Rijeka, 25. listopada 2019. godine

NAJAVA ZA OBJAVU U MEDIJIMA

 

Uljepšavanje platoa Robne kuće Gornja Vežica – akcija sadnje voćki i aromatičnog bilja u sklopu programa Zeleni val

 

U nedjelju 27.10.2019. od 11 do 16 sati na platou ispred Robne kuće Gornja Vežica (Ulica Braće Stipčića 2) nastavljaju se aktivnosti projekta Jestivi grad Gornja Vežica kojim se uređuje područje platoa. Uređenje platoa provodi Grupa solidarne razmjene Rijeka-Istok uz potporu sudioničkog programa Zeleni val koji se provodi u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

 

Prva akcija uređenja platoa održala se u lipnju ove godine, kada su građani oslikali zidove i uredili žardinjere. Kako bi plato zajedničkim snagama učinili još ljepšim i ugodnijim mjestom za svakodnevni boravak, članovi grupe građana Rijeka-Istok u nedjelju će ozeleniti žardinjere na platou, saditi voćke i cvijeće te začinsko i aromatično bilje. Građani na platou planiraju napraviti tri tematska vrta – šumski, aromatični i ukrasni. Materijali za sadnju su osigurani, a građane koji se žele uključiti u akciju moli se da donesu rukavice i alat (krampove, motike, vile, lopate, lopatice, rukavice, kante za zalijevanje). Za sve sudionike koji će u nedjelju sudjelovati u sadnji bit će osigurani ručak i piće.

 

Grupa solidarne razmjene Rijeka-Istok pokrenula je projekt Jestivi grad Gornja Vežica kako bi plato ispred Robne kuće Gornja Vežica pretvorili u mjesto susreta lokalnog stanovništva, mjesto na kojem se građani zajednički brinu o posađenim povrtnicama, voćkama, cvjetnim gredicama i ukrasnom bilju. Već nekoliko godina na platou građani iz Rijeke-Istok redovito organiziraju eko tržnicu Eko Vežica na kojoj se od hrvatskih OPG-ova s ekološkim certifikatom mogu kupiti domaći i kvalitetni proizvodi. Članovi GSR Rijeka – Istok uređenje platoa organizira u suradnji s Mjesnim odborom Gornja Vežica i Osnovnom školom Gornja Vežica u čijem školskom dvorištu se nalazi permakulturni školski vrt.

 

Cilj programa Zeleni val Rijeke 2020 je aktivno uključivanje građana u ozelenjavanje gradskih veduta, poboljšanje mikroklime, održivosti i bioraznolikosti te razvoj ekološke svijesti, kroz edukativne programe i akcije u javnom gradskom prostoru.