Program Škurinje – kultura s pogledom u kontekstu nedovršenih urbanizacija i specifične mikrolokacije grada Rijeke istražuje i dokumentira procese povijest i budućnost naselja. Program uključuje kreativno i umjetničko aktiviranje susjedstva, oblikovanje angažiranije i snažnije zajednice, reminiscenciju na povijest i pogled na budućnost, kreiranje zelene knjižnice znanja i inspiracije s fokusom na urbanizam, održavanje programa edukacije o urbanim zelenim temama, uradi sam kulturi, stvaranje kvartovskih džepova u funkciji kulture i umjetnosti.

Zelena knjižnica okuplja knjige zelene tematike i stvara prostore razmjene, u to su uklopljena i predavanja, razmjene sadnica, gerilske zelene, intervencije. I tu se ne staje, već se nastavlja u različite umjetničke akcije, stvaranje kvartovskog fanzina i proizvodnju urbanog namještaja kojeg proizvode sami stanovnici kvarta. Metafora pod kojom se aktivnosti odvijaju je Škurinjski kulturni centar – on fizički ne postoji kao skupa infrastruktura, ali može nastati zalaganjem svakog pojedinca u bilo kojoj točki naselja – u parku, na stepenicama, u portunu… S dobrim pogledom.” Da bi osnažili i produbili svoja aktivistička kvartovska iskustva, suradnju proširuju s europskim susjedstvom Kaunas 2022 i već su traženi stručnjaci za aktiviranje društvene zajednice.

Gradski kvart Škurinje većim je dijelom sagrađen krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog stoljeća, ali Riječani ga još uvijek zovu Novim naseljem. Kvartovi poput Škurinja oslobođeni su tenzija centra. Ovdje život teče na drugačiji način i drugim ritmom, iako je posljednjih godina postalo istoznačnicom za konzumerizam i trgovačke centre što nije potpuno zadovoljavajuće stanje. Brojni stručnjaci smatraju da se transformacija kvarta dodiruje s profilom njegovih stanovnika, točnije transformacija nekog susjedstva uvjetovana je onima koji žive u njemu, jer prostor i žitelji međusobno su povezani.

PREDPROGRAM

Prvi zajednički Nenavijački mural na Škurinjama
Vrijeme:
21. – 22. 11. od 9:00 – 16:00 sati
28. – 29.11.2020 od 9:00 – 16:00 sati
Voditeljica: Nicol Načinović
Lokacija: Save Jugo Bujkova, dječje igralište uz mjesni odbor

Škurinjsko područje izrazito je obilježeno muralima navijačke tematike. Na uočljivim mjestima gotovo i nema prostora za drugačije oblike kreativnog i umjetničko izražavanja. Izabrano mjesto nalazi se u ostacima objekta koji je pri izgradnji naselja služio za smještaj radnika, a potom kao prostor mjesne zajednice i neadekvatan prostor društvenog života koji je ipak mnogima ostavio lijepe uspomene. Danas je na tom prostoru uređen dječji parkić, vrlo popularna točka za igru i druženje, a koja će se dodatno oplemeniti muralom šarene i razigrane tematike prikaza balthazarovskih motiva. Mural će se izraditi kroz dva vikenda u studenom. Pomoć volontera u produkciji murala je dobrodošla.
Napomena: Prijave na mail skurinjskisusjedi@gmail.com. Max 10 sudionika.

Kritička šetnja Škurinjem + Urban AR aplikacija
Vrijeme: četvrtak 3.12. u 16:00 sati
Voditelj: Kristian Benić
Lokacija: XIX. udarne divizije 1
Poveznica: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.StudioArtlan.UrbanAR&hl=en_US&gl=US

Urban AR jednostavna je mobilna aplikacija koja omogućava praktičnu vizualizaciju različitih komunalnih intervencija u okoliš te njenu lakšu komunikaciju s onima koje tema zanima. Riječ je o prvoj fazi razvoja šireg edukativnog koncepta kroz kojeg se produbljuje uloga “običnih” građana u shvaćanju, promišljanju i apliciranju urbanističkih rješenja. Uz aplikaciju organiziraju se kritičke šetnje naseljem kroz koje se razgovara o njegovoj povijesti, urbanističkim rješenima i mogućnostima.
Drugim riječima Urban AR alat je koji pomaže građanima da na jednostavan i pristupačan način  nadležnim institucijama ukažu na različite probleme i prate njihovo rješavanje od strane istih.
Napomena: Aplikaciju je za sada moguće preuzeti u Google Play Store-u, a bit će moguće preuzeti je i u App Storeu za iOS uređaje.

