U susjedstvu Kampus, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, do 1. ožujka odvija se besplatna majstorska radionica izrade suhozida, namijenjena svim uzrastima, koju pohađa ukupno 80-ak građana koji su se odazvali pozivu susjedstva Kampus i RIJEKE 2020.

Radionica, koja je dio projekta I am not a robot, umjetnika Darka Fritza, provodi se svakodnevno od 10 do 17 sati na Sveučilišnom Kampusu na Trsatu, pod vodstvom mentora iz udruge 4 grada Dragodid. Najvidljiviji dio projekta je sanacija trenutno zapuštene površine uz zgradu Građevinskog fakulteta, kroz sadnju nove vegetacije uz, naravno, očuvanje već postojeće.

Ovaj umjetnički rad izvodi se na poseban način, u formi malog parka: vizualno umjetnički oblikovane hortikulture s uređenim okolišem, pri čemu sadnice bilja ispisuju veliki tekst I am not a robot, a sve se izrađuje od organskih i neorganskih materijala, kakvi su uobičajeni u oblikovanju parkova.

Osim 80-ak prijavljenih građana, u izradi umjetničkog rada sudjeluju i studenti, a organizacija vrta i sadnja biljaka lozice i lavande koje odgovaraju lokalnoj klimi, obavlja se uz superviziju krajobraznih arhitektica iz riječkog komunalnog društva Čistoća.

Park će služiti studentima, profesorima, stručnim suradnicima, ostalim zaposlenicima i gostima Sveučilišta u Rijeci, ali i stanovnicima Rijeke svih uzrasta, posebno okolnih gradskih četvrti Trsat, Vojak, Krimeja, Gornja Vežica i Podvežica.

Darko Fritz je umjetnik, istraživač, kustos suvremene i medijske umjetnosti, grafički dizajner i oblikovatelj izložbi, koji na Kampusu Sveučilišta u Rijeci boravi u sklopu rezidencijalnog programa Vitamin D, u okviru 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture.
Vitamin D podrazumijeva boravak umjetnika na određenoj lokaciji, koji postaje privremeni sugrađani izvan glavne turističke sezone te uobičajenih kulturnih i umjetničkih ruta, uz direktan rad sa stanovnicima susjedstva i otvaranje tema specifičnih za određenu lokaciju. Fritz u svom radu kritički prati razvoj tehnologije koja mijenja društvo te ostvaruje niz projekata u netipičnim medijima i u javnom prostoru.

Na sljedećoj poveznici nalaze se fotografije koje možete koristiti: https://app.box.com/s/ct02qt88ppxcmx1eigqk1bmop9fylo7b