Gradski kvart Škurinje većim je dijelom sagrađen krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog stoljeća, ali Riječani ga još uvijek zovu Novim naseljem. Kvart poput Škurinja oslobođen je tenzija centra, iako je posljednjih godina postao istoznačnicom za konzumerizam, što nije potpuno zadovoljavajuće stanje. Brojni stručnjaci smatraju da je transformacija nekog susjedstva uvjetovana onima koji u njemu žive jer su prostor i žitelji međusobno povezani.

Program Škurinje – kultura s pogledom, u kontekstu nedovršenih urbanizacija i specifične mikrolokacije grada Rijeke, istražuje i dokumentira povijest i budućnost naselja. Program uključuje kreativno i umjetničko aktiviranje susjedstva, oblikovanje angažiranije i snažnije zajednice, reminiscenciju na povijest i pogled na budućnost, kreiranje zelene knjižnice znanja i inspiracije s fokusom na urbanizam, održavanje programa edukacije o urbanim zelenim temama, uradi-sam kulturu, stvaranje kvartovskih džepova u funkciji kulture i umjetnosti. Zelena knjižnica okuplja knjige zelene tematike i stvara prostore razmjene, a u to su uklopljena i predavanja, razmjene sadnica, gerilske zelene intervencije. I tu se ne staje, već se nastavlja različitim umjetničkim akcijama, stvaranjem kvartovskog fanzina i urbanog namještaja koji proizvode sami stanovnici kvarta. Metafora pod kojom se aktivnosti provode je Škurinjski kulturni centar koji fizički ne postoji kao skupa infrastruktura, ali može nastati zalaganjem svakog pojedinca u bilo kojoj točki naselja – u parku, na stepenicama, u portunu… S dobrim pogledom. 

Da bi osnažili i produbili svoja aktivistička kvartovska iskustva, suradnju proširuju s europskim susjedstvom Kaunas 2022 i već su traženi stručnjaci za aktiviranje društvene zajednice.