Kada gledamo Praputnjak izdaleka uistinu je neuobičajena njegova pojava, koja prateći cestu čini dugu liniju kuća poslaganih po hrbatu planine tako da svatko tko poželi napraviti fotografiju Praputnjaka mora se popeti na suprotno brdo kako bi cijeli Praputnjak uhvatio u kadar.

Knjigom Europe – contours cultureles autora Antona Zakarije, susjedstvo Praputnjak kroz program „Praputnjak kulturni krajolik“ upravo propituje tu poziciju i ulogu sela u lokalnom i europskom kontekstu. „Praputnjak kulturni krajolik“ bavi se promišljanjem zajednice i vlastitog identiteta kroz vrijednosti i nasljeđe te prirodu kao autentični potencijal razvoja lokalne sredine. Program u Praputnjaku govori o važnosti ovih prostora za ukupan razvoj zapadne civilizacije.

Pogram sadržava nekoliko elemenata, a svaki od njih dotiče se nekog od aspekata života zajednice kroz vrijeme: Krajolici budućnosti niz su predavanja, gostovanja, razmjene i suradnji, Pomalo i po kraju interpretacijska je šetnja krajolikom Praputnjaka uz umjetnički program, Dnevni boravak uvijek je pun programa i atmosfere, pa tako posjetitelje očekuje predstavljanje europskog susjedstva iz Nizozemske, izložba uoči 155. godina rada Područne Škole Praputnjak uz neizostavne balote po starinski.

Svoje europsko razmišljanje Praputnjak je podijelio s nizozemskom organizacijom Stichting Bewegend Beeld iz Rotterdama razgovarajući o selima diljem Europe koja su u mnogočemu slična, čak identična što se tiče mobilnosti, iseljavanja, brzine promjena i odnosa tradicije prema razvoju.

Dolaskom u Praputnjak osvijestit ćemo ideju o europskoj povezanosti i ideji povezivanja i nastanka pojedinih sela te mjesta koja je istinsko europsko kulturno nasljeđe.

PREDPROGRAM
Program predavanja Krajolici budućnosti
o kulturnom krajoliku, prirodi i baštini kao vrijednostima i potencijalima za budućnost
Četvrtak, 03. rujan 2020. – od 19:30 do 21:30 sati
Lokacija: Praputnjak – U dvorištu Područne škole Praputnjak, Praputnjak 101

PROGRAM
Program Praputnjak – kulturni krajolik
Petak, 04. rujan 2020. – od 18:00 do 22:00 sata
18:00 sati – Svečano otvorenje programa Praputnjak – kulturni krajolik – program otvaraju predstavnici: Udruge Praputnjak – kulturni krajolik, Grada Bakra, PGŽ-a, Grada Rijeke i Rijeke 2020 EPK
Lokacija: vinograd TakalaBakarske prezidi iznad Bakarskog zaljeva

18:30 sati – Pomalo i po kraju, interpretacijska šetnja krajolikom Praputnjaka*
*molimo posjetitelje da dođu adekvatno obuveni za šetnju kroz prirodu!
Lokacija:  od vinograda Takala kroz krašku dolinu Dolčinu i natrag

20:00 sati Dnevni boravak

  • Predstavljanje Europskog susjedstva Nizozemske, Stichting Bewegend Beeld
  • Izložak knjige EUROPE – contours culturels, autora Antona Zakarije prema kojoj se razvila ideja projekta Praputnjak – kulturni krajolik i najava prezentacije knjige u sklopu Dnevnog boravka susjedstva Praputnjak
  • Izložba uoči 155. godina rada Područne Škole Praputnjak
  • Prezentacija lokalnih udruga i OPG-ova
  • Boćanje po starinski

Lokacija: Dom kulture Praputnjak, Praputnjak 158a

21:00 sat – Druženje se nastavlja uz domjenak s prigodnim programom
Lokacija: Dom kulture Praputnjak, Praputnjak 158a