Zoom kuhinja zdravih prosinačkih muffina
Vrijeme: četvrtak 03.12.2020. u 18:00 sati
Voditeljica: Ana Smokrović
Lokacija: Zoom

Poljoprivrednica Ana velika je prijateljica Škurinja koja će u ovim pandemijskim uvjetima kuhati na Zoomu, a svi sudionici će joj se pridružiti u toplini svog doma. Covid-19 okolnosti podrazumijevaju i ograničenja ali i inovativne pristupe kada je riječ o prenošenju korisnih znanja koja su nam svima potreba upravo u ovim okolnostima. Svima zainteresiranima Ana će demonstrirati vještine i znanja o pripremi zdravih muffina koja će nas osnažiti i pripremiti za ovu neizvjesnu zimu. Prijava je potrebna na mail skurinjskisusjedi@gmail.com, link sastanka stiže po prijavi, a na stranici skurinjskisusjedi.org može se pronaći recept koji će se pripremati.

Petak škurinjskog bibliobusa i Škurinjski čitateljski klub
Vrijeme: Petak, 04.12.2020. od 11:00 do 14:00 sati
Izvodi: Gradska knjižnica Rijeka
Lokacija: Save Jugo Bujkove 40 (stajalište na sredini ulice ispod zgrade s garažama)

Gradski bibliobus Gradske knjižnice Rijeka godinama predstavlja kultnu pojavu. Bibliobus jednostavno ne može zaustaviti ništa jer taj autobus prepun znanja neumorno dolazi na stajalište u Ulici Save Jugo Bujkovoj gdje se u par sati mogu posuditi željene knjige. Knjižnica koja dolazi svojim građanima iznimna je ideja koja se u ovim kriznim vremenima naročito cijeni. Stoga je Gradska knjižnica Rijeka na petak 4. prosinca povodom Dana škurinjskih susjeda za sve građane osigurala besplatan upis u Bibliobus! Ovo je ujedno i trenutak kada vas sve pozivamo na članstvo u novoj inicijativi Škurinjskog čiteteljskog kluba!

PROGRAM

Napomena: Program je trebao započeti protokolom u 17.00 sati, no uslijed novih epidemioloških mjera protokolarni dio je otkazan.

Vrijeme: petak 04.12.2020. s početkom u 17:00 sati
Lokacija: Save Jugo Bujkova 44, – garaža, plato u parkiću

17:00 Demonstracija 3D printanja u garaži: 3D printamo škurinjski kulturni centar

Tehnologija 3D printanja omogućava gotovo svakome da u formi fizičkog prototipa realizira vlastite zamisli koje su prethodno 3D modeliranje. U simbolički vrijednom prostoru škurinjske garaže 3D printat će se jednostavan model škurinjskog kulturnog centra, kao podsjetnik na postojeću viziju, ali nepostojeći prostor. Program će se odvijati cijelu večer do 20:00 sati kao demonstracija za sve zainteresirane.

17:30 sati – Škurinje u prošlosti – naselje izraslo iz vinograda
Predavač: Docent Dr.sc. Marko Medved                                                                

Na temelju nepoznatog arhivskog gradiva autor iznosi više podataka o spominjanju Škurinja, mahom u kontekstu pravnih poslova i oporuka crkvenih struktura Rijeke. Pri tome pažnju osobito posvećuje augustinskom samostanu sv. Jeronima koji je u predindustrijskom vremenu posjedovao više dobara u bližoj i daljoj okolici Rijeke, među kojima i na Škurinjama.

18:00 sati – Balkonske novine – prezentacija novog broja
Voditelji: Ana Labudović & Kristian Benić

Balkonske novine ili ulični kvartovski fanzin oblikovan je kao medij kojom se predstavlja inicijativa i Škurinje kao naselje, a koji povremeno izlazi. Posebnost je to što je tiskan risografskom tehnikom koja predstavlja inovativan iskorak u mikro-lokalnom kvartovskom novinarstvu. Treći broj fanzina tematski je posvećen imaginarnom kulturnom centru i zaokružuje dosadašnji rad inicijative i zajedničkog pogleda prema budućnosti.

