27 susjedstava

27 lokalnih zajednica povezuje se s 27 susjedstava iz Europe. Impuls je razvoj vještina u zajednici potrebnih i Rijeci i čitavoj Europi. Dijeljeni prostor.
  • Gornji Kuti, grad Krk, Turnić- Mlaka
  • Brod na Kupi, otok Unije, Lovran
  • Fužine, grad Cres, Škurinje
  • Delnice, otok Rab, Opatija
  • Gomirje, Malinska, Kastav
  • Mrkopalj, Vrbnik, Kostrena
  • Matulji, Pehlin, Praputnjak
  • Čavle, Sveučilišni Kampus, Novi Vinodolski
  • Jelenje, Drenova, Crikvenica

Transnacionalni i lokalni identiteti

U 27 susjedstava ravnomjerno će se uključiti sva područja Primorsko-goranske županije; otoci, obala, zaleđe, gorje te grad Rijeka. Odabrani kvartovi, gradovi, mjesta, sela ili drugi prostori, ostvarit će međunarodne suradnje, sudjelovati u festivalima susjedstava te ugostiti neke od programa Europske prijestolnice kulture.

27 susjedstava pruža višestruke mogućnosti za praksu razmjene koja se proteže diljem čitave Europske unije, pri čemu se stvaraju neformalne mreže kulturnih aktivnosti između susjedstava, koje će potrajati i nakon 2020. godine.

Naime, susjedstvima diljem Rijeke i Primorsko-goranske županije nedostaje lokalnih kulturnih centara i razvijenih modela za građane. Ona još uvijek nisu dovoljno spremna za prihvat neočekivanih impulsa, za dijeljenje s drugim europskim susjedstvima koja su udaljena ali suočena sa sličnim izazovima. Stoga je cilj 27 susjedstava osnaživanje lokalnih zajednica kroz jačanje ljudskih potencijala, razvijanje međuljudskih odnosa, organiziranje kulturnih aktivnosti i povećanje kulturnih sadržaja.

Impuls: Europska unija se tijekom godina vrlo brzo širila i sada s Hrvatskom kao posljednjom prinovom obuhvaća 28 država članica. Napori i izazovi integracije očiti su. Razvoj pretpostavljenog europskog identiteta pokazao se složenijim nego se činilo. Europa se sve teže može nositi s različitim kulturama, tradicijama i navikama.

Je li EU dosegnuo svoje granice i izgubio sposobnost da se nosi s razlikama? Mogu li susjedstva, kao osnovne društvene jedinice urbanih i ruralnih područja, premostiti ta ograničenja i uspostaviti mrežu odnosa i kulturnih susreta s drugim europskim susjedstvima? Smatramo da je odgovor potvrdan: kroz trud i suradnju Europa može izgraditi novi identitet temeljen na lokalnim i regionalnim inicijativama. Upravo se u susjedstvima postiže kulturna suradnja i sudjelovanje na najintenzivniji način. Briga oko transnacionalnih i lokalnih identiteta pravo je značenje pojma među/lokalno. Taj izazov stavljamo pred sebe, svoja susjedstva i svoje susjede diljem Europe.