Ove godine Tobogan zatvaramo – otvaranjem. A budući da smo Tobogan, najbolje bi bilo da otvorimo novo dječje igralište i to naziva BALTHAZAROV URAGAN.

U četvrtak 23. srpnja, djeca iz Rijeke postaju bogatija za jedno vrlo posebno igralište. Na jednoj od najdražih gradskih šetnica, Molo longu, otvorit će se dječje igralište s najljepšim pogledom na središte grada. Kreativni studio Benussi & the Fish stvorio je ovu veselu instalaciju naziva Balthazarov Uragan tik pored starog broda koji krije mnoge zanimljive priče. Parobrod Uragan sagrađen je prije otprilike 130 godina, pretpostavlja se u Hamburgu. U Rijeci je vjerojatno služio za sakupljanje otpada s brodova i gatova, a nakon 2. Svjetskog rata, zahvaljujući prostranom krmenom dijelu na kojem su se mogli smještati razni strojevi, poslužio je za obnovu ratom porušene Riječke luke.

Nakon toga je mijenjao vlasnike i bio korišten za različite poslove, od geoloških istraživanja morskog dna, do snimanja velikih filmskih uspješnica kao što su Vjetrovi rata i Put oko svijeta u 80 dana. Na žalost, s vremenom je bio zapušten te je uslijed nevremena potonuo u luci Porto Baroš. Kasnije je izvađen iz mora i odložen na tada neizgrađeni dio obale gdje je bio prepušten propadanju, dok stručnjaci i entuzijasti nisu prepoznali njegovu povijesnu vrijednost.

Sada je brod Uragan sačuvan, dobio je svoje mjesto na lukobranu te je izabran za lokaciju ove umjetničke instalacije, kako bi brodu djeca pravila društvo, a i kako bi se skrenula pažnja na jedinstveni pogled na Rijeku. Upravo su taj pogled i atmosfera lučkog grada poslužili kao inspiracija za izgled Balthazargrada iz poznatog crtića Profesor Balthazar. Kako bi se djeca što bolje zabavljala, autori su posebno pazili da igranje na ovom novom igralištu zaokupi različita osjetila.

Ovi zaigrani radovi dio su suradnje programskih pravaca Dječja kuća i Slatko i slano, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a projekt se ne bi realizirao bez podrške Poslovnog kluba PartneRI, riječke filantropske organizacije.

Otvorenje Balthazarovog Uragana održat će se 23. srpnja 2020. u 19 sati, nakon čega će se publika moći zabaviti uz plesnjak i glazbu koju će odabrati DJ Sun Matt ili uz posebno, završno izdanje našeg super zabavnog Tower Cirkusa Toboganiusa pod dizalicama na Molo longu.

u 20:30 će se zainteresirani moći uputiti na obilazak lučkog akvatorija brodom, u posebnom izdanju Antiturističke ture, programa koji je na otvorenju Rijeke – Europske prijestolnice kulture polučio izuzetan uspjeh i interes. Autor ovog projekta je Žak Valenta, koji će Antiturističku turu brodom voditi zajedno s Elenom Brumini.

 

Program kod Balthazarovog Uragana (Molo longo, iza zgrade dezinsekcije):
19:00 Svečano otvorenje Balthazarovog Uragana
19:15 do 22:00 nastup DJ Sun Matta – distancirani plesnjak za male i velike
20:30 do 21:35 Antituristička tura brodom* (polazak kod broda Uragan i povratak na istu lokaciju)
*Ulaznice za Antiturističku turu brodom će se od 13. srpnja moći besplatno preuzeti u Informativnom centru Grada Rijeke RI INFO, a bez njih neće biti moguć ulaz na brod.

Program kod dizalica na Molo longu:

18:30 do 19:00 – Završni koncert polaznika Radionice uradi sam i tradicionalnih instrumenata
19:15 do 20:25Tower Cirkus Toboganius (nastupaju: Marko The Clown, Nives Soldičić, Otto il Bassoto) – 1. nastup
20:30 do 21:30Tower Cirkus Toboganius (nastupaju: Marko The Clown, Nives Soldičić, Otto il Bassoto) – 2. nastup