PROGRAM „PRAPUTNJAK KULTURNI KRAJOLIK“
Krajolici budućnosti – predavanja, gostovanja, razmjene i suradnje
Program Krajolici budućnosti već treću godinu za redom okuplja razne stručnjake te domaću i širu publiku u pogovorima oko kulturnog krajolika, prirode, baštine, tradicije i gastronomije kao vrijednostima i potencijalima kulture življenja.
Ove godine u Krajolicima budućnosti predstavljamo:

  • Pčele, šišmiši, leptiri – oprašivači

predavač: Jelena Babić, mag. oecol. iz Udruge Hyla, Zagreb

  • Gradina kod Praputnjaka u kontekstu prapovijesnih staništa između Rijeke i Crikvenice

predavač: Ranko Starac, dipl. arheolog i kustos arheološkog odjela Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka

Krajolici budućnosti krenuli su 2018. godine kao festival i nastavak suradnje Udruge PRAPUTNJAK – kulturni krajolik i nizozemskih partnera Satellietgroep, nastalih kroz Tandem Fryslan program koji potiče kulturnu suradnju, s namjerom jačanja lokalnih zajednica i civilnoga društva Europe. Tandem Fryslan program je Europske kulturne zaklade s bazom u Amsterdamu, MitOst e.V. iz Berlina i Leeuwardena 2018 – Europske Prijestolnice Kulture u kojem je susjedstvo Praputnjak predstavljalo 27 susjedstava Rijeke 2020 EPK.

Pomalo i po kraju – interpretacijska šetnja krajolikom Praputnjaka uz umjetnički program
Kroz mnoge dosadašnje aktivnosti i dnevne boravke susjedstvo Praputnjak bavilo se svojom neposrednom okolinom: što kroz teoriju, što kroz praksu i razne zahvate te radne akcije. Šetnjom krajolikom Praputnjaka približit ćemo posjetiteljima rad na očuvanju baštine te ih provesti kroz povijesnu i prirodnu pozadinu nastanka prvog zaštićenog kulturnog krajolika u RH – Takala i cijelih Bakarskih prezida, obrazlažući razmišljanje koje je isti i izgradilo.
U društvu vila čestitica spustit ćemo se od Takala u krašku dolinu Dolčinu, posjetiti jedno od starih zaseoka Praputnjaka i zastati putem uz lokvu i studenac. Vođeni pjesmom i poezijom, zatvorit ćemo krug priče i naše šetnje zadnjim pogledom na samo naselje te se uputiti na nastavak druženja u Dom kulture Praputnjak.

Dnevni boravak
Program Dnevnog boravka odvijati će se u dvorištu Doma kulture Praputnjak.

Predstavljanje europskog susjedstva – Nizozemske

Suradnja na relaciji Praputnjak – Nizozemska krenula je 2017. godine sudjelovanjem Udruge u Tandem Fryslan programu. S partnerima Satellietgroep, umjetničkim kolektivom iz Den Haag-a, osmišljen je i plasiran festival Krajolici budućnosti. No svakim novim korakom u Tandem programu mreža poznanstava sve se je više širila. Razgovarajući o selima diljem Europe koja su u mnogočemu slična, čak identična što se tiče mobilnosti, iseljavanja, brzine promjena i odnosa tradicije prema razvoju, europsku dimenziju programa i razmišljanja Praputnjak je podijelio s nizozemskom organizacijom Stichting Bewegend Beeld iz Rotterdama.

Knjiga EUROPE – contours culturels, autor Anton Zakarija
(osvrt napisao Denis Smaila, autorov suradnik)

Anton Zakaria je doktorirao  povijest umjetnosti i arheologiju na Institutu za umjetnost i arheologiju  univerziteta Sorbonne u Parizu i bio je suradnik u enciklopediji Larousse. Osim mnogobrojnih članaka u stručnim časopisima i znanstvenih radova tu su i dva opsežna znanstvena djela: Praputnjak – hrvatsko selo (Pariz 1989) i Od Selimira do Zvonimira (Zagreb 1999.)

Kroz svoje radove uvijek je dokazivao važnost prostora današnje Hrvatske za ukupni razvoj zapadne civilizacije, europske civilizacije. Multidisciplinarnim pristupom u posljednjih dvadesetak godina nastala je knjiga Europe – contours culturels (Europa, kulturni obrisi).

