27 susjedstava

27 zemalja Europske unije čini europsko susjedstvo Hrvatske. Stanovnici 27 gradova i mjesta diljem Primorsko-goranske županije povezuju se sa susjedima u 27 zemalja članica EU. Razmjenjujući iskustava, običaje i ideje stvaraju mreže suradnji i kulturne programe okupljene u Festivale susjedstava.
  • Gornji Kuti, grad Krk, Turnić- Mlaka
  • Brod na Kupi, otok Unije, Lovran
  • Fužine, grad Cres, Škurinje
  • Delnice, otok Rab, Opatija
  • Gomirje, Malinska, Kastav
  • Mrkopalj, Vrbnik, Kostrena
  • Matulji, Pehlin, Praputnjak
  • Čavle, Sveučilišni Kampus, Novi Vinodolski
  • Jelenje, Drenova, Crikvenica

Istinski europski susjedi

Osjećati se Europljanima i osjećati pripadnost europskom kulturnom i povijesnom nasljeđu, nije stvar administrativnih granica ili brisanja granica, već taj osjećaj počiva na dubinskom razumijevanju da sa stanovnicima drugih europskih država dijelimo i možemo podijeliti čitav niz zajedničkih pitanja, izazova, problema, ali i pronaći načine njihova rješavanja.

Ovaj programski pravac stanovnicima Rijeke i regije, uključenim sudionicima, kao i programskoj publici u 2020., nudi mnogo više od zanimljivog izvedbenog programa. Okupljanjem 27 susjedstava diljem Primorsko-goranske županije te njihovim povezivanjem sa susjedstvima iz 27 zemalja članica Europske unije spajaju se u suradnjama i razmjenama iskustava, običaja i svakodnevice stanovnici otoka, obale, zaleđa, gorja, grada Rijeke i Europe. Povezivanja i neformalne mreže suradnji zalog su budućih aktivnosti u području kulture koje će se nastaviti i nakon 2020.

Proces izgradnje programa za 2020. za sudionike i susjedstva u kojima žive i djeluju, donosi specifičnu dimenziju rasta i osnaživanja u području kulture i društvenog angažmana oko pojedinačno bitnih tema. Lokalne zajednice u udaljenim urbanim i ruralnim područjima postaju mjesta kulturnih događanja, a zahvaljujući ostvarivanju međusobnih suradnji, i onih s europskim partnerskim organizacijama i zajednicama građana, razvijaju se vrijednosti dobrih međuljudskih odnosa i kreira se atmosfera uživanja u različitostima i učenja na različitostima.

Osnovna poruka koju susjedstva donose jest činjenica da smo kao stanovnici Rijeke i Primorsko goranske županije, kao stanovnici Hrvatske, zapravo neodvojivi dio Europe, da smo jedni drugima istinski europski susjedi. Trajna vrijednost ove programske cjeline leži u ljudima, motiviranim i aktivnim stanovnicima koji su svjesni da kultura može biti pokretač razvoja njihovih životnih sredina i činiti ih prepoznatljivima i velikima.

Tijekom 2020. posjetitelji će moći upoznati kulturu i život susjedstava posjećujući njihove dnevne boravke ili neko od 27 događanja susjedstava. Bogat program događanja započinje jednom od najvažnijih tradicija ovog kraja, karnevalom, s posebno oblikovanom Zvončarskom simfonijom u Čavlima. Sveučilišni kampus ponudit će cjelogodišnji znanstveno-edukativni program i hortikulturnu umjetničku intervenciju Nisam robot multimedijalnog umjetnika Darka Fritza (HR), Susjedstvo Turnić-Mlaka povezat će se, među ostalim, s međunarodnom svemirskom postajom. Plesat će se na raznim mjestima, uključivši festival ČAgaj 2020 na Krku i festival Gomirje harmonika mundijal. Otok Unije slavit će vjetar festivalom puštanja zmajeva, a poseban zabavni program bit će posvećen sumještanima raseljenim diljem svijeta. Granična četvrt Drenova povezat će kulturu, prirodu i digitalne tehnologije. Održat će se i niz dokumentarnih filmskih programa kroz Mrežu kina na egzotičnim lokacijama.

 

Hrvatska susjedstva su:  Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Kampus na Trsatu, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, otok Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Brod na Kupi i Gornji Kuti.

Ovi se gradovi i mjesta povezuju s 27 organizacija, gradova ili mjesta iz zemalja Europske unije: Immenstad (Njemačka), Prag (Češka), Trst (Italija), Ružomberok (Slovačka), Selnica ob Dravi (Slovenija), National Museum of Archaeology (Malta), Urban Gorillas (Cipar), Roma Education Fund (Rumunjska), Camp (Francuska), Bilbao (Španjolska), Riga (Latvija), Estonski prirodoslovni muzej (Estonija), Kaunas (Litva), Kinvara (Irska), Gornja Bela Rečka (Bugarska), GreenWise People (Velika Britanija), Oulu (Finska), Lydenskab (Danska), Pomeranija (Poljska), Disorder (Švedska), Stichting Bewegend Beeld (Nizozemska), Global Water Partnership Mediterranean (Grčka), Center for Ecological Learning (Luxembourg), 4iS (Portugal), Pečuh (Mađarska), Mons (Belgija), Beč (Austrija).