Jedna od najvažnijih predstavnica suvremenog europskog teatra, belgijska umjetnička skupina Needcompany u Rijeci priredila vrhunski umjetnički doživljaj.

Predstavom „Koncert benda koji gleda u krivom smjeru“, izložbom „18 videa“ i uvodnim

razgovorom o iskustvu gledanja predstava belgijske umjetničke skupine Needcompany, u Rijeci je u subotu započeo Needcompany festival koji će trajati do petka 6. ožujka. Festival se održava u sklopu Europske prijestolnice kulture pod okriljem programskog pravca Doba moći koji se bavi ne samo poviješću Europe i Rijeke nego i sadašnjošću te specifičnom pozicijom umjetnosti u odnosu na moćne sile destrukcije i konstrukcije.

Razgovorom do boljeg razumijevanja skupine Needcompany

Program festivala započeo je uvodnim razgovorom kojem je cilj bio uvesti publiku u iskustvo gledanja i promišljanja o suvremenom kazalištu i predstavama skupine Needcompany.

U tom su uvodnom dijelu festivala sudjelovali Jan Lauwers, osnivač i voditelj belgijske umjetničke skupine Needcompany, Nina Violić, nagrađivanja kazališna i filmska glumica, dramska prvakinja HNK u Zagrebu, Agata Juniku, teatrologinja i docentica na Odsjeku za dramaturgiju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, kazališni kritičar Igor Ružić i kazališni redatelj Ivan Plazibat koji je pohađao –  Venice Biennale Theatre Workshop Jan Lauwers 2015. Razgovor je moderirala Nataša Antulov, dramaturginja u HNK Ivana pl. Zajca koja radi i kao redateljica, dramaturginja i autorica na raznim kazališnim i filmskim projektima.

Sudionici su govorili o iskustvu gledanja predstava koje prelaze granice i pritom miješaju različite izričaje, odnosno kazalište, ples, video umjetnost i glazbu. Bilo je riječi i o nekim specifičnostima ove belgijske trupe kao što su višejezičnost, ali i ispreplitanje intimnog i političkog odnosno privatnog i javnog aspekta života i javnog djelovanja. Središnje pitanje razgovora bilo je kako otvoriti sva čula za neobičnu estetiku, novu poetiku, kako uživati u neočekivanom, šokantnom, pa čak i odbojnom što su sve karakteristike umjetničkog djelovanja ovih intrigantnih i ni po čemu običnih umjetnika.

Kustosica i povjesničarka umjetnosti Ivana Meštrov i voditeljica programskog pravca Slatko i slano Rijeke 2020, Morana Matković uvele su posjetitelje u izložbu „18 videa“ koja je postavljena u prostoru DeltaLaba, u prizemlju zgrade na riječkoj Delti. Riječ je o izložbi dviju autorica, Grace Ellen Barkey, suosnivačice umjetničke skupine Needcompany i Lot Lemm koja se skupini priključila 1993. godine. Njih dvije poznate su pod umjetničkim imenom Lemm&Barkey, a ova se njihova izložba sastoji od šest videoinstalacija koje na specifičan način predstavljaju rad skupine Needcompany. Umjetnice su u svom radu angažirane u traženju radikalnih slika. Izložba ostaje otvorena do 6. ožujka.

Sljubljivanje tragedije i zabave u snažnoj izvedbi o trudu umjetnika

U večernjim satima prvog dana festivala publika je imala priliku pogledati i prvu izvedbu – „Koncert benda koji gleda u krivom smjeru“ Maartena Seghersa.

Predstava, čiji je Saghers redatelj i jedan od glumaca, a koja je odigrana u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, donijela je temu truda koji je nužan, portretirajući skupinu zapadnjačkih umjetnika koji beskonačno trče dalje.

„Tragam za možebitnom tragedijom u pokušajima pop glazbenika da komuniciraju i umjetnika da ih se čuje. Ovdje se sljubljuju tragedija i zabava. Ne očekuje se da budu usklađeni; oni ne postoje jedno bez drugog. Izvođenje pop glazbe metafora je za ljudskost, društvo, sljubljivanje i zajedništvo (ili barem težnju i pokušaj da se to ostvari) ili poteškoće koje proizlaze iz okupljanja ljudi. Ovaj metaforički potencijal čini glazbu i zvuk političkim i narodnim djelovanjem. Urođeni optimizam zabave tragedija je neopaženog poetskog i političkog značaja“, kaže Saghers o predstavi. Uz njega koji glumi gitarista i pjevača, u istoj je ulozi i Rambout Willems dok se Nicolas Field našao u ulozi bubnjara.

Još dvije predstave u sklopu festivala Needcompany festivala

Festival Needcompany nastavlja se u Rijeci još dvjema predstavama„Sve što je dobro“ i „Zauvijek“.  Prvotna igra u dva termina – 3. i 4. ožujka, u HNK Ivana pl. Zajca s početkom u 19:30 sati. Riječ je o predstavi koja je kreirana za EPK program, a nastala je u koprodukciji RIJEKE 2020 u partnerstvu s HNK Ivana pl. Zajca, skupine Needcompany i njihovih partnera.

Festival se zatvara predstavom „Zauvijek“ autorice i koreografije Grace Ellen Barkey, a ova se završna izvedba održava u HNK Ivana pl. Zajca 6. ožujka.

Ulaznice za predstave mogu kupovatii preko online sustava Eventim, u HNK Ivana pl. Zajca, u RiHubu (Ivana Grohovca 1a), a sat vremena prije početka predstave dostupne su na blagajni kazališta. Za one koji kupe 8 ili više ulaznica, popust je 30%. Za studente i umirovljenike popust je 40%.