Praznik u čast vjetru svečanost je puštanja zmajeva izrađenih od recikliranih predmeta i neprestano podsjećanje na suživot čovjeka i prirode, energiju vjetra, njegovu snagu i mogućnosti primjene.

Praznik u čast vjetru slavlje je suživota prirode i čovjeka. Na otoku je taj suživot opipljiv i vidljiv jer kultura ophođenja koja ide u oba smjera gdje priroda kultivira čovjeka i čovjek prirodu, sažima se kroz skromnost i uvažavanje te konstantno učenje o opstajanju u prelijepoj i surovoj inzularnosti.

Nadalje, ekonomija samoodrživosti uvelike utječe na identitet otočana i način na koji se živi svakodnevica. Ostati ili se otisnuti u svijet vječno je pitanje svih otočana. I baš kao i vjetar koji katkad iznenada okrene smjer, možda se i na Unijama okrene trend iseljavanja u smjer useljavanja. Stoga na Unijama učimo od vjetra i u program uključujemo umjetnike i zajednicu koji će na različite načine stvarati priču zajedno s unijskim vjetrovima, njihovim čudljivim promjenama i razmišljati o suživotu s njima i energiji koju pružaju.

Više nego ikad prisutna je ideja samoodrživosti koju još više potičemo ovim interaktivnim programom pozivajući umjetnike i profesionalce koji o vjetru govore iz različitih kuteva. A tu je i ljeto koje okupi sve Unijane razbacane po cijelom svijetu i upravo tu brojnost i tu atmosferu želimo produžiti i potaknuti na ideju o povratku.

Kao i svako od 27 susjedstava, Unijani svoje otočke probleme i dvojbe dijele s isto tako udaljenom otočkom zajednicom Hailuoto iz Finske, svojim europskim partnerom Oulu 2026, koji se trenutno bore za ovu prestižnu titulu.