Vrlo pitkim, razigranim stilom autor čitatelja vodi od pojave prvih ljudi paleolitika na prostoru Europe pa do modernog čovjeka dvadesetprvog stoljeća. Pred nama se otvara čitava povijest zapadne civilizacije. Ta povijest nije krvava od silnih ratova nego je satkana od umjetnosti, običaja, povijesnih dokumenata, religije i arhitekture. Pratimo razvoj društva u kojem je najveći naglasak na pojedincu, individui. Autorova mantra je “Nema jakog društva bez jakog pojedinca”. U tom kontekstu bavi se i emancipacijom žene i njenim neprocjenjivim doprinosom u društvu. Kroz analizu umjetničkih artefakata autor nam dočarava sociološko i umno sazrijevanje zapadnoga čovjeka, kroz kršćanstvo njegovo filozofsko sazrijevanje, a kroz arhitekturu njegovo stvaralaštvo i stvarni, opipljivi napredak. Upravo je arhitektura ta koja mu najviše služi za dokazivanje postavljenih teza. Naime, nit koja vodi od prvobitne nastambe (autor je naziva hlijev ) preko najrazličitijih objekata pa sve do moderne kuće je neprekinuta. Svako poboljšanje, svaki napredak ima svoj razlog koji je obilno dokumentiran. Autor će naglasiti: “S pojavom spavaće sobe u kući čovjek dostiže svoju punu individualnost, muškarac i žena dobivaju intimu, a obitelj današnji, moderni kontekst.” Razvoju kuće i njenih prostorija Zakaria je posvetio dobar dio knjige potkrijepivši svoje teze mnogobrojnim fotografijama i planovima kuća svojega rodnog mjesta Praputnjaka. Naime, Praputnjak ima ulogu modela jednog europskog sela i na tom primjeru se može iščitati moderna povijest zapadne civilizacije.

Uzevši u ruke Europe- contours curturels pred sobom imamo minuciozno višeslojno ispričanu povijest Europe. Tu nalazimo antropološko objašnjenje čovjekovog razvoja, umjetničku, lirsku priču tog razvoja, filozofsko sazrijevanje, arhitektonsko napredovanje i etnografsko oblikovanje europljana od spiljskog čovjeka do modernog demokrate. I bez obzira na visoku znanstvenu vrijednost ovoga djela, uz impresivnu bibliografiju, čitatelj će se bez muke prepustiti ovom stilski vrlo preciznom i nadasve razumljivom tekstu obogaćenom mnoštvom ilustracija.

Područna škola Praputnjak osnovana je davne 1864. godine. Prošle zime obilježeno je 155. godina postojanja ove neizmjerno važne institucije.

Velikim trudom i angažmanom bivših školaraca sakupljen je impresivan presjek generacija koje su pohodile Školu. U sklopu izložbe, posjetitelji će moći razgledati fotografije – od najstarijih, iz 1930.-ih godina, do onih današnjih. S priloženim popisima polaznika, fotografije plijene pažnju i podsjećaju na tople školske dane, na zaboravljene stare prijatelje i mještane.

Uz predstavljanje europskih susjeda u dnevnom boravku predstavit će se i „domaći susedi“, Praputnjarci i Praputnjarke, predstavnici lokalnih udruga i OPG-ova koji su uz našu Udrugu domaćini večeri. Bit će tako s nama: Poljoprivredna zadruga Dolčina Praputnjak, Etno udruga Težakinje i težaki z Praputnjaka, Dječji pjevački zbor Praputnjarski slavići, KDU Praputnjak, Udruženje umirovljenika Grada Bakra – podružnica Praputnjak, Mesopustari Praputnjak, Lovačko društvo Tuhobić – podružnica Praputnjak, Udruga inovatora Šterika, KUU Sklad iz Bakra, Mažoretkinje Grada Bakra i Gradska straža Bakar.

Boćanje po starinski

Druženje u krugu Doma kulture ne bi bilo potpuno bez odlaska na Jog, bez partije balot po starinski. Tradicionalno muški sport u Praputnjaku je petkom nezaobilazna destinacija! Sa sve većim interesom žena za ovu finu disciplinu odmjeravanja, pozvani ste okušati svoju sreću i tehniku! Kažu upućeni da je to jedan poseban teren kojem u bližoj okolici nema ravna.

