Program Sveučilišnog kampusa jedinstven je primjer suvremene sveučilišne kampus-kulture kojim se uspostavljaju veze sa zajednicom i gradom. Akademska zajednica nezaobilazan je čimbenik izgradnje nove paradigme grada Rijeke.

Objedinjen naslovom Camp(with)Us — Kampus za sve, program Kampusa i riječkog Sveučilišta otvara svoja vrata znanja i predstavlja se s dvadeset i osam interdisciplinarnih programa i projekata u izvedbi sveučilišnih profesora i studenata.

Upoznajte Kampus kroz Razgled(nice) otvorenih vrata sveučilišnih odjela. Pametne STEM radionice, KPR kiosk, Čarobna matematika, Inspiracije iz nanosvijeta, Putujući znanstvenici, Šetnja sjećanja, umjetnički kolektiv Ja:To, Projekt Sušak- umjetnost sjećanja, U potrazi za super voćem i brojni drugi programi tek su dio sveobuhvatnoga znanstveno-umjetničkog programa koji su tijekom cijele godine otvoreni za sve.

U svojoj europskoj ekstenziji Kampus se povezuje s talijanskim Trstom koji u 2020. godini nosi prestižnu titulu Europske prijestolnice znanosti.

Kampus je kroz program Vitamin D ugostio hrvatskog umjetnika Darka Fritza koji se predstavlja hortikulturnom intervencijom u prostoru „I’m not a robot“ koju izvodi u suradnji s udrugom „4 grada Dragodid“, KD Čistoća d.o.o. i Saveza udruga Molekula iz Rijeke.

PROGRAM PO DANIMA:

Ponedjeljak, 02. ožujka 2020.
11 – 12h – Svečano otvorenjeAkvarij
12 – 14h – KPR kioskispred restorana Kampus
13 – 16h – Potreba, ponuda, potražnjaAPURI 1. kat
17h – Kako bez suza u dječji vrtić i osnovnu školu? – Podrška socio-emocionalnoj dobrobiti djece tijekom prijelaza i prilagodbe
Predstava za djecu i roditelje:„Škola je fora, a ne noćna mora“ – Atrij FFRI (prizemlje)
18h – Lutkarska predstava: Male tajne profesorice Šifrice Zgrada Odjela, prostorija 027
18h – Inspiracije iz nanosvijetaIzložba – Zgrada Odjela

Utorak, 03. ožujka 2020.
11 – 15h – Šetnja sjećanjaAPURI, prostorija 207, 3. kat
17 – 18h – Prezentacija knjige: „Mornarička akademija u Rijeci – Civilni značaj vojne ustanove“ Zgrada odjela, prostorija 030
17 – 18h – Putujući znanstveniciZgrada odjela, praktikum 2 (264),  2.kat

Srijeda, 04. ožujka 2020.
10 – 12h – Inspiracije iz nanosvijetaradionice – APURI, Katedra za kiparstvo
11 – 15h – Šetnja sjećanjaAPURI, prostorija  207, 3. kat
13h – Odakle dolazimo? Što smo? Kamo idemo?APURI, Galerija koridor
15 – 18h – U potrazi za super voćem našeg kraja – zaboravljena „drenjula“kviz s nagradama – Zgrada Odjela, prostorija 0268
18h – Predstavljanje rada i publikacije grupe JA:TOAPURI, A106, 2. kat

Četvrtak, 05. ožujka 2020.
11 – 15h – Pametne STEM radioniceZgrada Odjela/ispred, prema FFRI (ovisno o vremenskim prilikama)
11 – 15h – Šetnja sjećanjaAPURI, prostorija  207, 3. kat
15 – 17h – Mušice u nastaviZgrada Odjela, prostorija 030
18h – Projekt Sušak – umjetnost sjećanjaOdsjek za kulturalne studije

