Tjedan dana atraktivnih dječjih radionica, predstava, koncerata, igara i filmskih projekcija te, već tradicionalno, atraktivno otvorenje na gradskim ulicama.

Ideja je Festivala Tobogan da ljetni praznici u gradu donesu kulturu za djecu, edukacijske interaktivne programe i zabavu koja je osmišljena da ne bude samo bijeg od dokolice, već i da usmjeri kreativnu energiju u stvaranje kulture za djecu.

Sagraditi četvrti Tobogan za neobičnu 2020. godinu nije bilo lako. U nekim trenucima činilo se da se čitava konstrukcija ljulja, da su ljestve previsoke i da će vožnja biti grbava. 

U susretu s opasnim virusom, svi su učili kako ne dodirivati jedni druge, kao da traje igra neke pokvarene lovice. Maškare su prošle, ali i dalje se na ulici viđaju ljudi s maskama. U nekom trenutku svi su postali kao puževi, uvukli glave u kućice, gledali u ekrane, čitali knjige, pleli stonogama čarape i brojali zrna riže.

A tako se ne grade tobogani.

Kad su sunce i zrak konačno omogućili izlazak van, svi su ponovo učili kako se hoda ulicama, mada se i dalje ne rukuje, a grli i ljubi se samo krišom. Srećom, učenje svima dobro ide pa su se svi brzo priviknuli i sagradili jedan sasvim poseban Tobogan. Namijenjen je svoj djeci, ali posebno onoj kojoj je dosadilo sjediti doma. Svim onima koji više ne mogu vidjeti ekrane, onima kojima sav toaletni papir svijeta nije mogao zamijeniti druženje s prijateljima.

Operite ruke i penjite se do vrha ljestava, stanite na Tobogan i – hop! Počinje zabava!

Svi programi u sklopu Tobogana za posjetitelje su besplatni. Međutim, zbog ograničenih kapaciteta na neke od programa potrebna je prethodna prijava. U tom slučaju, adrese na koje se vrše naznačene su u opisima programa pa ih stoga pažljivo čitajte.

Unatoč virusu, već četvrtu godinu Tobogan se radi s djecom, a ne samo za njih! Zato Tobogan i ove godine nudi radionice, predstave, koncerte, ulične performanse, igre, filmske projekcije i druge sadržaje namijenjene djeci, ali i svima onima koji žele aktivno provesti dio ljetnih praznika.