O SUSJEDSTVU PRAPUTNJAK
Cesta okružena s dvjestotinjak kuća, petstotinjak stanovnika i teritorijem koji se proteže od mora do planinskih vrhunaca – Praputnjak je malo mjesto istočnog prigrada Rijeke, ponad Bakarskog zaljeva. Ističe se kao zanimljiv primjer lokalne zajednice koja je u danim povijesnim okolnostima živjela u skladu s prirodom i zatečenim prostornim datostima.

Poznat je po mnogobrojnim suhozidnim intervencijama u krajoliku. Terase Bakarskih prezida, točnije lokalitet Takala, prvi su registrirani kulturni krajolik u RH, pod zaštitom Ministarstva kulture. Također, područje je to na kojem Praputnjarci uzgajaju vinovu lozu belinu od koje se priprema dobro poznati pjenušac Primorja – Bakarska vodica. Ova dva zaštitna znaka Bakarskog kraja predstavljaju poduzetnički poduhvat lokalnog stanovništva prošlih vremena. Bili su to resursi koji su Praputnjarcima omogućili razvoj snažne i školovane zajednice.

Današnja lokalna zajednica živi drugačijim životom – najčešće van lokalnog konteksta – sukladno globalnim trendovima. Kroz svoj program Udruga Praputnjak – kulturni krajolik nastoji sagledati bogatstvo kulturne baštine i kulturnog krajolika Praputnjaka s ciljem kreiranja platforme za stvaranje novih veza: između mještana i njihove neposredne okoline – veza s prirodom i duhom prostora, s naglaskom na formiranju nove zajednice mjesta.

Ključnu ulogu u programu susjedstva Praputnjak nose mještani Praputnjaka te aktivni dionici društvenog života. Bok uz bok, 9 praputnjarskih udruga i organizacija, vođeni duhom aktivizma i zajedništva, nastavljaju dugogodišnj rad na kulturnoj sceni Praputnjaka. Nastojanje je okupiti u mjestu veći broj ljudi koji će prepoznati vrijednosti života u maloj sredini. Nadamo se da će, uz našu pomoć, i oni izgraditi svoju nevidljivu vezu sa prostorom i ljudima koji ih okružuju – na obostranu dobrobit i zadovoljstvo.

Programom susjedstva Praputnjak predstavit će se i neki od ključnih lokaliteta i znamenitosti. Uz spomenute krajolike dotaknut ćemo se i planina, mjesne plaže Melić, ali i institucija poput: Područne škole koja ove godine slavi 155. godina rada i Kloštra odnosno negdašnjeg Djevojačkog učilišta. U nezaobilaznom dvorištu Doma kulture Praputnjak priprema se druženje uz prigodni program i balote po starinski do dugo u noć.

O LOKALITETU/TETIMA
Područna škola Praputnjak
Adresa: Praputnjak 101
Područna Škola nema osiguran vlastiti parking pa preporučamo parkirati na parkirališke Doma kulture Praputnjak, Praputnjak 158a, pa prošetati 10 minuta do PŠ Praputnjak.

Vinograd Takala – Bakarske prezidi
Ulaz u vinograd nalazi se uz cestu Meja – Bakar, s lijeve strane, odmah poslje nadvožnjaka kojim prolazi zaobilaznica Rijeka – Otok Krk, u smijeru Bakra.
Parkiralište za Rijeka 2020 protokol nalazi se odmah nasuprot ulazu u vinograd dok će parking za publiku biti adekvatno obilježen. Prilažemo satelitski prikaz sa naznačenim kretanjima kroz prostor.
Molimo sudionike da budu adekvatno obuveni za šetnju kroz prirodu, a kako je moguće da će nas zahvatiti i sumrak u dolini, sugerirali bismo i dodatan odjevni predmet.

