Rijeka, 20. studenog 2019.g.

NAJAVA DOGAĐANJA I POZIV ZA MEDIJE

 

PREDSTAVLJANJE PRVOG BROJA FANZINA BALKONSKE NOVINE, APLIKACIJE URBAN AR I

MINI ZELENE KNJIŽNICE SUSJEDSTVA ŠKURINJE EPK

 

U četvrtak, 21. studenog 2019.g. u 18 sati u prostoru Mjesnog odbora Škurinje (Save Jugo Bujkove 44, Rijeka) održat će se predstavljanje prvog broja fanzina Balkonske novine, aplikacije Urban AR te mini zelene knjižnice, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture – susjedstva Škurinje, čije aktivnosti provodi Udruga za urbanu regeneraciju Kuraž.

 

Na događanju će biti predstavljen prvi broj gerilskog uličnog kvartovskog fanzina, nastalog pod geslom Balkonske novine.

Fanzin je tiskan risografskom tehnikom te predstavlja inovativan iskorak u mikrolokalno kvartovsko novinarstvo. Na predstavljanju će se moći saznati sve o načinu uključivanja, sljedećim brojevima fanzina, otvorenoj formi i kreativnim mogućnostima.

 

Također, bit će predstavljena i aplikacija kvARt odnosno njena engleska varijanta Urban AR.

Riječ je o prototipu jednostavnog mobilnog alata baziranog na mogućnostima tehnologije proširene stvarnosti, uz pomoć koje svatko s odgovarajućim mobitelom može jednostavno vizualizirati različite komunalne i urbanističke ideje za uređenje naselja i svakodnevnog ambijenta. Aplikaciju će biti moguće preuzeti u Google Play Storeu, a priprema se i iOS varijanta.

 

Usto, bit će predstavljen i početni fond lokalne male knjižnice, koja će biti fokusirana na tzv. zelene teme, teme održivog razvoja, urbanizma i sl. Predstavit će se ujedno i koncept malih lokalnih portunskih knjižnica koje svatko može samostalno organizirati u svom portunu.

 

Ove projekte kroz javne potrebe u kulturi i javne potrebe u tehničkoj kulturi podržala je Primorsko-goranska županija, a aktivnosti su dio programa susjedstva Škurinje, jednog od 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

 

Programski pravac 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture okuplja susjedstva diljem Primorsko-goranske županije i svako od njih povezuje s jednim susjedstvom iz jedne od 27 zemalja članica Europske unije, u suradnjama i razmjenama iskustava, običaja i svakodnevice. Time razvija dobre međuljudske odnose i stvara atmosferu uživanja u različitosti. Povezivanja i neformalne mreže suradnji zalog su budućih aktivnosti u području kulture koje će se nastaviti i nakon 2020. 27 susjedstava spaja ljude otoka, obale, zaleđa, gorja te samoga grada Rijeke. To su: Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Kampus na Trsatu, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, otok Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Brod na Kupi i Gornji Kuti.