Rijeka, 25. studeni 2019. godine

NAJAVA ZA MEDIJE

 

Radionica izrade hotela za pčele i predavanje o kućnom kompostiranju

 

U utorak 26. studenog 2019. u 17 sati u Osnovnoj waldorfskoj školi (Zametska ul. 6) u Rijeci, održat će se zadnje ovogodišnje zeleno događanje u sklopu projekta Zeleni gradski otoci koji provodi Društvo prijatelja waldorfske pedagogije, a održava se uz potporu sudioničkog programa Zeleni val Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

 

Kako kompostirati u kući ili stanu i reciklirati sav biološki otpad kućanstva, zainteresiranima će otkriti Mladen Mladenović, mag.ing.aedif. koji će održati predavanje o LAB (pred) kompostiranju. Biološki otpad u kućanstvima čini u prosjeku polovicu ukupnog otpada, a danas se koriste razne vrste kompostera u dvorištu ili na balkonu. U gradovima, stanovima i na balkonima teško je reciklirati sav kućni otpad, a kuhana i prerađena hrana se ne kompostira.

 

Ivana Keller, mag.ing.agr. će voditi praktičnu radionicu izrade upotrebljivog hotela za solitarne pčele.

Svoje ime solitarne, samotarke ili samice dobile su po tome što se te pčele ne roje, ne žive u društvima u košnici, nemaju maticu, nego sve rade same kao jedinke. Jedna solitarna pčela ima učinak oko 120 pčela medarica, upravo su zato jako važne za oprašivanje.

 

Na radionicu izrade hotela pčelama možete se prijaviti do ponedjeljka 25.11. 2019. na mail info@waldorf-rijeka.hr

 

Cilj programa Zelenog vala Rijeke 2020 je aktivno uključivanje građana u ozelenjavanje gradskih veduta, poboljšanje mikroklime, održivosti i bioraznolikosti te razvoj ekološke svijesti, kroz edukativne programe i akcije u javnom gradskom prostoru.