Dva tjedna atraktivnih dječjih radionica, predstava, koncerata, uličnih performansa, igara i filmskih projekcija te, već tradicionalno, spektakularno otvorenje na gradskim ulicama.

Program financijski podržava: Veleposlanstvo Švicarske konfederacije u Republici Hrvatskoj

Ideja je Festivala Tobogan da ljetni praznici u gradu postanu nešto sasvim drukčije od užarenog asfalta i dosadna praznoga grada. Dva tjedna kulture za djecu, edukacijskih interaktivnih programa i zabave koja je osmišljena da ne bude samo bijeg od dokolice, vodilja je timu Dječje kuće u oblikovanju programa festivala. Tobogan 2020.  još je bogatiji radionicama, predstavama, koncertima, uličnim performansima, igrama, filmskim projekcijama, videoigrama, plesnjacima, umjetničkim intervencijama i drugim sadržajima primjerenima djeci, ali i svima onima koji žele aktivno provesti početak ljetnih praznika.

Program Art-kina donosi razne radionice koje imaju izravnu ili neizravnu poveznicu s filmom. Od radionica animiranog filma koje vodi Martina Meštrović (HR), radionice dokumentarnog filma pod vodstvom Igora Bezinovića (HR) do radionice igranog filma, ali i niza drugih kreativnih radionica koje su spoj filma i drugih medija i umjetnosti. Uz radionice, na gradskim lokacijama održava se i niz projekcija recentnije filmske produkcije za djecu i mlade te filmskih klasika.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka u Toboganu nudi interaktivne programe, dramsko-lutkarske radionice, izložbe, predstave za male i one malo veće. Riječka publika premijerno sudjeluje i u Panorama Kino Teatar Toma Gredera (CH), rotirajućem kabinetu koji uključuje hrvatske, slovenske i švicarske umjetnike, a i slučajni prolaznici postaju glumci. Matija Solce (SI) postavlja na prostorima tržnice Brajda, GKL i okolice lutkarski kabaret Bomboniera Variete!, nastao prema motivima iz povijesti grada Rijeke i Gradskog kazališta lutaka Rijeka, a francuski umjetnik Hervé Tullet (FR), slavni svjetski ilustrator, postavlja dinamičnu izložbu/radionicu Gledaj, dotakni, igraj se!

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeku dovodi dansku umjetnicu Karoline H. Larsen koja postavlja instalaciju Collective Strings. Uz ovu šarenu umjetničku intervenciju, koja se stvara dan po dan uz pomoć kilometara raznobojnih niti, Muzej za male kreativce priprema i radionicu Tvornica zvuka, osmišljenu kao radionicu elektroničke i improvizirane glazbe, te radionicu Monster Drawing u sklopu koje će se koristiti rizograf – ekološki prihvatljiv i jeftin pisač koji tintom na bazi soje proizvodi jedinstvene rezultate.

Gradska knjižnica Rijeka pripremila je petodnevne radionice stripa i kreativnog pisanja, edukativne sadržaje vezane uz 3D-printing i virtualnu realnost, likovne i literarne radionice, poučnu šetnju Šumom Striborovom, LARP te gostovanja književnika i predavanja stručnjaka namijenjena roditeljima i edukatorima. Valja izdvojiti i Dan videoigaraRiSpawn kada se riječki trgovi pretvaraju u tehnološka igrališta te petodnevnu radionicu Arheonauti koju vodi Asja Zec (HR) i koja sudionike uvodi u tajne arheologije na temelju primjera iz prakse.

Programom Cycling for libraries ostvaruje se suradnja sa Zagrebačkim knjižničarskim društvom. Biciklisti Zagrebačkoga knjižničarskog društva voze rutu dugu dvjesta kilometara, kojom spajaju Zagreb i Rijeku, i pritom obilaze knjižnice koje se nalaze na njihovu putu, a sve s ciljem ukazivanja na njihovu važnost u društvu.

Toboganu se brojnim programima priključuju i drugi partneri poput Kazališne radionice Malik u čijoj produkciji nastaje i premijerno se prikazuje predstava Djeca luke, nastala prema knjizi Zorana Žmirića Riječke rock himne.

Dok se penjemo visokim ljestvama i pripremamo za spust, ponosni smo što već četvrtu godinu Tobogan radimo s djecom, a ne samo za njih!