18:30 satiŠkurinjski kulturni centar ili kako zaokružiti urbanističku nedovršenost
Voditeljica:  Gorana Stipeč

Kad razmišljamo o pokretanju ili realizaciji prostora kulturnog centra uobičajeno je promišljati ideju kroz ideju fizičkog prostora zamišljajući neku adekvatnu zgradu ili već postojeći prostor kojeg je moguće prilagoditi svrsi. Škurinjska ideja kulturnog centra je suprotna ideji promišljanja prostora na fizički način i ne podrazumijeva nužno fizičku realizaciju koja niti ne postoji u dosadašnjem urbanističkom planu. Ideja kulturnog centra bavi se svim „softverskim“ prostorima realizacije takve ideje. Što je moguće učiniti kada nam okolnosti ne dozvoljavaju razvoj, a kultura se ipak događa?

19:30 – 20:00 sati – Virtualna večer s Litvancima

Kroz višegodišnji proces susjedstvo Škurinje razvilo je posebno bliske odnose s prijateljima iz Litve, srodnim organizacijama za bavljenje aktiviranjem zajednice i kulturom u naseljima. Pandemija sprečava fizička putovanja, ali online alati već su isprobani kroz zajedničke večere, radionice kuhanja gljiva, pripreme kvasa i brojna druga druženja. Susjedstvo Škurinje i susjedstvo Kaunas domaćini su virtualne večere za sve prisutne. Pridružite se europskim susjedstvima uz škurinjsko-litvanski začin.

O SUSJEDSTVU ŠKURINJE

Pojam Škurinje se kroz povijest (od XV. st.) koristio za razne prostore uz negdašnji potok koji se kretao dugačkom dolinom prema centru grada do buduće kulturne četvrti Benčić. Nakon ubrzane urbanizacije sredinom 1970-ih ime se gotovo isključivo veže uz južnu stranu drenovskog brda i to kao Škurinje Novo naselje. Između 1976. – 1986. godine prostor je urbaniziran tzv. tvorničkim stanovima (blokovi su inovativnom tehnologijom izrađivani u pogonu u samom naselju te u kratkom roku slagani u zgrade).  Cijelo naselje je obilježeno stepenastom strukturom nametnutom brdovitim terenom, a svi balkoni okrenuti prema jugu. Nakon vala izgradnje infrastrukturni zahvati i stambene investicije u naselju su vrlo rijetke, a najveće transformacije vezane uz prenamjenu bivših proizvodnih zona u trgovačke centre. Trgovačke zone privlače veći broj građana cijelog područja Rijeke, a život u njima ostvaruje se unutar privatnih trgovina i pratećih ugostiteljskih djelatnosti. Posljedično, uz stambeni, trgovački se sloj nametnuo kao temeljna identitetna i funkcionalna odrednica zone. Građani, njih 5751 mahom žive u stanovima iako su prisutne i privatne kuće. U zoni ne postoji javna kulturno-društvena infrastruktura ilii srodne aktivnosti (knjižnica, muzej, istraživački centar ili radionički prostor), a od aktera značajna je uloga Osnovne škole Ivan Zajc i lokalne župe Ivana Krstitelja. Cijelo urbanizirano područje je okruženo većim zelenim pojasom, a u samom naselju neurbanizirane površine su rijetke, ali prisutne. Zona bilježi značajan broj sunčanih sati, a niz točaka atraktivan pogled na Kvarner.

O NOSITELJU INICIJATIVE:
https://skurinjskisusjedi.org/
https://www.facebook.com/urbanaregeneracijakuraz

Udruga za urbanu regeneraciju Kuraž osnovana je sredinom 2017. godine upravo sa središnjom zadaćom kulturne animacije i oblikovanja zajednice na području Škurinja. Organizacija je zainteresirana za mekane pristupe urbane regeneracije kroz kulturu i umjetnost, a u kratkom razdoblju ostvarila je cijeli niz aktivnosti i projekata (aplikacija Urban AR, izložbe i predavanja o naselju, izrada spomeničke instalacije, pokretanje fanzina i platforme www.skurinjskisusjedi.org). Temeljni cilj je razvoj ideje i osnove rada budućeg Škurinjskog kulturnog centra kao modernije varijante kvartovskih kulturnih centara.

