U Rijeci, izvornom Balthazargradu, otvara se prva velika izložba posvećena profesoru Balthazaru.

Iako je profesor Balthazar dotaknuo srca milijuna djece, još nikad nije dobio vlastitu veliku izložbu. Zbog toga Rijeka, grad koji je poslužio kao inspiracija za Balthazargrad, u godini Europske prijestolnice kulture ispravlja tu nepravdu. Prostor Exportdrva postaje dom brojnim predmetima koji na atraktivan, zabavan i interaktivan način pričaju priču o nastanku profesora Balthazara, o mnogim slojevima koji se otkrivaju gledajući njegove dogodovštine, ali i o važnosti ovog animiranog serijala u kontekstu vremena u kojemu trenutačno živimo. 

Izložba je postavljena kao otvoreni prostor, veliko magično igralište i od posjetitelja traži aktivno udjelovanje. Artefakti su stigli iz brojnih arhiva ne samo iz Hrvatske već i iz inozemstva, primjerice iz skandinavskih zemalja u kojima je crtić bio prilično popularan, a zabilježeno je kako su se epizode Profesora Balthazara puštale čak i zatvorenicima, služeći kao metoda oporavka. Tlocrtno, izložba je zamišljena kao grad sa svim sadržajima koji ga i čine, poput ulica, zgrada, semafora i trgova, a artefakti prate pojedine epizode animiranog serijala. Interakcija je postignuta kroz brojne instalacije na izložbi, a rješavanje jednostavnijih ili malo kompleksnijih zadataka, poput zagonetki, pokretanja Balthazarovih izuma i stroja vodi posjetitelja u daljnje kretanje kroz izložbu.

Veliki i mali prijatelji dobrog profesora na taj način dobivaju priliku zaviriti pod njegov šešir, odnosno doznati mnoge tajne koje su dosad znali samo stanovnici Balthazargrada.   

Profesor Balthazar hrvatska je animirana serija snimana od 1967. do 1978. u Zagreb filmu. Serija se sastoji od pedeset i devet epizoda u trajanju od pet do deset minuta, i do danas je ostala najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma. Otac lika profesora Balthazara je Zlatko Grgić (HR), a simpatičnom znanstveniku koji uz pomoć mašte i pozitivne energije rješava probleme svojih sugrađana u Balthazargradu ime je dao Pavao Štalter (HR). Serija je postala vrlo omiljena, a zabilježila je zapažen uspjeh i u inozemstvu.

Kustos izložbe je Željko Luketić (HR), a autorstvo dizajna postava i vizualnog identiteta izložbe potpisuje studio Brigada iz Zagreba.