalne predmete vezanih uz češke običaje, poput nošnji, keramike, kristala, vozemboucha.

Kreativna skupina „A je to“ prezentirat će ukrašavavanje tradicionalnih slatkiša pernika (medenjaka) koji se, osim kao slastica koriste i kao ukras za božićno drvce. Budući da zbog okolnosti i epidemioloških mjera degustacija ovih slatkiša neće biti moguća, domaćini će opisati i zainteresiranima podijeliti recept kako bi se i sami okušali u pripremi pernika u vlastitim domovima.

Češka beseda Rijeka osnovana je 1994. godine kao prva od novoosnovanih čeških udruga nakon domovinskog rata u Hrvatskoj. Broji 140 članova i djeluje u okviru Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj. U okviru riječke besede danas djeluje šest skupina: zbor ”Nostalgija”, dramska skupina, folklorne skupine “Dospjeli“ i “Raček”, plesna skupina “LIW “ (Lost In Wonderland) te kreativna skupina“A je to”, koja je osnovana 2019.g. i aktivno radi na očuvanju nekih tradicionalnih čeških običaja, a uz to izrađuje rekvizite za ostale skupine.

Češki dom T. G. Masaryka u Rijeci svečano je otvoren 19. rujna 2009., prilikom proslave 15. godišnjice osnutka Češke besede Rijeka, a u prisutnosti više od 300 gostiju i uzvanika iz Češke i Hrvatske. U suterenu su garderobe, knjižnica, prostorija za nošnje, prostorija za pranje i peglanje rublja, dvije čajne kuhinje, sanitarni čvor, skladišta, restoran i velika kuhinja te sala za probe. U prizemlju je velika dvorana sa pozornicom, sanitarni čvor za invalide, klupska prostorija i ulazna hala – izložbeni prostor. Na katu su spavaonice i sanitarni čvorovi – hostel, koji je otvoren radi mogućnosti samofinanciranja rada Besede.

Gost susjedstva Pehlin, pjesnik i kazivač čakavštine gospodin Ivan Rudanović – online je program susjedstva Pehlin kojim se predstavlja bogato stvaralaštvo gospodina Rudanovića inače znan kao Mali Kosićev i jedan od iznimnih poznavatelja Riječke povijesti, čakavskog jezika i naravno Pehlina.
Ivan Rudanović rođen na Pehlinu u Pletencima 07.12.1949. Osmogodišnju školu započinje na Pehlinu a završava u Rijeci. Brodograđevnu industrijsku školu završava i zapošljava u Brodogradilištu 3.maj. Kasnije se zapošljava u Bimontu i tu ostaje do umirovljenja. Zaljubljenik u običaje svoga kraja dugi niz godina je predsjednik KG Pehinarski feštari, te je prvi predsjednik Saveza karnevalskih udruga Rijeke. Aktivan član vijeća MO Pehlin sada je predsjednik pododbora za kulturu. Tajnik je Ogranka Matice Hrvatske Viškovo, te član Čakavskog sabora Ronjgi. Bavi se pisanjem i to samo čakavice te se potpisuje kao Mali Kosićev po kući u kojoj je rođen.

KUD Pehlin Kings prateća je plesna skupina legendarnog benda Pehlin Kingsima.