NAJAVA FESTIVALA ZVONA SU SPONA SUSJEDSTVA MATULJI EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE

U srijedu, 19. veljače 2020.g. u 10.00 sati u RiHubu (Ivana Grohovca 1a, Rijeka)održat će se konferencija za medije na kojoj će biti najavljen festival susjedstva Matulji, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, pod nazivom Zvona su spona.

Na konferenciji za medije sudjeluju:

  • Marina Medarić, zamjenica županaPrimorsko-goranske županije
  • Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke
  • Eni Šebalj, zamjenica načelnika Općine Matulji
  • Dunja Matić Benčić, koordinatorica programa 27 susjedstava RIJEKE 2020
  • članovi tima susjedstva Matulji Europske prijestolnice kulture:Đeni Šamanić, Edo Ciceran, Sabina Frlan Vujović i Petra Ćulibrk
  • Mauro Viskočil, predstavnik Zvončarske grupe Vlahov Breg –Korensko

Zvona su spona festival je susjedstva Matulji, koji će se održati od 21. do 25. veljače 2020.g., a u kojem sudjeluju dvadeset i dva mjesna odbora Općine Matulji i udruge Općine Matulji.

Festival počinje u petak, 21.veljače Školom znanja i vještinau Zvončarskoj muzejskoj zbirci u Matuljima, kao predprogramom.
Nastavlja se u subotu 22. veljače na Trgu Maršala Tita u Matuljima programima Pusni retrovizor, Prva kartulina za sto let va veloj vremenskoj kapsule,zatim službenimOtvorenjem Festivala susjedstva Matulji Zvona su spona, Vremeplovom starih mitova i znanja, Zvončarskim kodiranjem i dekotiranjemte naposlijetku25. Zvončarskom smotrom Općine Matulji.

U nedjelju, ponedjeljak i utorak (23.,24.,25.2.2020.) slijede Tradicijski zvončarski pusni ophodi,u kojima će moći sudjelovati svi zainteresirani i touz pomoć novih tehnologija. QR i barcodovi po prvi put ove godine omogućiti će posjetiteljima šetnju autohtonim tradicionalnim zvončarskim putevima, kroz sela i zaseoke Općine Matulji, gdje će u stopu moći pratiti zvončare.

Nositelji inicijative susjedstva Matulji su dvadeset i dva mjesna odbora Općine Matulji i udruge Općine Matulji, Općina Matulji i  Rijeka 2020.

Europsko susjedstvo susjedstva Matulji jejedna od najvažnijih institucija iz područja izvedbenih umjetnosti DAMU – Akademija izvedbenih umjetnosti i Katedra alternativnog i lutkarskog teatra iz Praga (Republika Češka).