Novi Vinodolski istovremeno skriva i otkriva svoje tajne bogate kulture i povijesti koje baštini, a iz kojih progovaraju snažne i osebujne ličnosti čiji utjecaj i glas odzvanja do današnjih dana govoreći o velikim idejama i inspirirajući kreativne umove da nastave dalje stvarati bolji svijet, kvalitetnije okruženje i prostor u kojem mašta nema granica.

Upravo iz tih razloga izabire se bezvremenski umjetnički izričaj – kazivanje priča. Kazivači priča uvode nas u paralelne svjetove i otkrivaju nam skrivene kutke mašte i mogućnosti.

Novi Vinodolski postaje epicentrom pričanja priča, kulture koja kroz narativ prenosi važne poruke novim generacijama, a da bi se ispričala priča priču se mora poznavati, stoga je lokalna zajednica pozvala svoje kazivače ali i one koji će se svojim izvedbama pridružiti u viđenjima istih kroz druge umjetničke forme.

Program je inspiriran poviješću i kulturnim nasljeđem obitelji Mažuranić jer ono što baštinimo kondenzirano je znanje koje se pretače u suvremene umjetničke izričaje materijalizirajući mitove i legende u stvarnosti i današnji trenutak i prenoseći ga novim generacijama. Ovdje ne govorimo o turističkim proizvodima, brendovima i dekoraciji već o znanju koje postaje opipljivo i vidljivo u prostoru mašte iz kojeg će nastajati nove ideje za budućnost.

Dan susjedstva u Novom Vinodolskom zamišljen je kao kružna šetnja Starim gradom, ispunjena pričama i zanimljivim ulomcima koje će prenjeti duh vremena, ideje i razmišljanja stvarnih povijesnih osoba – Ivane Brlić Mažuranić, Ivana Mažuranića i Vladimira Frana Mažuranića.

Profesorice Ana Božić Blažević i Marina Klement, te student Ante Peričić kroz ulice Starog grada povest će nas u jednu drugačiju šetnju Novim Vinodolskim i ušuškati velike i male u šušur kazivanja priča, ali dogodit će se i susret sa stanovnicima Novog koji u ovo doba godine gotovo da ne postoje zbog sezone kojoj su predani. Ako postoji razlog zbog kojeg smo zahvalni pandemiji Covid-19 onda je to upravo ovaj trenutak susreta sa stanovnicima Novog Vinodolskog.

Program se nastavlja izložbom Kad Regoč i Kosjenka ožive i lutkarskom predstavom Šuma Striborova  u izvedbi Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke. Ali to nije kraj, jer ispričane priče koje ostaju s nama nastavljaju život u našim snovima.

PREDPROGRAM
od 10:00 – 12:00

Kad Regoč i Kosjenka ožive – likovna radionica za djecu i sve koji se tako osjećaju
Lokacija: Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski (Trg Vinodolskog zakona 1, 51250 Novi Vinodolski)
Voditeljice: Zorana Butorac i Suzana Svetić
Napomena: Materijali za radionicu su osigurani. Prijave za radionicu slati na: suzana2210@net.hr ili zorana.butorac@gmail.com

Predstavljanje europskog susjedstva Lydenskab, Aarhus, Danska

PROGRAM
od 20:00 – 22:30

Novljanski ljetni šušur
20:00 – Svečano otvorenje – Protokol i preuzimanje vremenske kapsule od susjedstva Unije
Program otvaraju gradonačelnik Velimir Piškulić i predstavnici PGŽ-a, Grada Rijeke, Rijeka 2020,

20:20 – Klapa Vinčace
Lokacija: Trg ispred crkve Sv. Filipa i Jakova

20:45 – 21:25  Pričanje priča – kružna šetnja
Lokacija: Stari Trg, Novi Vinodolski
Kružna šetnja Starim gradom ispunjena pričama, započinje na Starom trg te vodi sve do dvorišta Kuće braće Mažuranić. Pričanje priča i zanimljivih ulomaka kojima se prenosi duh vremena, ideja i razmišljanja stvarnih povijesnih osoba Ivane Brlić Mažuranić, Ivana Mažuranića i Vladimira Frana Mažuranića, odvija se na tri postaje.
Pripovjedačice Ana Božić Blažević i Marina Klement pričaju priče na Starom trgu, te kraj crkve Svete Trojice, a šetnja se nastavja do biste Ivana Mažuranića, gdje priču pripovijeda Ante Peričić.

21:25 – Kad Regoč i Kosjenka ožive – izložba radova
Lokacija: dvorište Kuće braće Mažuranić – Ul. Antuna Mažuranića 5, Novi Vinodolski

21:45 –  ŠUMA STRIBOROVA – lutkarska predstava u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka (trajanje 40 min.; uzrast 5+)
Lokacija: dvorište Kuće braće Mažuranić

 

O sudionicima programa i pojedinačnim djelovima programa

Kad Regoč i Kosjenka ožive – likovna radionica za djecu i sve koji se tako osjećaju

Oni su u našoj mašti generacijama i daju odgovor na važna životna pitanja koja postavljamo kao djeca i bavimo se njima svo vrijeme života. Kako gradimo svoje karaktere, kojim vrlinama se priklanjamo, kojim sustavima se priklanjamo, koje običaje usvajamo. Heroji i negativci, problemi i realizacije sve to i više o toga skriva se u pričama Ivane Brlić Mažuranić i važan su dio našeg identiteta. One nikada ne dosade i uvijek se nanovo prepričavaju a iz njih se izrodi neka nova spoznaja. Da postoji Marvel u Hrvatskoj oni bi već odavno bili superheroji koji spašavaju svjetove. Zato krenimo vizualizirati naše super heroje! Likovna radionica namijenjena je svim generacijama. Materijali za radionice kao osigurane su za sve učesnike. Prijave za radionice molimo slati na suzana2210@net.hr /zorana.butorac@gmail.com

Voditeljice likovne radionice:

Zorana Butorac završila je Školu za primijenjenu umjetnost u Rijeci, smjer grafički dizajn. Koordinatorica je volontera u Gradskom društvu Crvenog križa Novi Vinodolski, te voditeljica likovne radionice „Kameleoni“.

Suzana Svetić socijalna je pedagoginja i učiteljica razredne nastave, radi u Centru za socijalnu skrb Gospić, te je i predsjednica je Društva Naša Djeca Novi Vinodolski, od čijeg osnutka aktivno sudjeluje u provedbi programskih aktivnosti, kroz organiziranje predavanja i radionica za roditelje, djecu i širu javnost.

Kazivači priča:

Ana Božić Blažević profesorica je hrvatskog jezika i književnosti, te magistra bibliotekarstva i lektorica. Piše za Novljanski list, a u suradnji s Narodnom knjižnicom i čitaonicom sudjeluje u organiziraciji raznih kulturnih događanja u Novom Vinodolskom: Čitanje na glas, glagoljske radionice, susrete s književnicima, predavanja.

Marina Klement profesorica je hrvatskog jezika i književnosti. Od najranijeg djetinjstva gaji ljubav prema poeziji, osobito čakavskoj te jedna od voditeljica Malih čakavčića.

Ante Peričić, student novinarstva, već treću godinu radi u novljanskom Centru za kulturu, uređuje FB  stranice Grada, piše za Novljanski list. Dopisnik je Novog lista i voditelj na Televiziji Student u sklopu FPZG-a. Voditelj je ljetnih radionica Medijske kulture za klince, u kroz CZK vodi program ljetnog kina koji su dijelom Mreže kina na egzotičnim lokacijama.