O PROGRAMU 

Program “Škurinje – kultura s pogledom” u kontekstu nedovršenih urbanizacija i specifične mikro-lokacije grada Rijeke istražuje i dokumentira procese povijest i budućnost naselja.  Program uključuje kreativno i umjetničko aktiviranje susjedstva, oblikovanje angažiranije zajednice, reminiscenciju na povijest i pogled na budućnost, kreiranje zelene knjižnice znanja i inspiracije, održavanje programa edukacije o urbanim „zelenim“ temama, stvaranje kvartovskih džepova u funkciji kulture i umjetnosti.

Škurinjski kulturni centar – virtualni i fizički distribuiran prostor u naselju koji djeluje između metafore i stvarnosti. Čine ga sve aktivnosti kulturno-umjetničkog tipa koje se organiziraju ili se planiraju organizirati u naselju (slikanje zidova, susreti s autorima, “gaming” turniri, kreativno-industrijski razgovori), a za cilj ima stvarati publiku u naselju zainteresiranu za kulturu te u konačnici ostvariti i kvalitetniji fizički smještaj.

Kroz jesen 2020. godine, u kontekstu pandemije i znatno otežanog održavanja društvenih aktivnosti program je doživio finale svoje prve faze koja se s prosinačkim događanjem zaključuje. Osnovne aktivnosti usmjerene su na međunarodnu suradnju i održavanje veza s europskim partnerima započetima kroz proces, ostavljanje svojevrsne simboličke fizičke ostavštine u vidu murala i ostalih manjih intervencija kroz naselje te zaokruženost idejnog koncepta Škurinjskih kulturnog centra, središnje teme programa.  Važan je moment izrade trećeg broja fanzina koji je cijeli oblikovan kao programska osnova i inicijalna točka budućeg kulturnog centra na čijem ostvarivanju će se nastaviti raditi.

O UMJETNICIMA/SUDIONICIMA

Kristian Benić, stručnjak za digitalno izdavaštvo i internet medije, voditelj projekata u kulturi u Gradskoj knjižnici Rijeka. Glavni urednik Magazina GKR-a  i Brickzinea. Formalnim obrazovanjem profesor povijesti i filozofije zainteresiran za nove histioriografske paradigme i rubne područje istraživanja raznih fenomena iz sfere povijesti svakodnevice. Pokretač i idejni voditelj inicijative Škurinjski susjedi.

Ana Smokrović, poljoprivrednica koja uzgaja svoju sretnu hranu po biodinamičkim principima. Edukatorica koja održava radionice kuhanja zdrave i prirodne hrane te prirodnog vrtlarenja. Doktorandica je Filozofskog fakulteta u Rijeci koja upravo piše disertaciju na temu filozofije hrane. Ana je i blogerica koju pratimo kroz blog “Anino povrće”.

Performatyvaus dizaino asociacija iz Litve (Kaunas i Vilnius) je eksperimentalna, edukacijska suradnička platforma kroz koju praktičarki društvenog i kulturnog dizajna zajedno s redateljima, koreografima, umjetnicima i ljubiteljima tehnologije dizajniraju specifične društveno-kulturne aktivnosti. Osnovna ideja rada je pitanje kako dizajn može rješavati probleme realnog svijeta.

Gorana Stipeč Brlić – arhitektica sa ljubljanskom diplomom i riječkom adresom. Voditeljica je A.radionice za srednjoškolce i Sekcije mladih Društva arhitekata u Rijeci. Arhitektonsku praksu provodi kroz svoj studio AO16. Vanjski je suradnik Građevinskog fakulteta u Rijeci. Aktualna je predsjednica Društva arhitekata Rijeka. U slobodno vrijeme se druži sa prijateljima, fotografira i bori se sa vjetrenjačama.