Dom kulture Praputnjak
Do Doma kulture dolazi se prolaskom kroz naselje Praputnjak, skretanjem sa glavne ceste u uličicu desno (uzbrdo) odmah po prolasku uz Crkvu sv. Josipa, u smijeru Meja – Krasica.
Adresa Doma kulture Praputnjak je Praputnjak 158a.
Uz zgradu Doma kulture nalazi se pripadajući parking za posjetitelje.

O NOSITELJU INICIJATIVE
Udruga Praputnjak – kulturni krajolik nastala je iz inicijative i programa razvijenog za prijavu i sudjelovanje u programu 27 susjedstava Rijeke 2020 čiji smo danas ponosan član. U fokusu programa Udruge lokalne su vrijednosti i nasljeđe, kulturni krajolik i priroda – mapirani kao potencijali razvoja lokalne sredine, a ključni akteri i partneri aktivni su dionici lokalnog kulturnog i društvenog života te između ostalog i članovi: Poljoprivredne zadruge Dolčina Praputnjak, Etno udruge Težakinje i težaki z Praputnjaka, KDU Praputnjak, Udruženja umirovljenika Grada Bakra – podružnica Praputnjak, Mesopustara Praputnjak, Lovačkog društvo Tuhobić – podružnica Praputnjak, Udruge inovatora ŠterikaKUU Sklad iz Bakra, Dječjeg pjevačkog zbora Praputnjarski slavići i Udruge Dragodid.

O SUDIONICIMA

Veliko hvala: Poljoprivrednoj zadruzi Dolčina Praputnjak, Etno udruzi Težakinje i težaki z Praputnjaka, Dječjem pjevačkom zboru Praputnjarski slavići, KDU Praputnjak, Udruženju umirovljenika Grada Bakra – podružnica Praputnjak, Mesopustarima Praputnjak, Lovačkom društvu Tuhobić – podružnica Praputnjak, Udruzi inovatora ŠterikaKUU Sklad iz Bakra, Mažoretkinjama Grada Bakra, Gradskoj straži Bakar, Osnovnoj školi Hreljin – Područnoj školi Praputnjak, Ranku Starcu i Udruzi Hyla iz Zagreba.

Posebno hvala: svim članovima Udruge Praputnjak – kulturni krajolik, Turističkoj zajednici Grada Bakra, Gradu Bakru, Primorsko-goranskoj županiji, Gradu Rijeci te Rijeci 2020 EPK i timu programskog pravca 27 susjedstava!

Hvala vjernoj publici i svim suradnicima koji nas prate i podržavaju kroz ove tri godine! <3 Uvijek ste nam dobro došli u Praputnjaku!

O EUROPSKOM SUSJEDSTVU
Poznanstvo s nizozemskim fotografom iz Stichting Bewegend Beeld seže još od angažmana u Tandem Fryslan programu kada je Guido Bosua kao službeni fotograf boravio u Praputnjaku, za održavanja jednog koraka u programu. Kontekst Praputnjaka, proučavanje njegovog razvoja sukladno knjizi Antona Zakarije i njezine europske dimenzije, uključujući zajedničke interese za proučavanjem malih ruralnih zajednica pogodovala je razvoju ideje o kreiranju zajedničkog projekta – proučavanja malih seoskih sredina širom Europe.

S navedenom misijom, susjedstvo Praputnjak posjetilo je Nizozemsku u razdoblju od 07.07. do 14.07.2019. dok je europski susjed posjetio Praputnjak u nekoliko navrata, uključujući zadnji posjet koji se dogodio u lipnju 2020. godine, kao APV (Advance Planning Visit) u zajedničkom Erasmus+ programu naziva MOVE – my open village Europe. Zbog Covid-19 okolnosti planirana provedba Erasmus+ programa koja se trebala odvijati u sklopu programa susjedstva Praputnjak , odgođena je za sljedeću godinu.

Erasmus+ program tek je prva stepenica kojom se jača partnerstvo između HR i NL, a kojem smo pridružili i kolege iz Litve i Srbije, svi povezani kroz prošle, sadašnje i buduće Europske prijestolnice kulture. Zajedničkim snagama nastavljamo kreativna istraživanja na temu života u malim sredinama – u selima kao jednoj specifičnoj formi suživota u današnjem globaliziranom svijetu.