Na otoku Rabu od 19. do 21. studenog 2020. bit će predstavljena mobilna aplikacija Rab Archaeological Traces kao nadogradnja istoimenog projekta koji je iniciran u sklopu programskog pravca 27 susjedstava.

U prvoj fazi projekta koja je javnosti predstavljena u lipnju ove godine uređene su tri poučne staze ukupne duljina 40 km kojima je povezano više od 30 arheoloških, sakralnih i etnografskih lokaliteta skrivenih u netaknutim otočnim krajolicima. U drugoj fazi izrađena je interaktivna mobilna aplikacija kao svojevrsni vodič stazama koja objedinjuje navigaciju, proširenu stvarnost (virtualne likove), audio i video sadržaje, razne zanimljivosti, pitalice, igrice i  AR fotografiranje.

Program započinje  u četvrtak, 19. studenog, prezentacijom aplikacije i novog promo videa te predajom vremenske kapsule. Održat će se u Kinu Rab s početkom u 18.30 sati  i namijenjen je uzvanicima, predstavnicima medija te široj javnosti.

U subotu, 21. studenog, svi zainteresirani iz prve će ruke moći isprobati aplikaciju za vrijeme organizirane šetnje stazom Frux, jednom od triju poučnih staza, uz stručno vodstvo dr. sc. Ane Konestre (Institut za arheologiju) i kustosa Ranka Starca (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka). Polazak je u 10.00 sati ispred crkve sv. Petra u Supetarskoj Dragi. Po završetku programa do svojih automobila šetači će se moći vratiti organiziranim autobusom. Za vrijeme lagane šetnje, uz vodstvo dvoje arheologa koji od početka sudjeluju u projektu kao stručni suradnici te pripomoć zabavne aplikacije, uključeni će hodati dionicom Premužićeve staze koja se smatra remek – djelom suhozidnog graditeljstva. Dugačka je 6,5 km te povezuje Supetarsku Dragu i Lopar. Prolazeći njome, uz arheološki značajne predjele poput ostataka opatije sv. Petra, ranokršćanskih i srednjovjekovnih crkvica, prapovijesnih gradina, nailazi se na suhozide koji ukazuju na intenzivno gospodarsko korištenje ovog iznimno plodnog i vodom bogatog područja u prošlosti te na fascinantan krajolik kojim dominiraju  Fruška lokva i  nestvarne erozije tla.

Pored programa namijenjenog široj javnosti, u četvrtak i petak, 19. i 20. studenog, bit će organizirani biciklistički obilasci staza Epario i Capo Fronte za predstavnike medija koji se prethodno prijave. Sve informacije vezano za press tripove moguće je dobiti na: 098/470-545 ili luka.percinic@rab-visit.com.

O APLIKACIJI RAB ARCHAEOLOGICAL TRACES

U netaknutim otočnim krajolicima aplikacijom Rab Archaeological Traces prezentirana je vrijedna arheološka, sakralna i etnografska baština koja datira od prapovijesti pa do početka 20. st. Lokaliteti su prezentirani na 33 info – točke povezane poučnim stazama ukupne duljine oko 40 km koje se protežu kroz Kampor (staza Capo Fronte), Lopar (staza Epario) i Supetarsku Dragu (staza Frux) te obuhvaćaju i zaštićene predjele krajolika. Pojedini lokaliteti u arheološkim su slojevima te ćete za njima morati pomnije tragati, dok drugi impresioniraju svojim strukturama koje stoljećima prkose vremenu. Uz navigaciju i informacije o samim lokalitetima, aplikacija pruža  i niz zanimljivosti, legendi i predaja vezano otok i život na otoku. Virtualni likovi koji pripovijedaju povijesne priče, audio vodiči, proširena stvarnost, učenje kroz igre i kvizove učinit će vaše istraživanje  otoka nezaboravnim. Aplikacija funkcionira offline te je namijenjena pješacima, biciklistima, planinarima i svim zaljubljenicima u prirodu i kulturnu baštinu. Na vama je samo da odaberete kojom ćete stazom krenuti, a oni najuspješniji bit će i nagrađeni.

Napomene:
Obilazak staza na vlastitu odgovornost! Prije korištenja aplikacije, napunite bateriju svog uređaja te preuzmite sve sadržaje za odabrani jezik! Aplikacija je namijenjena uređajima i sustavima novije generacije!

Web stranica:  https://rabarchaeologicaltraces.com