Docent dr. sc. Marko Medved, rođen 3. rujna 1974. u Rijeci. Filozofsko-teološki studij pohađa na Teologiji u Rijeci od 1996. do 2002. Na poslijediplomskom studiju crkvene povijesti Papinskoga sveučilišta Gregoriana u Rimu je od 2002. gdje 2004. postiže licencijat (magisterij), a doktorsku radnju La Chiesa cattolica a Fiume (1920-1938): amministratori apostolici e vescovi di una diocesi plurinazionale in epoca fascista uspješno brani 20. prosinca 2007. Na Teologiji u Rijeci predaje od ak. god. 2005./2006. na katedri crkvene povijesti. Docent je od 2012. godine.
Autor je knjiga: Riječka Crkva u razdoblju fašizma. Nastanak biskupije i prvi talijanski upravitelji, Kršćanska sadašnjost – Riječka nadbiskupija – Državni arhiv u Pazinu, Zagreb, 2015. i knjige: Povijest župe Svetoga Mateja, Župa Svetoga Mateja, Viškovo, 2015

Ana Labudović iskusna i inovativna grafička dizajnerica, obrazovana u inozemstvu. Nakon završavanja Hyper Island School of New Media (Švedska) odlazi na praksu u Vasava Artworks (Španjolska), nakon čega radi kao freelance dizajnerica i urednica za izdavačku kuću Maomao koja joj objavljuje dvije knjige o grafičkom dizajnu. Radi kao art direktorica za digitalnu agenciju Inventa do 2013. godine, kad se odlučuje u potpunosti posvetiti vlastitoj praksi. Djeluje kroz više disciplina s fokusom na (digitalnu) produkciju za nezavisnu kulturu i civilno društvo.  Fascinirana je odnosom prema tehnologiji te s mrežama, privatnošću, (pri)rodom i društvom. Izlagala je na skupnim izložbama: Izložba hrvatskog dizajna, Zgraf, Secção de Multimadeira, Jezgrene membrane, Napusti Normalne Naprave, Science Fiction itd.

Anita Pešut je ekstrovertna introvertica koja je u svojih 30-ak godina postojanja otkrila da je za sreću dovoljno nekoliko posve obično neobičnih ljudi, dobre knjige, zanimljive tehnologije, glazbena podloga i litra kave. Radi najbolji (neskromno) posao na svijetu – knjižničarka (time i ovaj gore recept postaje jasniji). Zanimaju ju privatne biblioteke, industrijska baština, mediji, makerspaceovi u knjižnici i razvoj knjižničnih programa za različite tipove korisnika. Kad joj je dosta civilizacije, pobjegne negdje u brda.

Nicol Načinović rođena 09.07.1993 u Puli. 2009. godine upisuje Školu Primijenjenih umjetnosti u Puli-smjer slikarstva, zatim 2013. upisuje Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci – smjer likovne pedagogije s glavnim modulom slikarstvo.  Od  2014. godine  aktivno izlaže kao student  u Istri, Rijeci i Zagrebu.  Sudjelovala je na Labinskom uzletu likovnosti, Sedmom trijenalu akvarela u Karlovcu i Slavonskom Brodu, izložbi ”Introspekcija” u Lovranu ( Galerija Laurus), grupnoj izložbi ”Amputacije bezidentitetizma ” u Zagrebu  (Galerija Greta),grupnoj izložbi ”Polazište Gotovac D Day”  u Rijeci ( Galerija SKC),  izložbi  ”Simultacije ”( Galerija SKC), projektu mladih glumaca ”Mi smo tu” u Exportdrvo ( Rijeka) , Likovnoj koloniji projekta ”Inspiracija ”u  Labinu ( Lamparna), izložba ”Manifest reprogramiranje umjetničkih granica ” u Labinu  ( Lamparna) grupnoj izložbi ”San povjerenja-novi Istarski divovi”  u Umagu ( Mcc Umag), projektu ”Participativni muzeji u zajednici ”u Rijeci ( Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja ) , izložbi Micro-Macro u Rijeci ( Galerija SKC) , Zagreb designe  Week-u, izložbi ”Rijeka mini art” u Rijeci ( Galerija Klović) , izložba ”Artefatto” ( Trst). Nicol je član  udruge” Alfa Albona” i  ”Alumni Apuri klub”. 2019. godine diplomirala je na Akademiji Primijenjenih umjetnosti na smjeru likovne pedagogije.