Od ponedjeljka do četvrtka
Cijeli dan – Imaginary-čarobna matematikaradionice i izložba* – ŠETNICA prema STEP RI *Vodstvo i/ili prateća radionica za grupe učenika uz prethodnu najavu na ema.pavic@math.uniri.hr
I’m not a robot“ – umjetnička hortikulturna instalacija – pored Građevinskog fakulteta

 

Susjedstvo Sveučilišni Kampus

Otkako je Grad Rijeka 2005. Sveučilištu prepustio upravljanje cijelim prostorom bivše vojarne, susjedstvo Sveučilišni Kampus pretvorilo u centar akademske zajednice grada Rijeke. U posljednjem desetljeću ovaj je prostor bio poprište velikih građevinskih investicija, a dovršetak radova na modernim arhitektonskim zdanjima tek je prva faza stvaranja Sveučilišnog Kampusa na lokalitetu nekadašnje vojarne na Trsatu, kojim već sada cirkulira oko 20 000 ljudi.

U povijest riječke kampus kulture svakako će ući prosvjedi studenata i Blokade sveučilišta diljem Hrvatske 2008. i 2009. godine u kojima su sudjelovale i generacije riječkih studenata i profesora u borbi protiv ubrzane komercijalizacije i etatizacije visokog obrazovanja za besplatno studiranje za sve. Već tada su upozoravali na zakone kojima se ugrožava automonija i integritet Sveučilišta jer u Hrvatskoj je pravo na svima dostupno obrazovanje Ustavom zajamčeno pravo koje se ne smije oduzeti budućim generacijama. Bila je to jasna poruka tada i sada.

Program susjedstva Sveučilišni Kampus u sklopu Rijeka 2020 nastao je u zajedništvu profesora i studenata i jedinstven je primjer suvremene sveučilišne kampus-kulture, kojim se uspostavljaju veze sa zajednicom i gradom jer je upravo Akademska zajednica nezaobilazan čimbenik izgradnje nove paradigme grada Rijeke.

EUROPSKO SUSJEDSTVO – Trieste 2020 – European Capital of Science i suradnja s Trieste International Foundation for Scientific Progress and Freedom (FIT)

Susjedstvo Sveučilišni Kampus, kao jedinstveni  primjer sinergije znanosti i kulture grada, uspostavio je kontakt s europskim susjedstva – Trst, Italija. Uz slično povijesno i industrijsko nasljeđe gradovi Rijeka i Trst  u istoj godini nose i dvije važne titule – kulture i znanosti.

Suradnja Sveučilišta s međunarodnom zakladom „Fondazione Internazionale Trieste per il progresso e la libertà delle science“,  ima za cilj doprinjeti društvenim, kulturnim, znanstvenim i ekonomskim vezama, ali i daljnjem jačanju strateške suradnje Trsta i Rijeke, šire zajednice i znanosti, posebno uzevši u obzir 2020. godinu.

27 susjedstva Europske prijestolnica kulture

Program 27 susjedstava Europske prijestolnice kulutre pruža mnoge mogućnosti za praksu razmjene koja se proteže diljem Europe, pri čemu se stvaraju neformalne mreže kulturnih aktivnosti koje se nastavljaju i nakon 2020. godine. Pravac 27 susjedstava stvara platformu suradnje i jačanja lokalnih zajednica u udaljenim urbanim i ruralnim područjima, a tako čini i ono najvažnije: razvija dobre međuljudske odnose i stvara atmosferu uživanja u različitosti.

Osnovna poruka koju susjedstva donose jest činjenica da smo kao stanovnici Rijeke i Primorsko goranske županije, kao stanovnici Hrvatske, zapravo neodvojivi dio Europe, da smo jedni drugima istinski europski susjedi. Trajna vrijednost ove programske cjeline leži u ljudima, motiviranim i aktivnim stanovnicima koji su svjesni da kultura može biti pokretač razvoja njihovih životnih sredina i činiti ih prepoznatljivima i velikima.

Tijekom 2020. posjetitelji upoznaju kulturu i život susjedstava posjećujući njihove Dnevne boravke ili neko od 27 događanja u susjedstvima.