Plaža Grčevo, poznatija kao Pajol ili Šestica, posebna je po tome što s nje možete mahati brodovima iz Brodogradilišta Viktor Lenac. Posebna je i po tome što ona nije samo mjesto za kupanje, već i okupljalište, forum za rasprave i kulturne događaje, kafić i sportski kutak. A sada, postat će posebna i po tome što ćemo je proglasiti službenim gradskim kupalištem Balthazargrada.

Antonela Brenko, Klara Dujmović, Katarina Kožul i Gea Rajić, studentice Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, pod mentorstvom umjetnika i profesora Igora Eškinje, osmislile su i ostvarile umjetnička djela koja će krasiti prostor ove plaže. Mlade umjetnice bile su inspirirane temom Profesora Balthazara pa njihova djela pozivaju na interakciju i igru. Riječ je o jednoj od devet instalacija koje se u sklopu programskog pravca Lungomare Art, a uz nadzor kustosa Michala Kolečeka, otvaraju na različitim mjestima duž obale u Primorsko-goranskoj županiji.

No, kako bi otvorenje ovog vrlo posebnog kupališta bilo još posebnije, doveli smo i goste. Marin Alvir, iz benda Marinada i najrazigraniji kastavski slikar Saša Jantolek, autori su slikovnice Barbajol koja će na plaži biti predstavljena koncertom i ilustracijama. Sastav Marinada izvest će pjesme iz slikovnice, pa će tako publika moći čuti kako zvuči njihova vizija dječje glazbe, nakon čega će nastaviti sa svojim uobičajenim repertoarom. Koncert će biti presjek njihove karijere koja traje već sedamnaest godina, a koju krasi glazbeno eksperimentiranje na razmeđi minimalističke elektronike i akustike.

Program počinje u 19.00 h koncertom originalnih dječjih pjesama benda Marinada sa albuma Barbajol. U 19.30 h održat će se protokolarni dio službenog otvorenja umjetničkih instalacije na plaži, a u 20.30 h počinje koncert benda Marinada – zabava za male i velike.