Brdo Kotor i staro selo na vrhu brda s pogledom na Vinodolski kanal i otok Krk svojom arhitekturom svjedoči o povijesti Crikvenice i Vinodola. I zato svi Na Kotor! podržati ideju širenja i kultiviranja zelene zone grada Crikvenice.

Inicijativom povratka na Kotor crikvenički tim odlučan je da ga kulturom, umjetnošću i aktivizmom osnaži i obrani kao jedan od rijetkih preostalih lokaliteta/toponima grada koje nije zahvatio val apartmanizacije.

Program se odvija kroz raznorodne participativne aktivnosti uključivanja šire zajednice, kao i umjetničke intervencije i edukacije vezane uz temu suhozidne gradnje.

Kotor u dvorištu edukacijski je program o suhozidnoj baštini namijenjen učenicima, nastavnicima i roditeljima, koji završava demonstracijom novostečenih vještina i obnovljenim suhozidima. Postavljanjem edukativnih ploča utemeljuje se Poučna staza na temu Kotora. 

Organiziraju se brojne šetnje i vodstva te predavanja i radionice, a poziv je uručen i europskom susjedstvu CELL — Centre for Ecological Learning i National Museum of Natural History iz Luxembourga.