U Fužinama demografska statistika zvuči okrutno. Zatvaraju se osnovne škole jer jednostavno nema učenika. Škola u Vratima je zatvorena, a škola u Liču ima tri učenika prvog i drugog razreda. Upravo zbog ta tri učenika ponovno krećemo u Prvi i drugi razred.

Prvi i drugi razred program je koji se bavi temom depopulacije Gorskog kotara. Programske aktivnosti podrazumijevaju razvijanje stacioniranih programa boravaka umjetnika i umjetničkih kolektiva i izravan rad sa zajednicom i u zajednici. S obzirom na iznimno alarmantno smanjenje broja stanovnika temeljeno na demografskim pokazateljima, osnovana je suradnička platforma s bečkom Akademijom primijenjene umjetnosti, točnije, Katedrom za umjetnost i znanost, te će se zajedno s profesorima, studentima i lokalnom zajednicom raditi na modelu razvoja i podrške alternativnim programima edukacije za djecu i odrasle.

Kultura ponašanja u šumi serija je predavanja o suživotu ljudske i šumske zajednice. Lov na gljive akcija je sakupljanja gljiva i natjecanje u izboru najveće i najljepše. Glazbeni program nastaje u suradnji s puhačkim orkestrom koji brojem svojih članova čini deset posto stanovništva Fužina.

U kontekstu Fužina istinski se postavlja pitanje europske dimenzije problema ruralnih krajeva i neodržive ekonomije, što je segment u kojem se pokreće suradnja s portugalskom 4iS platformom za socijalne inovacije.